11 септембар 2011

SIDNEJ

GRAD PO MERI ČOVEKA

Kada posle dvadeset i pet sati leta avionom i usputnih zadržavanja u Londonu i Singapuru sletite u Sidnej, odmah vam bude jasno da je vredelo prevaliti put od dvadesetak hiljada kilometara

Sunčan i zavodljiv, Sidnej će vas osvojiti dinamikom svakodnevnog života, šarmom i opuštenošću svojih stanovnika, mešavinom jezika, nacija, vera i kultura, zelenim oazama u srcu grada, impozantnom arhitekturom, šarmantnim restoranima i plažama na obali Pacifika.

Mapa Sidneja

Ovo je metropola sa četiri miliona stanovnika, sa oblakoderima, šoping centrima, širokim bulevarima, a sa druge strane, kao kontrast, sa netaknutim, prirodnim plažama, sitnim, belim peskom, surferima i masom ljudi koji se zabavljaju na različite načine.

Australija je jedna od glavnih turističkih destinacija i jedna od najbogatijih zemalja na svetu. Poznata je po netaknutoj prirodi i jedinstvenoj kulturi. Sidnej, kako ga mi zovemo, ili Sidni za ostatak čovečanstva, nije glavni grad Australije, već je to tri stotine kilometara udaljena Kanbera. Sidnej je glavni grad jugoistočne države Novi Južni Vels. Zanimljivo je znati da do pre 200 godina bio samo siromašna kolonija, a danas je prava svetska metropola.

Po mnogima, Sidnej je najidealnije mesto za život na planeti, kako zbog klime (leti je umereno toplo, a zime su blage), tako i zbog visokog životnog standarda i male stope nezaposlenosti. Sidnej je doteran, ulice su čiste, prepune užurbanih pešaka, a zgrade, koje su simbol zemlje, jednostavno oduzimaju dah. Na svakom koraku nalaze se restorani sa hranom iz celog sveta, pa u istoj ulici možete da birate između ponude indijskih, italijanskih, kineskih, japanskih,
tajlandskih ili indonežanskih đakonija.

Sidnejci posle radnog vremena i u večernjim časovima rado odlaze u restorane. Trideset australijskih dolara (oko 20 evra) za večeru ili ručak po osobi za stanovnike je vrlo pristupačna cena, pa im se više isplati da ručaju van kuće.

Atrakcije grada

Glavne turističke atrakcije su Opera haus i Sidnej harbor bridž. Centar grada naziva se Sidnej siti i to je i istorijski centar trgovine, finansija, kulture i zabave.

Oblakoderi grada

Najstariji kvart je Roks, gde je 1788. podignuto prvo kolonijalno selo, a odmah pored je ikona grada, zaštitni znak Sidneja, most Harbor bridž. Završen je 1932. godine, nakon što je tokom konstrukcije 16 puta menjao svoj oblik. Most se proteže oko 500 metara od severnog do južnog kraja, pešacima su omogućene staze za šetnju, dve železničke linije i put od osam traka.

Most Harbor

Ukoliko ste avanturistički tip, možete se popeti na vrh mosta u organizovanoj grupi kako biste ugledali vidik koji jednostavno oduzima dah.

Ono što svakako ne smete da propustite ako posetite Sidnej jeste veličanstvena Opera haus. Ovo možda nije antički spomenik, ali je simbol grada isto kao Akropolj u Atini ili Ajfelov toranj u Parizu. Smeštena je u sidnejskoj luci na Benelongu, a kompleks se sastoji od ogromnog koncertnog hola, koji može da primi više od 2.500 ljudi.

Opera haus

Tu je i manje Opersko pozorište, koje se koristi i za baletske predstave, Dramski teatar, za oko 500 ljudi, manji Plejhaus i Bordvok. Zgrada je završena 1973. godine, dizajnirao ju je Jern Ucon, a koštala je preko 100 miliona dolara. Ne propustite nedeljno popodne ispred ove fascinantne opere, jer se baš tim danom organizuju besplatne predstave različitog tipa, koje se prikazuju na scenama ispred Opera hausa.

