03 септембар 2011

OKSFORD

KOMPLETAN VODIČ

Oksford je najpoznatiji univerzitetski centar na svetu. To je i grad sa bezbroj pabova i dobrim noćnim životom

Oksford (Oxford) je najstariji univerzitetski grad u Engleskoj. Nalazi se oko 80 km zapadno od Londona i glavni je grad okruga Oxfordshire. Kroz grad protiču reke Temza (u Oksfordu poznata kao The Isis), i reka Cherwell. Zajedno sa Kembridžom (koji je drugi najstariji univerzitetski grad i veliki rival Oksforda), ovaj grad je dugo bio reprezent engleskog akademskog establišmenta i elite. Oksford je danas živopisan moderan grad kojim dominiraju srednjevekovne crkve i fakulteti, u karakterističnom gotskom sjaju. Slikovita arhitektura i brz moderan život kojem doprinose studenti, laka industrija i tehnologija, okruženi zelenom prirodom okruga Oxfordshire čine ovaj grad sjajnom destinacijom za putovanje.

Mapa lokacije Oksforda

Oksford su prvobitno naseljavali Saksonci, i tada je bio poznat kao Oxanforda. Naselje je nastalo oko ženskog samostana St Frideswide u VIII veku, a u pisanim dokumentima pvi put se pominje 912. godine u Anglo-Saxon Chronicle. Do XI veka Oksford je postao značajni vojni pogranični grad između kraljevina Mercia i Wessex, a unekoliko navrata su ga osvajali Danci.

Oksfordski Univerzitet je osnovan u XII veku, kao najstariji univerzitet na engleskom jeziku. Oksford se, kao i Kembridž, od mnogih univerziteta razlikuje po tome što nema sopstveni "kampus", i što ne postoji centralna univerzitetska zgrada. Umesto toga, Univerzitet se sastoji od oko 30 koledža i pridružnih zgrada, kao što su Exam Schools u ulici High Street (zatvoreno za posetioce), svetski čuvena biblioteka Bodleian Library (glavna zgrada na trgu Radcliffe Square, sa ograničenim pristupom za posetioce) i nekoliko izuzetno dobro opremljenih muzeja.

Krovovi Oksforda

Svaki koledž ima svoju individualnost – neki su čak iz XIII veka, dok su drugi stari jedva nekoliko decenija. Mnogi koledži su zatvoreni za posetioce, naročito tokom ispita.

Orijentacija

Centralni Oksford situiran je oko dve glavne ulice koje se seku pod pravim uglom. High Street (ili samo the High) proteže se u pravcu istok-zapad. Tu se uliva glavni put od Headingtona, kao i London Road.

U pravcu sever-jug je ulica koja ima različita imena na različitim deonicama – St Aldates i St Giles, između kojih se nalazi Cornmarket, koji je danas pešačka šoping zona.

Kako stići

Aerodrom Gatwick

Avionom: Oksford nema svoj aerodrom, osim malog aerodroma na koji sleću samo privatni avioni. Najbliži komercijalni aerodromi su londonski Heathrow i Gatwick, kao i aerodrom kod Birmingema.

Od aerodroma vozi Oxford Bus Company. Karta Heathrow-Oxford je £16 u jednom pravcu, a £17 povratna, a Gatwick-Oxford £20 u jednom pravcu, £25 povratna.

Autom: Oxford je udaljen 80 km od Londona, i povezan autoputem M40 na kojem često zna da bude gužva, tako da vožnja traje od 50 do 90 minuta. M40 produžava severno od Oxforda i vodi do drugog po veličini grada u Engleskoj, Birminghama, i oblasti West Midlands.

Propisi vezani za parkiranje u uskim uličicama centralnog Oksforda su vrlo strogi; na nesavesne vozače paze i policajci i kamere, a kazne su visoke. Turistima se preporučuje da za parkiranje koriste Park and Ride parkinge koji su kružno raspoređeni u predgrađima Oksforda. Park and Ride je zamišljen tako da vozači do predgrađa dođu svojim autom, parkiraju ga, i zatim nastave gradskim prevozom. Dnevna karta za parkiranje je 60 penija, a povratna autobuska karta do centra grada je £1,90.

