23 август 2009

SKIJATOS

PLAŽE U SENCI BOROVA

Sve popularnije grčko ostrvo podseća na brod obrastao prastarom četinarskom šumom, zauvek ukotvljen u morskom plavetnilu

Grci kažu da je Skijatos dobio ime od dve reči – skija (senka) i Atos (planina na trećem "prstu" poluostrva Halkidiki, gde je i Sveta gora). Kada se pogleda mapa, ostaje malo nejasno kako Atos, koji se nalazi skoro 200 km na severoistoku, može da baci tako dugu senku do ovog ostrva u Egejskom moru, ali ova mala geografska nepreciznost ne umanjuje lepotu Skijatosa, koji podseća na brod obrastao prastarom zelenom borovom šumom zauvek ukotvljen u morskom plavetnilu.

Mapa i lokacija Skijatosa

Sa 60 plaža, od kojih su osam okićene međunarodnim priznanjem "Plava zastava" za čistoću mora, peskom i okolišom, ovo ostrvo je raj za one koji vole da se svaki dan kupaju na drugom mestu, u senci drveća, pa im suncobrani uglavnom neće biti potrebni. Kad sunce upeče, u nekoliko koraka po usijanom pesku stižete do hlada borova, miris četinara, na tepih od opalih iglica pod nogama...

Put do Skijatosa traje dva-tri sata duže nego do uobičajenih odredišta turista iz Srbije, Halkidikija ili olimpijske regije (Paralije, Olimpik biča, Nea Porija...). Od Soluna skreće se ka Atini i autoputem, koji dodiruje obronke Olimpa, dolazi se do luke Volos (sa obližnjim gradom Larisom biće domaćini Mediteranskih igara 2013).

Tu putnike čeka brod. Autobusi naših agencija (najčešće) ne ulaze na trajekt, pa je potrebno izvaditi stvari, uneti ih na trajekt, pa posle dvoipočasovnog putovanja kroz prekrasan zaliv izneti sa trajekta i ubaciti u autobus koji razvozi goste po hotelima i apartmanima.

Čistači sa mrežama za leptire

Skijatos, pogled na grad

Međutim, vredi se pomučiti. Prilikom pristajanja trajekta, pogled na grad Skijatos, jedini na ostrvu, ostavlja vas bez daha. To je ljubav na prvi pogled i poziv za prolazak kroz predivna vrata u riznicu čuda.

Kroz vrevu lučkog grada, auto­bus brzo odmiče uz jedini put na Skijatosu koji povezuje luku i početak najlepše plaže na ostrvu, Kukunariesa ("Šišarke"), dugačku oko 14 kilometra. Najbolji orijentir gde se nalazite jesu autobuske stanice, kojih ima 26, prva je u luci, poslednja na početku pomenute plaže.

Plaža Kukunaries i pojas borove šume

Kukunaries sa prekrasnim peskom i pojasom borove šume u zaleđu, ime je dobio po šišarkama na ogromnim krošnjama koje pružaju dubok hlad. Ka­bine za presvlačenje, tuševi i toaleti su nešto dublje u šumi, besprekorno čisti. Koliko se vodi računa o čistoći svedoči prizor kome ćete prisustvovati ako poranite: desetak zaposlenih, naoružani mrežama za leptire, idu po plaži i prosejavaju pesak: pikavci, papirići, otvarači od flaša – sve đubre ostaje u mrežici.

Duž drvenih trotoara koji odvajaju plažu od šume postavljeni su sandučići sa peskom – mesta za pušače. Na sve strane su upozorenja da otvorena vatra ne sme da se pali, a padaju u oči i protivpožarni aparati. Grci znaju da jedna iskra može da uništi ono što je priroda vekovima stvarala.

Plaža Kukunaries sa ležaljkama i suncobranima

Iznajmljivanje suncobrana sa dve ležaljke košta osam evra dnevno, ali ima dovoljno mesta gde možete da zabodete svoj suncobran i da prostrete peškir na pesak. Na Kukunarisu je i nekoliko restorana sa dosta pristupačnim cenama pića (frape ili pivo po dva evra, gazirani napici i limu­nade po 1,30), ali su sendviči i razne vrste salata skupi, od 4,5 do 12 evra.

