07 септембар 2011

LESTER

OD KELTA DO SVEMIRA

Lester (Leicester) ima nešto više od 300.000 stanovnika i čak tri univerziteta. Gradski muzeji nude besplatan uvid u istoriju grada omogućavajući vam, na primer, šetnju između ostataka zidova rimskih javnih kupatila ili upoznavanje sa dekorativnom viktorijanskom umetnošću

Na sat vremena vozom od Londona, u centru oblasti Midlends, nalazi se Lester. Još u doba Kelta postojala je naseobina na ovom mestu i moglo bi se reći da od tada teče istorija ovog grada. Rimljani su 48. godine nove ere tu izgradili tvrđavu.

Mapa lokacije Lestera

Grad se kroz vekove menjao.

Danas Lester ima nešto više od 300.000 stanovnika i čak tri univerziteta. Gradski muzeji nude besplatan uvid u istoriju grada omogućavajući vam, na primer, šetnju između ostataka zidova rimskih javnih kupatila, ili upoznavanje sa dekorativnom viktorijanskom umetnošću.

Panorama Lestera

Organizator prve ekskurzije

Iako nije turistički centar, Lester je značajan za istorijat turizma – Tomas Kuk je organizovao prvu ekskurziju vozom od Lestera do Louboroa 1841. godine.

Železnička stanica

Otuda njegova statua pored ulaza na železničku stanicu. Stanovnici Lestera su ponosni na svoje sportiste. Gari Lineker, slavni engleski fudbaler, rođen je u ovom gradu i tu je započeo profesionalnu karijeru. U samom centru nalazi se skulptura koja prikazuje fudbalera, ragbistu i igrača kriketa – predstavnike tri tradicionalna engleska sporta.

Skulptura fudbalera, ragbiste i igrača kriketa

Ako posle posete Londonu dođete u Lester, to će biti pravo osveženje za vas. Nema reke turista, gužve, jurnjave, nervoze. Ljudi deluju opušteno i raspoloženo, uprkos vremenu – od kiše se ne može pobeći, mada nje nije bilo mnogo sredinom avgusta.

Stanovnici Lestera će vam brzo razbiti predrasudu da su Englezi hladni – fizička distanca pri razgovoru je poželjna, ali ljubaznost i dobrodošlica su svugde prisutni.

To i nije tako čudno imajući u vidu da skoro da nema religije ili nacije čiji pripadnici ne žive u Lesteru.

Stanovnici iz Azije, Afrike ili sa Kariba

Više od 36 procenata stanovnika vodi poreklo iz Azije, Afrike ili sa Kariba. Svi oni, bez obzira na to da li posećuju džamiju, sinagogu, hinduistički hram ili hrišćansku crkvu, žive jedni pored drugih u miru i slozi, međusobno se pomažući i učeći jedni od drugih. U vremenu povećanih verskih tenzija u Engleskoj, Lester je mali grad koji mnogo veće gradove može da nauči štošta o multikulturalizmu.

Gradska većnica

Obilazak Gradske većnice je veoma interesantan, posebno ako počasni gradonačelnik (Lord Mayor) Pol Vestli organizuje mali prijem za vas i vaše prijatelje sa raznih strana sveta sa kojima ste u volonterskom kampu u njegovom gradu.

Na tipičnoj engleskoj čajanci imate priliku da iznesete utiske o gradu, a zauzvrat vas lično gradonačelnik vodi u obilazak prelepe zgrade iz XIX veka.

Nacionalni svemirski centar

Kao savremeni grad zagledan u budućnost, Lester je dom i Nacionalnog svemirskog centra.

To je sigurno najspektakularnija atrakcija grada. U objektu futurističkog izgleda možete da se upoznate sa kosmičkim mitovima, istorijom astronomije, razvojem svemirskih putovanja, a sve to pomoću interaktivnih postavki. Uživanje je svima zagarantovano.

Jelena Cvijović Beograd
Pollitika PUTOVANJA – 22.11.2006.

Нема коментара:

Постави коментар