Christ Church (Meadows Bld), jedan od najvećih koledža

Vozom: Oksford ima veliku železničku stanicu koja se nalazi u zapadnom delu grada, neposredno levo od centra i južno od istorijskog kvarta Jericho. Vozovi idu do zapadnog Londona (Paddinton i Ealing Broadway), Birminghama i Manchestera.

Autobusom: Frekventni i udobni autobusi do Oksforda voze sa nekoliko stanica u Londonu, od Victoria Station, preko Marble Arch, Notting Hill i Shepherd's Bush. Kompanije koje voze do Oksforda su Oxford Tube, Oxfordespress i low-cost firma Megabus.com. Povratna dnevna karta košta od £10 do £13.

Atrakcije

Turistima se u Oksfordu obično savetuje da obiđu najmanje jedan muzej, posete najmanje jedan koledž, čuju makar jedan od svetski poznatih studentskih crkvenih horova i obiđu što više pabova

Bodleian Library je glavna istraživačka biblioteka Univerziteta u Oksfordu i istovremeno jedna od najstarijih u Evropi i Velikoj Britaniji, i može da se meri samo sa London's British Library. Otvorena je 1602. godine, a prve knjige bile su kolekcija Thomasa Bodleya. Danas postoji nekoliko ogranaka ove biblioteke po čitavom Univerzitetu, a bibliofilima se preporučuje da se zagnjure u centralni deo (Duke Humfrey's Library koja se nalazi iznad Divinity School, zatim Old Schools Triangle, Radcliffe Camera i Clarendon Building).

Biblioteka Radcliffe Camera

Radcliffe Camera, Radcliffe Square. Sagrađena je 1737-1749. Okrugla "Camera" služi kao čitaonica za oksfordske studente i zbog toga nije pristupačna za širu javnost. Ali, grandiozni eksterijer Radcliffe Camera je u svakom slučaju vredan obilaska.

Sheldonian Theatre, Broad Street. Ova neobična zgrada bila je prva velika arhitektonska narudžba Sir Christophera Wrena. On je u to vreme na Univerzitetu bio profesor astronomije.

Crkva Svete Marije Device

University Church of St Mary the Virgin, High Street (ulazi se iz the High i iz Radcliffe Square). Jedan od najboljih pogleda na Oksford je sa tornja ove crkve koji datira iz 1280. Sama crkva, rekonstruisana u XIV i XV veku, puna je arhitektonskih i istorijskih zanimljivosti. Kod crkve se nalazi coffee shop The Vaults and Garden, +44 01865 279112, koji je specijalizovan za organsku hranu, kao i za čaj i kafu. Menadžer je Will Pouget, poznat po Alpha Baru koji se nalazi na pokrivenoj pijaci.

Koledži

Christ Church – Ovaj koledž, poznat i po knjizi Brideshead Revisited, osnovao je 1525. godine Kardinal Wolsey pod imenom Cardinal College. Tu je sniman film Harry Potter.

Magdalen koledž

Magdalen College – Nalazi se na kraju High Street, +44 01865 276000. Osnovao ga je 1458. William of Waynflete, Biskup od Winchestera i to je prvi koledž koji posetioci mogu da vide kad u Oksford dolaze putem London Road, a njegov toranj prepoznatljivo je obeležje Oksforda. Na Magdalenu su diplomirali CS Lewis, Oscar Wilde, Seamus Heaney i Edward Gibbon. U okviru koledža postoji prodavnica za turiste i zanimljiv cafe. Ulaznica za odrasle je £3, a za decu is studente £2.

Muzeji i galerije

Ashmolean Museum, Beaumont Street (između Worcester i St. Giles), +44 01865 278-000, utorak-sreda 10:00-17:00, nedelja 14:00-17:00. Ogroman i impresivan, Ashmolean je najstariji javni muzej u Britaniji – osnovan je 1683. U muzeju su izložena umetnička dela iz starog Egipta, Bliskog istoka, Grčke i Rima, ali i umetničke kolekcije iz zapadne Evrope i Dalekog istoka. U muzeju postoji i restoran i prodavnica. Ulaz je besplatan.