Savršena tišina

Skijatos pruža mogućnosti za sve vrste odmora. Mladi i oni koji se tako osećaju mogu da biraju apartmane i hotele bliže gradu, oni koji vole mir i tišinu idu malo dalje, do samog kraja puta. Moguća je i varijanta da boravite na obodu šume, a da iznajmljenim automobilom (18 do 22 evra dnevno) ili mopedom svako veče odete do grada, na plažu, ili u neki od supermarketa. To je povoljnije od svakodnevnog korišćenja javnog autobuskog prevoza koji je, doduše, odličan (autobusi idu iz grada ka hotelima i apartmanima duž puta tačno, na svakih 15 minuta, od jedan posle ponoći na svaki sat). Povratna karta za dvoje od plaže Kukunaries do grada košta 7,60 evra. Ali, pazite: obavezno je vezivanje pojasa (kazna je 350 evra), zabranjen je razgovor mobilnim telefonom u vožnji, a vozači mopeda moraju da nose kacige (kazna 150 evra).

Apartmani

Apartmani koje se nalaze u vilama na autobuskim stanicama 23 i 24, preko puta plaže Kukunaris, veoma su blizu ogromne borove šume koja prekriva padine ostrvskih brda. Tu vlada posebna mikroklima i nema uopšte komaraca. Uveče se svežina iz šume i sa brda spušta do vila koje su stotinak metara dalje od magistralnog puta, pa su za boravak na terasi potrebni tanki džemper ili trenerka. Tišina je savršena. Čuju se samo noćne ptice i šum vetra u krošnjama. Ćebe za pokrivanje noću je obavezno, a klima-uređaj je, čak i u najvrelijem dobu dana, nepotreban.

Preko brda do mora

Skijatos je brdovito ostrvo i ljubomorno skriva svoje plaže, bisere do kojih se u većini slučajeva dolazi posle dvadesetominutnog ili dužeg pešačenja po peskovitim, prašnjavim stazama (sve imaju jasnu oznaku za težine na početku i na kraju).

Plaža Lalaria

Mala anketa među saputnicima posle letovanja otkrila je da su stanovnici najudaljenije vile bili okruženi najlepšim plažama na ostrvu: Kukunaries, pa preko brda čuvena Banana, nešto pre nje Agios Eleni (Sveta Jelena), i u samom susedstvu Mandraki. Duž puta prema Skijatosu su Marata (ispod hotela "Skijatos palas" koji se nalazi u brdu iznad Kukunarisa), zatim Trulos, Agija Paraskevi (gde je najluksuzniji hotel na ostrvu "Skijatos princes"), Kanapica, Vasilijas i gradska plaža Megali amos.

Na drugoj stani ostrva, preko brda, na rastojanju od pola sata do sat pešačenja, teško dostupne automobilima, nalaze se Elijas, Agistros, Mikros Aselinos i čuvena Lalarija, sa svojim lukovima koje su talasi i vetar izvajali u stenama, i do koje se dolazi samo brodom – ukoliko je lepo vreme.

Svaka šetnja do neke od ovih plaža je doživljaj za sećanje, pogotovo kada guste krošnje, kao na putu za Mandraki, stvaraju debelu hladovinu. Svuda je mnogo šišarki svih vrsta i oblika, ritam koraka prati hor cvrčaka, miris borovine i vrele smole... Mandraki je najmanje "kultivisana" plaža i možda zato i najprivlačnija, a tako je postavljena da sunca ima do 21 čas. Ona, međutim,,jedina nema u zaleđu borovu šumu i suncobrani su obavezni.

Plaža Banana

Banana je najveći konkurent Kukunariesu za titulu najlepše plaže na ostrvu, ali ima jednu manu – do nje se stiže posle 25 minuta hoda uzbrdo i nizbrdo, prašnjavim putem, gde vam je, ako prođe nekoliko automobila, potrebna gas-maska. Čini se da tu najviše dolaze oni koji žele da vide i da budu viđeni, a ne da se, prvenstveno, kupaju i sunčaju: miriše na snobizam. Uz nju je i nudistička plaža, sa dosta nejasnim granicama gde prestaju goli, a gde počinju obučeni…
Branimir Vasić
Politika MAGAZIN 621 – 23.08.2009.

1 коментар:

  1. http://1.bp.blogspot.com/_ObgbOXOEJjQ/SpEsgHEF0FI/AAAAAAAAC9c/aPd781bjVY4/s1600-h/Plaza+Lalaria+01.jpg

    This place is Lalaria (Skiathos, Sporades) photography by kapetanakis ilias more my site http://pelion.org/gallery/inc_cat-gr.asp?iCat=47

    ОдговориИзбриши