05 март 2011

VELIKI KORALNI GREBEN

DŽIN ISPOD MORA

Najveći živi stvor na planeti, koji može golim okom da se vidi iz svemira, prostire se duž 2.000 kilometara severoistočne obale Australije, dnevno proizvede više kiseonika od prašuma Amazonije i podjednako je ugrožen kao ona

Sigurno se pitate kakvo li je živo biće koje može golim okom da se vidi iz svemira? Pa veličanstveno, kakvo bi inače i bilo ono što je priroda na ovoj planeti izvajala, a čovek, za promenu svesno ili nesvesno uništava iako mu od njega zavisi opstanak.

Mapa lokacije Velikog koralnog grebena

Veliki je gotovo kao Kineski zid, ali za razliku od njega diše. Veliki koralni greben, jedno od najvećih čuda prirode, najveći živi organizam na Zemlji i konačno deo svetske kulturne baštine Ujedinjenih nacija, ma šta to u ovom trenutku značilo. Nalazi se u Kvinslendu i prostire se duž 2.000 kilometara severoistočne obale Australije u jednom od najspektakularnijih krajolika na planeti. Sve samo naj, naj, naj.

Ugrožen kao Amazonija

Ovi superlativi u stvarnosti ili preciznije, na terenu, izgleda da običnom čoveku ne znače mnogo. Veliki koralni greben je ugrožen kao Amazonija, a proizvodi više kiseonika od njenih neprohodnih prašuma. Pecanje i vađenje sunđera i korala drastično je narušilo ovaj ogromni eko sistem i zato su za ronjenje potrebne određene dozvole uz upozorenje da priroda ne sme da se narušava ni po koju cenu.

Panorama Velikog koralnog grebena

Danas Veliki koralni greben pokriva površinu od 350.000 kvadratnih kilometara, što je više od jedne Poljske. Nastao je davno kada su se koralni grebeni formirali od skeleta kolonija tropskih morskih biljaka i životinja koji se tu talože ceo milenijum. Da bi se koliko-toliko upoznao njegov živi svet, potrebno je provesti sate i sate u ronjenju, i to naravno nije dovoljno, jer se svake godine otkrije po nekoliko vrsta korala, riba i drugog životinjskog i biljnog podvodnog sveta za koje laik ne bi mogao ni da pretpostavi da postoje.

Kerns, panorama grada koji je polazna tačka obilaska

Kerns

Iako samo ime navodi da je greben jedna velika tvorevina, on je zapravo sastavljen od skoro 2.800 odvojenih delova u nizu. Svi oni koji žele da ga obiđu kao polaznu tačku uzimaju gradić Kerns (Cairns) u kojem mogu da se iznajme brodići i iskusni vodiči koji vode na najbolja mesta za ronjenje, a pri tom odlično poznaju podvodni svet o kojem vode računa.

Kerns, brodić za obilazak grebena

Kada se zaroni u vode Koralnog mora, pomaljaju se, oku naviklom na svakodnevicu, prizori kakvi mogu da se vide samo u enciklopedijama i prirodnjačkim emisijama.

Čak 30 vrsta kitova i delfina. Za patuljaste minka kitove koji u junu i julu posećuju greben malo ko je i čuo, a niko još nije otkrio zašto se baš tada skupljaju ovde iako ih već godinama redovno prate. Ogromni grbavi kitovi zadovoljno se praćakaju na površini, vragolasti iravadi i indo-pacifički delfini uvek su spremni da se igraju sa roniocima. A šta bi taj akvarijum na otvorenom bio bez istinskih gospodarica toplih mora – ajkula. Na Velikom koralnom grebenu živi toliko različitih vrsta ovih morskih diva loše reputacije, od onih koralnih, koje su potpuno bezopasne za čoveka, do tigrastih koje se uz velike bele smatraju najboljim i najbrutalnijim lovcima. Uostalom, šta vam treba da ih čačkate.

Podvodni svet Velikog koralnog grebena

Koralne dubine nisu ništa bez morskih kornjača, a čak šest od sedam poznatih vrsta živi ovde. Peščane plaže i puno sunca idealni su za razmnožavanje, pa zato i ne čudi što ih ovde ima u ogromnom broju, pa čak i onih najvećih, kao što su kornjače kožnih leđa (leatherback), koje mogu da dostignu težinu i do 900 kilograma.

Vode oko grebena mogu biti izuzetno opasne jer u njima živi 14 vrsta morskih zmija, od kojih većina spada u najotrovnije žive stvorove na svetu. Uglavnom se mogu videti kako plivaju po površini, a napadaju jedino kada se osete ugroženim.

Greben je, ipak, najživlji neposredno oko korala. Svoj dom je ovde našlo više od 400 vrsta korala najrazličitijih boja. Posebo su zanimljivi u vreme razmnožavanja kada se more zamuti od njihovih jajašaca, a pošto se to dešava samo noću i to svega nekoliko dana u godini, pasionirani ronioci i ljubitelji podvodnog sveta to ne propuštaju.

Kornjača kožnatog leđa može dostići i 900 kilograma

Brojna ostrva

Oko korala svakodnevno pliva 1.500 najrazličitijih vrsta, od najmanjih kao što su ribe anemone, do najvećih kakva je ajkula kit. Male koralne ribe plivaju u jatima i hrane se koralima i algama, a svojom bojom se potpuno utapaju u podvodni dekor i čine ga još veselijim.

Belogrudi morski orao koji obitava na ostrvu Rein

Na brojnim ostrvcima koja se nalaze duž čitavog grebena živi više od 200 vrsta ptica, uklju-čujući i 40 vrsta morskih. Posebno se to odnosi na ostrvo Rein (Raine), na kojem obitava belogrudi morski orao, jedna od najvećih ptica u ovom delu sveta i najbolji lovac iznad i po morskoj površini. Dok ga gledate kako se velikom brzinom ustremljuje ka vodi i oštrim kandžama hvata ribu, shvatite koliko je živi svet vredan ljudske pažnje i divljenja.
Nikola Jablanov
Press Kofer 31 – 16.01.2008.

Нема коментара:

Постави коментар