Prirodnjački muzej, skeleti dinosaurusa

Oxford University Museum of Natural History, Parks Road (preko puta Keble College), +44 1865 270949. Otvoren je svakog dana od podne do 17:00, osim za Uskrs i Božić. Izložene su kolekcije zooloških, entomoloških, geoloških, palaentoloških i mineroloških primeraka koje su prikupljane u protekla tri veka. Glavne atrakcije su Oksfordski Dodo i najveći skelet dinosaurusa izložen izvan Londona. Ulaz besplatan.

The Pitt Rivers Museum, South Park Road. Otvoren svakog dana od podne do 16:30. Oksfordski muzej antropologije i etnologije, sagrađen u viktorijanskom stilu. Za obilazak Pitt Rivers-a potrebno je vreme i energija, ali je zadovoljstvo nemerljivo. U muzej se ulazi kroz Oxford University Museum of Natural History (OUMNH) koji se nalazi u Parks Road. Ulaz besplatan.

Modern Art Oxford, 30 Pembroke Street. Galerija sa umetničkim delima i fotografijama savremenih umetnika. Ulaz besplatan.

Bioskopi i pozorišta

U centru Oksforda postoje nekoliko bioskopa. Mainstream filmovi se prikazuju u Odeonu, a umetnički filmovi u bioskopima Ultimate Picture Palace i Phoenix Picturehouse.

Oksford je poznat i po studentskoj dramskoj sceni. Karte za predstave nisu skupe, a kvalitet je na visokom nivou:
– Burton Taylor Theatre
– Old Fire Station Theatre, George Street
– The Oxford Playhouse
– New Theatre

Scena sa jednog koncerta

Koncerti

The Sheldonian Theatre. Važi za najkomforniju koncertnu salu u Engleskoj. Sheldonianu nikada ne fale ni profesionalni ni amaterski koncerti.

Klopa

U centru Oksforda postoji bezbroj restorana i kafea u kojima se služe jela bukvalno svih svetskih kuhinja. Obiđite i restorane u ulici Cowley Road i u kvartu Jericho. U predveče na ulice izlaze i pokretni kiosci na kojima se može kupiti kebab.

Restorani

Jeftini:
The Rose, High Street (preko puta Exam Schools) Savremeno uređena tradicionalna engleska čajdžinica. Dobra hrana i odličan čaj.
G&D's, ugao St Aldates i Little Clarendon St. Obavezno probajte sladoled i kolačiće od čokolade.
Jamal's, Walton Street. Jeftin indijski restoran. Alkoholna pića donosite sami.
Bombay House, Walton Street. Manje nalickana alternative restoranu Jamal's.

Café Zouk

Cafe Zouk, High Street. Jedan od najboljih i najutentičnijih indijskih restorana u gradu.
Georgina's, Avenue 2, Covered Market (na spratu), +44 01865 249527. Mali kafe, dekorisan u groovy, hipi stilu, sa specifičnim izborom muzike. Cene su pristupačne. Ovde se služi i dobra pasta.
Noodlebar, Gloucester Green, jeftina i vrlo ukusna japanska kuhinja.
Cafe de Sofi, Covered Market. Glavni specijalitet je pečeni krompir. Ljuto, jeftino i veoma ukusno. Služi i dobar baget i panine.
Sainsbury's, Westgate Shopping Centre. Bakalnica sa svežim zelenišem. Od naročitog je interesa za bekpekere sa ultra niskim budžetom. Odlično mesto za snabdevanje ako ste uzeli prenoćište sa korišćenjem kuhinje.
Sainsbury's Local, Magdalen Street. Još jedan mali supermarket, sa badava hranom i gotovim sendvičima.

Skuplji:
Quod, 92-94 High Street, +44 01865 202-505. Otvoren je svakog dana od podne do 23:00. Poznat je po jelima od ribe i dobrim desertima. Popularan je, pomalo bučan i prenaglašen, ali vredi ga posetiti.