Plaže sa zlatnim peskom

Jedna od stvari koje Sidnej čine nezaobilaznim za posetu jesu prelepe plaže Pacifičkog okeana. Na samo nekoliko minuta vožnje od centra grada nalaze se plaže, prekrivene sitnim i svetlim peskom, koje su krcate turistima iz celog sveta. Počevši od najpopularnije Palm bič na severu, možete krenuti u obilazak duž obale: tu su Vale, Avalon, Bilgola, Bungan, Mona Vale, Varivud, Long Rif, Frešvoter, Nort Stejn, Mejnli, Šeli…

Sedam kilometara istočno od centra grada nalazi se najčuvenija plaža sa zlatnim peskom – Bondi bič, sa koje se pruža izvanredan pogled na Tihi okean i daleku pučinu. Kod Bondija je smešteno preko 100 hotela, a naročito je popularan za Božić i Novu godinu, koje lokalni stanovnici i turisti provode kupajući se. Deo za kupače odvojen je od dela za surfere. Struje su ovde veoma jake, te vas lako mogu odneti desetak kilometara južno, u drugi deo grada. Obzirom na to da se ajkule pojavljuju s vremena na vreme, Bondi je okružen podvodnom čeličnom mrežom.

Plaža Tamarama

Kraća šetnja od Bondija do plaže Bronte odvešće vas kroz poznatu plažu Tamarama, koja je popularna za džoging, a vikendom tu dolaze i porodice da bi uživale i odmarale se.

Luka Darling

Deo grada koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim jeste Luka Darling, koja pruža mnoštvo zabavnog sadržaja, muzeje, karnevalske staze, restorane i prodavnice. Ovaj ogroman deo grada posvećen je samo turizmu i zabavi. Čitavo područje je prepuno luksuznih hotela, a tu je smešten i čuveni Sidnejski akvarijum, jedan od najboljih akvarijuma na svetu, koji ima i podvodne staze gde se možete sresti sa neverovatnim morskim životom.

Ono što svakako ne smete da propustite jeste sidnejska riblja pijaca, na kojoj možete kupiti najrazličitije vrste riba i plodova mora, ili pohađati kratku školu kuvanja. Ručak na ribljoj pijaci danas je lokalna institucija.

Sidnejski šik barovi

Ukoliko želite da se dobro zabavite, za vas je King kros, sidnejski "kvart crvenih svetiljki", sa šik barovima, šljaštećim neonskim reklamama i noćnim klubovima. Ovo je centralno područje noćnog života u Sidneju, ali i najgušće naseljena opština u Australiji.

Jedan od najpoznatijih barova je svakako "Soho bar", u koji još od osamdesetih svraćaju poznate ličnosti i trendseteri poput Toma Kruza i princa Harija.

Istočno od centra grada nalazi se Darlingherst, gde su nekada bili bordeli i barovi u kojima se ilegalno točio alkohol. Danas su tu fensi restorani, ali i sedište sidnejske gej zajednice, okupljene oko Oksford strita. Istočno od Darlinghersta je Padington, centar visoke mode, ali i mesto dobrih barova i restorana.

Botanička bašta

Ukoliko ste ljubitelj prirode, idealno mesto za vas je botanička bašta, koja se prostire na 30 hektara. Osnovana je 1816. godine i sadrži više od 7.500 vrsta biljaka. Staze i putići uzduž i popreko po bašti odvešće vas do jezerceta na dva nivoa i baštenskih skulptura.

Ne propustite sidnejski tropski centar, bašte sa ružama, lekovitim biljem i teren sa palmama. Unutar bašte možete obići i kuću vlade Novog Južnog Velsa, sa koje se na vrhu zidina pruža prelep pogled na Opera haus.
Milica Prelević
Stil magazin 9 – 26.02.2007.

Нема коментара:

Постави коментар