23 август 2011

SINGAPUR

LAVLJI GRAD

Singapur možete obići za samo nekoliko sati, a da vam pri tom pogled na život potpuno promeni. Tamo cvetaju najdivnije orhideje, u gradskom prevozu imaju televizore, a ako vam se desi da pljunete nasred ulice, platićete kaznu od 500 singapurskih dolara. Kada doživite ove naučnofantastične dane, shvatićete zašto Singapur godišnje poseti duplo više turista nego što na ovom ostrvu ima stanovnika

Singapur je kosmopolitski grad, taman po meri svakog svetskog putnika, ali ne zbog veličine, pošto za sat vremena možete preći sa jednog kraja zemlje na drugi, već zbog svega što tamo možete doživeti. Singapur je jedna od dvadeset najmanjih zemalja na svetu. Osim glavnog ostrva, u sastav Singapura spadaju i 63 manja. Ova zemlja broji 3,87 miliona stanovnika, od toga Kinezi čine 77 odsto, Malajci 14 odsto, Indusi 7,6 odsto i ostali 1,4 odsto. Jezici koji se govore su engleski, kineski (mandarinski), malajski i tarnilski.

Mapa Singapura

U Singapuru nema godišnjih doba. Blizina ekvatora donosi toplu i vlažnu klimu. Sneg u ovim krajevima, kažu, nikada nije padao. Ali, da bi zadovoljili svoje stanovnike, napravljen je Snežni centar, gde do mile volje mogu da se skijaju, klizaju i grudvaju. Pravo svetsko čudo!

Nova Azija

Singapur

Singapur je grad u kom se Istok sastaje sa Zapadom i azijsko nasleđe meša sa modernim! Na mestu na kom se nalazi ova država od davnina postoji luka. Mnogo godina ranije Singapur je nosio ime Morski Grad. Po legendi, malajski princ Sang Nila Utama došao je u Singapur i video životinju za koju je mislio da je lav. Od tada se zemlja zove Singa Pure, što znači "lavlji grad", i od XI veka simbol države je lav.

Tokom srednjeg veka bio je pod vlašću vladara Sijama i Jave, ali u XVI veku vladar gubi značaj.

Najveća luka u jugoistočnoj Aziji

Novija istorija Singapura počinje u XIX veku, kada je britanska kompanija počela da pravi svoje fabrike (1819), otkupljuje ostrvo (1924), podiže tvrđavu i razvija luku. Singapur je britanska krunska kolonija od 1867. godine. Ovaj grad postao je velika trgovačka luka krajem XIX veka, a između dva svetska rata bio je i pomorsko-vazduhoplovna baza. Od 1942. do 1945. godine bio je pod japanskom okupacijom, a nakon toga obnovljena je britanska vlast sa širom lokalnom samoupravom. Nezavisna država postaje 1959. godine, zatim se uključio u Malezijsku Federaciju 1963. godine, ali ju je ubrzo napustio i zatim Singapur postaje samostalna država.

Današnji Singapur je jedan od tri najjača finansijska centra u Aziji. Tamo možete naći sve – od elektronike, tepiha, kimona, figurica od žada, eliksira za dug život u kineskim apotekama…

Aerodrom Čangi

Posle Japana, Singapur je azijska zemlja sa najvišim životnim standardom. Danas je jedna od najrazvijenijih zemalja sveta i, kažu, najbolja zemlja za življenje. Na carinskom prelazu, svakoga ko sleti na jedan od najlepših aerodroma na svetu Čangi, dočekaju najdivnije orhideje, osmeh i činija sa bombonama za dobrodošlicu.

Ovde su najlepše orhideje na svetu

Engleski moreplovac Staford Rafls je, kada se pre mnogo godina našao pred ostrvom u jugoistočnoj Aziji, rekao da će tu biti centar sveta. I ja sam se našla u centru sveta, tu gde žive najbogatiji ljudi, tu gde na prvi pogled izgleda da nema siromašnih. Sve je čisto i umiveno, skladno, miroljubivo i pitamo. Prosto je neverovatno da takav red može da postoji. Sa pravom ga smatraju jednim od najbezbednijih gradova na svetu.