Braserija Le petit Blanc

Le Petit Blanc, 71-72 Walton Street, +44 01865 510999. Ova francuska brasserie je mala i intimna, a hrana je nepobitno kvalitetna. Glavna jela su od £10-£20.
Joe's Cafe, Cowley Road. Nedaleko do Magdalen College nalazi se ovaj trendi kafe koji tokom dana služi branč, a uveče se pretvara u popularan restoran, mada je meni pomalo restriktivan. Glavna jela su oko £10. Imaju poveću listu koktela.
Kazbar, Cowley Road. Deset metara od Joe's nalazi se Kazbar koji služi neviđene tapas u odličnoj atmosferi. Niske sećije i polumrak zaštitni su znak ovog intimnog restorana koji definitivno ne treba propustiti. Tapas su £2-£6.

Kuhinja restorana Hi-Lo Jamaican Eating House

Hi-Lo Jamaican Eating House, 68-70 Cowley Road, +44 01865 725984. Jedan od poznatijih restorana u Oksfordu, sa razumnim cenama, kvalitetnom jamajkanskom hranom i dobrim pivom i rumom. Vikendom je pomalo bučan i vrlo je popularan među studentima. Glavna jela su £8-12.
Zizzi, George Street. Lanac picerija, na malo višem nivou nego Pizza Express. Pice nisu skupe, kao ni vino. Služi se i dobra pasta.
Pizza Express, 8 Golden Cross, Cornmarket St, +44 01865 790442. Oksfordski ogranak ovog poznatog lanca picerija nalazi se između južnog kraja Cornmarket i Covered Market. Pizza £6-£8.
La Plaza, 10 Little Clarendon Street. +44 01865 51668. Prijatan snek bar sa španskim tapas, odličnim crvenim vinima iz Španije i velikim izborom vegetarijanske hrane.

Raskalašno skupi:
Gee's, Banbury Road. Fenomenalan restoran koji nudi miks britanske i mediteranske kuhinje.
Randolph Hotel. Sjajan, ali skup. U glavnom se služi britanska kuhinja, veliki izbor (vrlo) skupih vina.

Pabovi

Oksford ima bezbroj pabova. Navešćemo najpoznatije:

Ulaz u pab Turf Tavern

Turf Tavern, 4 Bath Place, +44 01865 243 235. radi 11:00-23:00, nedeljom: 12:00-22.30. Dobro skriveni pab, ali vrlo poznat među lokalcima. Odličan izbor piva. Prijatna bašta. Po mnogima najbolji pab u gradu. Pinta piva košta £2.50.
Eagle and Child, 49 St Giles. Poznat i kao the bird and the babe. Ovde su česti gosti bili CS Lewis i JRR Tolkien.
The Jericho Tavern, Jericho. U ovom baru je Radiohead prvi put nastupio.
Royal Oak, Woodstock Road (preko puta Radcliffe Infirmary). Služi nemačko pivo Schneider Weiße. Popularan je među naučnicima i doktorima nauka.
Rosie O'Gradys, Park End Rd, oksfordski irski pab. Petkom i subotom su live nastupi bednova koji sviraju irsku ili folk muziku.
The Bear, Blue Boar Street. Najstariji pab u Oksfordu, otvoren je 1492. Pab sa najnižim plafonom u celom Oksfordu.

Pab The King's Arms

King's Arms, (preko puta Broad Street i Sheldonian Theatre). Ovo je mainstream, ali popularan pab. Cene su visoke, na klopu se čeka satima. I pored toga uvek je pun ljudi.
The Old Bookbinders' Arms, skriven u uličicama kvarta Jericho (krenite niz Great Clarendon Street, zatim skrenite desno u Canal Street). Ima ekscentričnu dekoraciju.
Freud's, Jericho. Bar i restoran. Pomalo uštogljen.
Jericho. Trendi i skup koktel bar. Često pun vikendom.
Sugar Brown's, Jericho. Koktel bar.
The Duke of Cambridge, Little Clarendon Street. Popularan među mlađim studentima. Služi vrlo dobre koktele, mada su barmeni malo neljubazni.
The Bullingdon, Cowley Road. Živopisan i nepretenciozan sa raznovrsnom klijentelom. Živa muzika. Kasno noću se pretvara u klub. Utorkom uveče svira džez.

