13 септембар 2011

STARI VLAH

SKI-STAZA U DVORIŠTU

Planina zimi ne samo da izgleda drugačije nego leti, već nudi i sasvim drugačije sadržaje. To je vreme slava, Nove godine, Božića. Duge zimske noći pamte se po nezaboravnim druženjima uz toplu peć, kuvano vino i rakiju i beskrajne priče iz minulih vremena

U okruženju Zlatibora, Zlatara, Kopaonika i crnogorskih planina, Prijepolje nikad nije uspelo da pokaže raznolikost i lepotu svog atara.

Mapa Starog Vlaha

Dovoljno je pogledati spisak zaštićenih kulturnih spomenika i prirodnih lepota pa da se zadržite u gradu na Limu i poželite da procunjate po okolini. Već na nekoliko kilometara od grada, putem uz reku Mileševku, stiže se do manastira Mileševe, jedne od najznačajnijih srpskih svetinja koju je, početkom XIII veka, osnovao kralj Vladislav, sin Stefana Prvovenčanog.

Manastir Mileševa

U manastirskoj crkvi posvećenoj Sv. Spasu nalaze se, pored ostalih, i freske sa portretima svetog Save, njegovog oca svetog Simeona i ktitora. Ipak, najveću pažnju zaslužuje čuveni Beli anđeo.

Beli anđeo manastira Mileševe

Iznad manastira, na visokoj steni, vide se ostaci srednjevekovnog grada Mileševca, ili Hisardžika, kako ga nazivaju meštani.

Ostaci srednjevekovnog grada Hisardžika (Mileševca)

Uzvodno odavde je kanjon Mileševke, zaštićen kao park prirode zbog atraktivnosti, samoniklih omorika i beloglavih supova koji ga nadleću. Desetak kilometara dalje, na visovima Jadovnika su Sopotnički vodopadi, još jedan park prirode. Na drugoj, levoj, obali Lima leži Kamena gora čije se proglašenje za park prirode uskoro očekuje.

Stare kolibe, nova kupatila

Planine koje okružuju Prijepolje idealne su za planinarenje, alpinizam, slobodno penjanje, biciklističke ture, jahanje, paraglajding, a uzani i neprohodni kanjoni za novi sport, kanjoning, odnosno spuštanje niz bujicu bez čamca. Pomenimo da se na ovoj reci održava takmičenje skakača u vodu, ali se bira i najbolji zet i najbolji kuvar riblje čorbe.

Donedavno je onima koji su želeli da istraže ove krajeve prenoćište nudio samo jedan hotel u Prijepolju, motel u Gostunu i dečje odmaralište na Jabuci. Sela Sopotnica, Tičije polje i Kamena gora bila su, a i danas su, omiljena odredišta planinara sa skromnim smeštajem kakav ovi ljubitelji prirode i traže. Dobro iskustvo sa planinarima i pojava gostiju koji zahtevaju veći komfor naterala je malobrojnije stanovnike planine da se organizuju pod motom Biti otvoren, a ostati svoj. Stare kolibe vraćaju nekadašnji izgled i dobijaju nova kupatila. Iz škrinja gurnutih u kraj vade se zaboravljeni ćilimi, vezena posteljina i delovi pokućstva kojima su mnogi zaboravili namenu. Ponovo su zanimljivi i stari recepti, pa se, pored uobičajene pite savijače od heljdinog brašna sa sirom, zeljem i koprivom, na trpezi se mogu pronaći stara jela kao što su ćeške i maslenica. Tu je i gusto kiselo mleko, kajmak, kačamak, rakija od divljih krušaka, sokovi od šumskih plodova i vodnjika, piće slično jabukovom sirćetu koje se pravi od šumskih plodova.

Izvor do izvora

Sveti bor na Kamenoj gori

Planine prijepoljskog kraja su poznate i po nebrojenim izvorima zdrave vode. Na Kamenoj gori, poznatoj po dugovekim žiteljima, neko je nabrojao 108. Dugovečne su ovde i životinje i drveće.

Domaćinstva na Jabuci nude dobru zabavu tokom letnjih, ali i zimskih meseci. Skijališta oko centra "Boško Buha" se obnavljaju, a neka domaćinstva su napravila i sopstvene skijaške terene. Zaseoci Kamene gore su razbacani po proplancima i šumarcima kakvi se mogu videti samo u filmovima i svi su povezani putevima pogodnim za šetnju, ali najlepše su staze koje vode do starog bora koji je simbol Kamene gore.

Meštani su izuzetno ljubazni, hrana je izvrsna, a zahtevniji gosti mogu da odsednu u luksuzno uređenoj šumskoj kući. Ono što u krajevima oko Prijepolja takođe ne treba zaobići, svakako je Gostun koji osim motela ima i nekoliko turističkih pansiona jer se u blizini nalazi manastir Kumanica – koji poštuju i posećuju i pravoslavci i muslimani i katolici. Pored ovog manastira se održava veliki narodni sabor na kome se okupi više desetina hiljada ljudi iz prijepoljskog i bijelopoljskog kraja.

Manastir Kumanica

Od Kumanice, koja se nalazi na samoj granici Srbije i Crne Gore, počinje skraćena etapa raftinga niz Lim. Ko se ovuda jednom spustio gumenim čamcem reći će vam da he rafting na ovoj reci daleko uzbudljiviji od onog na Tari.

Zaleđeni vodopadi

Selo Tičije polje i stare kuće

Selo Tičije polje je udaljeno od Brodareva i Lima, odnosno manastira Davidovice, desetak kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.300 metara. Svakog posetioca oduševljava izuzetno lepim položajem i autentičnim kućama. Ništa manje atraktivnija nije ni Sopotnica, koja je od železničke stanice Lučice na pruzi Beograd-Bar udaljena samo pet kilometara. Selo je rasuto na nadmorskoj visini od 700 do 1.000 metara i u njemu postoji dobro sređen planinarski dom. Ovde je najzanimljivije u drugoj polovini jula kada mladi organizuju ekokamp pored vodopada. Tada vrhunski instruktori iz Prijepolja besplatno obučavaju posetioce u paraglajdingu i slobodnom penjanju, a organizuju se i pešačke i biciklističke ture po okolnim terenima.

Sopotnički vodopadi

Pod vodopadom se održava i tradicionalna smotra izvornog pevanja. U zimskim mesecima Sopotnica nudi neponovljiv prizor zaleđenih vodopada. Razume se da tada planina izgleda sasvim drugačije i nudi druge sadržaje.

U dugim zimskim noćima su nezaboravna druženja uz toplu peć, kuvano vino i rakiju i beskrajno duge priče iz minulih vremena. To je i inače vreme slava, Nove godine – zvanične i pravoslavne, Božića. Zimi je put do pomenutih sela prohodan, osim do Tičijeg polja koje jake mećave ponekad nakratko izoluju. U svakom slučaju, sva pomenuta mesta daju idiličnu sliku zime kakvu u gradu i natrpanim i preskupim skijaškim centrima nikad ne možete da doživite.
Dragan Bosnić
Politika MAGAZIN 484 – 07.12.2006.

Нема коментара:

Постави коментар