15 јун 2011

RIMINI

GRAD SUNCA, ZABAVE I ISTORIJE

Rimini, turistička prestonica Adriatika i najpoznatije letovalište italijanske oblasti Emilija Romanja, nadaleko je poznat po uvek prepunim plažama i ludom provodu. Ali, osim raznovrsne zabave, rodni grad Federika Felinija krije i arhitektonske dragulje iz perioda rimske imperije i renesanse

Između 90, koliko je ove godine Italiji dodeljeno, po peti put uzastopce na plažama Riminija viori se plava zastavica, koja svake godine specijalna evropska komisija (Fee) dodeljuje letovalištima sa čistim morem i dobrom plažama.

Mapa lokacije Riminija

Ovaj primorski grad koji je uspeo da ostvari srećnu simbiozu bogate istorije sa modernom turističkom organizacijom i ponudom, može da se pohvali još mnogo čime. Na primer sa 15 kilometara peščane obale, preko 30 kilometara biciklističke staze, 1.433 hotela, 4 kampa, više od 2.100 radnji, preko 1.000 restorana, picerija i barova, 50-ak diskoteka, 1.500.000 kvadratnih metara zelenih površina, stotinak teretana, lukom, modernom marinom, velikim sajamskim prostorom, internacionalnim aerodromom, 2 sportske hale, akva-parkovima, sportskim terenima, univerzitetom sa 6 fakulteta i oko 140.000 stanovnika poznatih po otvorenosti i srdačnosti.

Ukotvljen na tadašnjem drumskom raskršću koje je Via Flavijom i Via Emilijom povezivalo centralnu i severnu Italiju, udobno smešten između plodne Padanje i plavog mora, Rimini je već više od jednog veka nekrunisana prestonica Jadranske Rivijere, glavne turističke oblasti Emilija Romanja.

Za odbranu od Gala

U grad se ulazi kroz Avgustov slavoluk

Za sve mlade širom Evrope koji izgaraju za nezaboravnim provodom, ovo mesto je omiljena morska meta. Nije drugačije ni sa onima koji su po broju godina bogatiji a koji sem odmora, sunčanja i kupanja, žele da upotpune letovanje uživanjem u kulturno-istorijskom nasleđu.

Rimini je podeljen na dva stambena nukleusa – zidinama još delimično opasan istorijski centar i novu elegantnu zelenu zonu sa modernim zgradama, dugim šetalištima, ekskluzivnim radnjama, hotelima, barovima, restoranima.

Sa ekonomskim i turističkim bumom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Rimini je počeo naglo da se širi, i danas je praktično spojen sa gradićima Čezenatiko na severu i Ričone na jugu, a zahvaljujući razvijenoj privredi, bogatoj sajamskoj delatnosti i univerzitetu, grad poslednjih decenija živi 365 dana u godini.

Iako se zna da je kamen-temeljac današnjeg Riminija udaren 30. jula 1843. godine, kada je otvorena prva plaža, a moderna era letovanja započela 1908. godine građenjem i danas prestižnog Grand hotela, istorija ovog italijanskog letovališta je mnogo duža.

Na ovom području u blizini obale postojala su naselja još u praistoriji. Kasnije su tu živeli Etrurci, Umbri, Grci i Gali, a 268. godine p.n.e Rimljani su osnovali koloniju Ariminum, koja je predstavljala bastion protiv invazije Gala, važan strateški čvor i trgovački centar.

Panorama grada

Staro i novo

Kada je 49. godine p.n.e. prešao rečicu Rubikon, Gaj Julije Cezar, slavni rimski vojskovođa i državnik, obratio se svojim legijama upravo sa foruma (današnjeg trga Tri mučenika) u Riminiju. Zbog strateškog značaja i velikog potencijala, ovaj grad je privlačio pažnju i drugih rimskih imperatora.

Posle burnih vekova u kojima je prelazio iz ruke u ruku – Gota, Vizantinaca, Longobarda, Franaka, dolazak porodice Malatesta (kao feudalni gospodari vladali su od 1239. do 1528. godine) znači preporod za Rimini, koji će posle kriza u XVI i XVII veku, 1860. postati deo kraljevine Italije.