Pab Head of the River, Folly Bridge

Head of the River, Folly Bridge, +44 01865 721600. Savršeno pozicioniran, na samoj obali Temze. Ima veliku baštu, tako da je leti pun.
The Gardener's Arms, Plantation Road. Zanimljiva bašta. Dobar vegetarijanski meni.
The Fir Tree, na uglu Bullingdon Road i Iffley Road. Odlično pivo. Skoro svaki dan radi do 03:00.

Klubovi

The Bridge, 6-9 Hythe Bridge Street, +044 01865 242526. Dva sprata - R&B na prvom, dance na drugom. Dosta mesta za sedenje, dugačak šank, i čist WC. Pivo u flašici je £3, dupla votka sa koka-kolom £2.70. Ulaz £4-£5. Postoji VIP prostorija.
Maxwell's, 36-37 Queen Street, +044 01865 242192. Radi svakog dana od 11:30-02:00. Danju je bar i restoran, noću se pretvara u klub. Hvali se da ima najduži šank u Oksfordu.
Park End, 37-39 Park End Street, +044 01865 250181. Ponedeljak-petak 21:00-02:00, četvrtak-subota 21:30-03:00. Ponekad guši neinspirativnim pop melodijama. Pinta piva £3, kokteli £3.

Klub The Zodiac

The Zodiac, često ima živu muziku. Pomalo fancy.
Thirst, 7-8 Park End Street, +044 01865 242044. Ponedeljak-sreda 18:30-02:00, Nedeljom 18:30-01:30. Koktel bar. Pića su od £1.75.

Smeštaj

Oksford ima veliki broj B&Bs (bed and breakfast) i privatnih pansiona i u centru grada, ali i na periferiji. Dobar izvor informacija je Oxford Association of Hotels and Guesthouses.

Hoteli u centru grada su prilično skupi, sa cenama koje su slične londonskim. Ako u Oksford dolazite leti, pametna ideja je da rezervišete smeštaj.

Jeftino:
Central Backpackers Hostel, 13 Park End Street, +044 01865 242288 Tek otvoren hostel, smešten u jednoj od najživopisnijih ulica u Oksfordu. Krevet je od £14.
Oxford Backpackers, 9a Hythe Bridge Street, +044 01865 721761. Jeftin i pomalo sumoran. Nalazi se na dva minuta od železničke i autobuske stanice. Krevet u spavaonici je od £13.

Hostel YHA Oxford

YHA Oxford, 2a Botley Road, +44 01865 727275. Smešten je u ganc novoj zgradi odmah pored železničke stanice, nekoliko minuta od centra grada. Sobe su od £20.

Skupo:
The Old Bank Hotel, 92-94 High Street, +44 +044 01865 799599. Jednokrevetna soba £150.

Raskalašno:
Randolph Hotel, Beaumont Street, +44 (0)870 400 8200. Skup, ali udoban. Nalazi se u centru grada, tačno preko puta Ashmolean Museum.

Šoping

Covered Market, High Street. Oksford ima najstariju pokrivenu pijacu u Engleskoj. Tu je smešteno bezbroj malih prodavnica i simpatičnih kafića.

Prodavnica University of Oxford Shop

University of Oxford Shop, 106 The High Street, +044 01865 247414[54] Zvanična prodavnica u kojoj se prodaju inače sveprisutni oksfordski univerzitet-suveniri. Radno vreme ove popularne univerzitetske prodavnice je: ponedeljak-subota 9:00-17:30.

Knjige

Univerzitetski centar u svakom slučaju ne oskudeva u knjigama, kako antikvitetima, tako i u novim izdanjima.

Knjižara Blackwell's Books

Blackwell's Books, 48-51 Broad Street (preko puta Sheldonian Theatre) – osnovana 1879, Blackwell's je sama po sebi turistička atrakcija. To je najveći prostor za prodaju knjiga u Evropi.
Oxford University Press Bookshop, 116 High Street, +44 1865 242 913. Ova knjižara ima veliki izbor knjiga u izdanju Oxford University Press.

B92 (Wikitravel) – 08.12.2006.

Нема коментара:

Постави коментар