15 јун 2011

SICILIJA

ĐARDINI NAKSOS I LETOJANI

Poznata odmarališta u podnožju vulkana Etna vrve od turista tokom letnje sezone. Njihov adut je obala iznad koje se kriju prava bogatstva Sicilije

Možda nisu tako atraktivni kao Taormina koja se između njih nalazi, ali su tokom leta prepuni turista koji se odmaraju i uživaju na njihovim plažama. Đardini Naksos (Giardini Naxos) i Letojani (Letoianni) su najpopularnija italijanska letovališta za naše turiste, a nalaze se na jonskoj obali Sicilije, 50-ak kilometara od Katanije i 40-ak kilometara od Mesine. Do njih se najlakše stiže preko Katanije u kojoj je međunarodni aerodrom, a ako ste baš avanturista, može i preko kopna, brodom do Mesine i autoputem do Letojanija, odnosno Đardini Naksosa.

Mapa lokacije Đardini Naksosa i Letojanija

Nijedno od ova dva letovališta nije posebno zanimljivo kada su u pitanju istorijske, kulturne i prirodne atrakcije, ali zato imaju obalu koju obilato koriste svi koji dolaze na ovaj kraj Sicilije. Uostalom, na samo nekoliko kilometara nalazi se čuveni vulkan Etna, sa više nego atraktivnom Taorminom su potpuno spojeni, a iznad njenih brda je šarmantno selo Kastelmola. I za prvo putovanje to je sasvim dovoljno za razgledanje i uživanje.

Đardini Naksos

Đardini Naxos, panorama grada

U Đardini Naksosu meštani se najviše bave poljoprivredom, turizmom i izradom rukotvorina. Uglavnom se gaji južno voće, masline, povrće i vinova loza, a tipične rukotvorine su miljei, predmeti od čelika i umetnička grnčarija. Iako je mesto donekle u senci mnogo poznatijih gradova i lokacija na Siciliji, ima zanimljivu prošlost. Možda nekome i nije do istorije, ali se mnogi brukaju kada otputuju na ovaj kraj Mediterana jer ne znaju da je najveće italijansko ostrvo u antičkom periodu bilo grčka kolonija.

Đardini Naksos je ime dobio od sicilijanskog giardini, što znači limunov voćnjak, a dodatak naxos dobio je po prvoj grčkoj koloniji na ostrvu. Današnji centar se nalazi na istoj teritoriji. Naksos je osnovao Calcidesi 735. godine p.n.e. u blizini Skizo (Schiso) i bio je nadmoćan nad svim ostalim kolonijama na ostrvu u religioznom smislu, zato što se tu nalazio oltar Apolona Arhegetesa. On je bio bog zaštitnik grčkih kolonizatora Sicilije. Kada je podržavao Atinu u borbi protiv Sirakuze, uništen je potpuno 403. godine p.n.e. da bi u vizantijskom periodu ponovo postao popularno mesto na obali.

Đardini Naksos, pogled na grad sa mora

U sledećim stolećima izgubio je važnost, da bi u srednjem veku teritorijalno imao ulogu luke susedne Taormine. Nešto značajniji razvoj gradić beleži u XIX veku kada je postao posebna komuna, nezavisna od Taormine.

Najinteresantniji spomenici su srednjevekovni zamak Skizo (Castelo di Schiso) i ruševine Blockhouse iz XVII ili XVIII veka u čijoj su unutrašnjosti arheološki pronalasci. Tu su takođe i Arheološki muzej i Toranj Vinjaca (Vignazza), a nedaleko od mesta se nalaze brojna arheološka nalazišta koja datiraju iz bronzanog doba.

Đardini Naksos, zamak Skizo

Turista ima tokom cele godine, pa i zimi, kada mogu da uživaju u pogledu na snegom pokrivene padine Etne, dok leti uživaju na plažama i sportovima na vodi. Zbog toga u njemu možete da nađete smeštaj za sve ukuse, od hotela sa dve, tri i četiri zvezdice u kojima se cene kreću od 70 do 160 evra do privatnih pansiona i apartmana sa cenom od 20 do 45 evra dnevno za noćenje sa doručkom.

Najpoznatija plaža se zove kao i mesto i prostire se između Taormine, na severu, i rta Skizo, na jugu. Ova peščana plaža se pruža čitavim mestom i kraj nje se nalazi većina hotela i restorana.

Letojani

Letojani, panorama mesta

Letojani je sa druge strane rta Taormina i ima oko 2.500 stanovnika. Kao i u većini primorskih mesta, njegovi stanovnici se bave ribolovom i poljoprivredom. Veoma je zanimljiv festival "Avgust u Letojaniju" (Agosto a Letojanni), a održava se, kako i sam njegov naziv govori, svake godine u avgustu. To je, u stvari, festival ribe i lubenica, a tada se održava i zanimljiva parada sicilijanskih čeza.

U Letojaniju postoji nekoliko hotela sa tri i četiri zvezdica u kojima je cena smeštaja između 60 i 170 evra dnevno, dok je smeštaj u privatnim apartmanima i pansionima od 30 do 70 evra dnevno.

Etimologija njegovog imena je mešavina latinskog i arapskog. Ime potiče od latinskog laetum, što znači bogat, i iz arapskog ayn, što znači proleće. Nema mnogo podataka o tome kako je nastao, ali se zna da je do polovine XVIII veka bio pod jurisdikcijom grada Galjodoro (Gallodoro). Stradao je u zemljotresu 1908. godine, ali je nedugo zatim obnovljen. Tek 1952. godine Letojani je postao nezavisan grad, sa svojom upravom.

Letojani, Parohijska crkva

Najinteresantniji spomenici su Parohijska crkva u neogotskom stilu, koja je obnovljena 1929. godine, i u kojoj se nalazi prelepa slika Piety iz 1700. godine. Najznamenitija ličnost koja je rođena u njemu je poznati hirurg Frančesko Durante (Francesco Durante), koji je predavao hirurgiju na Univerzitetu u Rimu i čiji se spomenik nalazi na trgu ispred Parohijske crkve.

Iako su Đardini Naksos i Letojani mali, u njima nikada nije dosadno, štaviše garantujemo vam da se upravo tamo možete propisno zamoriti od vanpansionskih sadržaja. Treba se samo prepustiti i istraživati. Takva je cela Sicilija.
Nikola Jablanov
Press Kofer 11 – 15.08.2007.

Нема коментара:

Постави коментар