Različite kulture na jednom mestu

Kineska četvrt

Chinatown, Kampong Glam i Little India svedočanstva su o tome kako je ostrvo bogato etničkim, kulturološkim i istorijskim nasleđima. Ovi delovi grada su puni spomenika, kao i prodavnica koje datiraju iz najdavnijih dana i u kojima se prodaju začini i namirnice različitih kuhinja. Singapur je čuven po harmoniji i uviđavnosti u kulturološkom smislu, i upravo je to najveća atrakcija Singapura – videti kako različite kulture žive u miru i slozi.

Malajska četvrt – Kampong Glam

Obiđite etničke kvartove u Singapuru, vidite džamije, hramove, crkve i sinagoge. Samo u Singapuru možete naći indijski hram u srcu Kineske četvrti.

Little India

Singapur je najčistiji grad na svetu. Sve je regulisano po principu kazne. Svaki prekršaj se veoma skupo plaća. Ako pljunete na ulici, kazna je 500 singapurskih dolara. Ako bacite žvaku na ulici, kazna je isto toliko dolara, ako bacite pikavac, opet ćete debelo platiti. Kada pređete ulicu van pešačkog prelaza… Postoji čitav spisak za branjenih radnji. I začudo, svi to poštuju. Inače, žvakaće gume nemoguće je kupiti u ovom gradu, a možete ih uneti samo za ličnu upotrebu.

Najviša zgrada ne sme biti viša od 280 metara

Automobili na ulici ne smeju da budu stariji od deset godina. A kaznu ćete platiti i ako se sami vozite u delu u kom je najveća gužva, tako da nije čudo ako vas neko najljubaznije zamoli da vas preveze iako to niste tražili. Dakle, nije u pitanju ljubaznost, već izbegavanje plaćanja kazne!

U gradskim autobusima postavljeni su televizori. Sve deluje kao naučna fantastika. Najviša zgrada ne sme biti viša od 280 metara. I zaista, postoje samo tri zgrade te visine, sve ostale su niže.

Luksuz viktorijanskog stila

Orčard Roud je ulica u kojoj se nalaze prodavnice čuvenih kreatora, japanskih i evropskih. "Hajat" u ovom delu grada vlasništvo je sultana od Bruneja, jednog od najbogatijih ljudi na svetu. Robne kuće rade do kasno uveče kako bi oni koji rade stigli da pokupuju sve što im je potrebno.

Prema anketi, stanovnici Singapura najviše vole da gledaju TV, slušaju muziku, čitaju i druže se sa prijateljima. kažu da jedna trećina stanovništva ima mobilne telefone.

Elegantna stara dama – hotel "Rafls"

Hotel "Rafls" sagrađen je 1887. godine. Ova stara dama istoka jedan je od najpoznatijih i najskupljih hotela koji je sagrađen u to doba. Godine 1989. je zatvoren zbog renoviranja, u koje je uloženo 160 miliona singapurskih dolara. "Rafls" je 1991. ponovo otvoren sa jedinstvenim starim šarmom i unikatnom elegantnom arhitekturom viktorijanskog kolonijalnog stila. Stotri apartmana sa ukusom su opremljena stilskim nameštajem. U hotelu se nalazi veliki broj restorana i barova, kulinarska akademija i muzej.

Davne 1915. godine čuveni kokteli "singapurs sling" i "milion dolara" upravo su na ovom mestu prvi put napravljeni i servirani. Tu se još uvek nalaze dva bilijarska stola, koji su stari više od sto godina, a postoji legenda da je ispod jednog stola 1902. godine ubijen tigar. Ovaj čuveni hotel bio je omiljeno stecište pisaca i filmskih zvezdi kao što su Ava Gardner, Čarli Čaplin, Džozef Konrad, Radjard Kipling, bogati sultani i državni zvaničnici. Pre nekoliko godina Riki Martin je odseo u hotelu "Rafls", gde je održao koncert zatvorenog tipa, za koji je ulaznica koštala 8.000 američkih dolara!
Jelena Ranković
Stil magazin 6 – 05.02.2007.

Нема коментара:

Постави коментар