Znajući da im je turizam jedan od važnih prihoda, u Riminiju je mnogo toga uređeno upravo da zadovolji želje čitave armije turista.

Trg Tri mučenika noću

Svakodnevno se organizuje razgledanje grada koje obično počinje od Avgustovog slavoluka podignutog 27. godine p.n.e. na nekadašnjoj glavnoj kapiji na koju su se naslanjale gradske zidine. Šetnja se nastavlja obilaskom crkve Jovana Krstitelja, rimskog amfiteatra, renesansnog zamka Sismondo, na čijoj izgradnji je radio Filipo Bruneleski, razgledanjem trga Tri mučenika i istorijskih zdanja na Trgu Kavur.

Gradska katedrala

Posebnu pažnju i vreme zahteva poseta gradskoj katedrali, dragulju renesansne arhitekture i umetnosti.

Sigismondo Malatesta, nekadašnji gospodar Riminija i veliki poklonik umetnosti, za preuređenje stare gotske crkve posvećene svetom Frančesku i podizanje nove mermerne fasade pozvao sredinom XV veka čuvenog renesansnog arhitektu Leona Batista Albertija. U unutrašnjosti ove katedrale sem sarkofaga sa posmrtnim ostacima članova familije Malatesta, danas se nalaze i dela koja su potpisali Đoto, Pijero dela Frančeska, Agostino di Dučo, Đorđo Vazari.

Obilazak starog Riminija obično se završava posetom Gradskom muzeju i dolaskom do petolučnog Tiberijevog mosta, jednog od najznačajnijih iz rimske epohe, podignutog po nalogu istoimenog rimskog imperatora između 14. i 31. godine.

Ples za top formu

Tiberijev petolučni most

Novi deo Riminija, onaj koji izlazi na obalu Jadrana, rezervisan je za sunčanje, kupanje, rekreaciju i, naravno – zabavu. Ovde, tačnije u parku koji nosi ime Federika Felinija, čuvenog italijanskog režisera, dobitnika Oskara, koji je rodni Rimini ovekovečio u svojim filmovima, nalazi se novi marina centar u čijim kafićima mladi najčešće započinju noćni provod.

Verona ima Romea i Juliju, a Rimini Paola i Frančesku čija je zabranjena i tragično završena ljubav bila inspiracija mnogim pesnicima. Iako statistike kažu da se trenutno više ljubavi rađa putem Interneta nego poznanstvima na moru, na plaže Riminija se ipak izlazi u top formi.

Plaža Riminija

Ovaj jadranski grad poznat i po najvećem sajmu fitnesa, leti je mesto odmeravanja mišića, vitke linije, preplanulosti i nove garderobe. Ako uvek nasmejani i brbljivi Romanjoli važe za velike zavodnike i srcelomce, ne pomišljajte da su pripadnice nežnijeg pola iz ovih krajeva manje "opasne". Ni šarmu po poslednjoj modi skockanih stanovnika Riminija nije lako odoleti, još manje njihovom kulinarskom umeću.

Ukoliko ste gurman, a tokom letovanja vam nije upućen ni jedan poziv za gastronomsko gostovanje, ne brinite. Posle aperitiva uputite se u neki od mnogobrojnih restorana i osoblju recite da želite da osetite lokalne ukuse i mirise. Bićete usluženi nekim od ribljih specijaliteta, kapeletima sa sirom, taljatelama al ragu, odličnim salatama i pršutom uz obaveznu pjedinu (tanka lepinja od brašna, sala, vode i soli). Uz neizostavni čin-čin sve ćete to zaliti crvenim vinom "sanđoveze" ili hladnim belim "trebijanom".

A da biste pre ponovnog izlaska na plažu potrošili višak unetih kalorija, toplu noć završite plesom. Partnera ćete lako naći, Rimini je čuven i po odličnim igračima i igračicama.
Ratka Petrović
Politika MAGAZIN 516 – 19.08.2007.

Нема коментара:

Постави коментар