07 јул 2009

TENERIFE

OSTRVO VEČNOG PROLEĆA

Tenerife, ostrvo večnog proleća, osvojiće vas zauvek peščanim plažama, bogatom i raznovrsnom florom i faunom i nepreglednom morskom pučinom. Ljupki gradovi, savršeni hoteli i besprekorne plaže zaštitni su znak ove popularne destinacije

Kanarski arhipelag čini sedam većih i šest manjih ostrva, koja se nalaze oko 120 kilometara od afričke obate, na raskrsnici po­morskih puteva između Evrope, Amerike i Afrike. Španci su ga osvojili krajem XIV veka, a i danas je u sastavu njihove države. U središtu Kanara je ostrvo Teneri­fe, jedinstvena kopnena oaza u moćnom Atlantiku.

Mapa ostrva Tenerife

Zovu ga i Ostrvo večnog prole­ća, pre svega zbog izuzetno povoljne kli­me, velikog broja sunčanih dana, neobičnih pustinjskih biljaka, raznolikog cveća i magičnog podvodnog sveta.

Atrakcije

Tenerife je najveće ostrvo arhipela­ga, u prečniku ima 20 kilometara i 2.059 kvadratnih kilometara. Ostrvom dominira 3.718 metara visoka kupa vulkana Tejde. Posebna avantura je popeti se do krate­ra i videti impozantno grotlo, široko 80 metara. Međutim, vulkan je samo jedna od atrakcija ostrva Tenerife.

Tenerife – flora

Obala duga 350 kilometara, sa sijaset malih i velikih uvala i zaliva između pitomih i strmih li­tica, u kojima su plaže sa belim, crnim i zlatnožutim peskom, čini ovo ostrvo baj­kom kojoj nema kraja. Ako se tome doda da je klima ujednačena tokom čitave go­dine, da se ni zimi živa u termometru ne spušta ispod dvadesetog podeoka Celzi­jusove skale i da plaže zapljuskuje toplo more, onda nije čudno zašto na Tenerife hrle turisti iz svih krajeva sveta.

Santa Kruz de Tenerife

Santa Kruz

Santa Kruz de Tenerife je administra­tivni centar ostrva. Ujedno je i poznata međunarodna luka i središte internaci­onatnog turizma, a nalazi se na severozapadnom delu obale. Santa Kruz je živopisan grad sa nešto više od 200.000 stanovnika, u kome je sve podređeno gostima.

Lepo uređene ulice, trgovi i parkovi pružaju sve što je potrebno za uživanje u šetnji, a tu su i muzeji arhe­ologije i antropologije, velelepni zamak iz XVII veka, barokna crkva, dvorac Poso Alto, planina Monte Esperanca sa koje se vidi čitavo ostrvo, vodeni park Oktopus i još mnogo toga. Ali, doživeti sve čari ovog gradića, videti sve znamenitosti i obići sve što je namenjeno turistima, tek je delić ukupnog utiska koji Tenerife može da pruži.

Poznata turistička me­sta su i Kandelarija, San Andres, Santa Marija del Mar, El Medano i Garačiko, a najlepše plaže su na istočnoj i zapadnoj obali, kao što su Las Teresitas, Los Abi­gos, San Markos, La Arena i San Huan.

Las Amerikas, hotel "Mare Nostrum"

Vatromet boja

Na ostrvu ima mnogo hotela svih kate­gorija, a turisti sa plićim džepom nalaze privatan smeštaj i ishranu u manjim pan­sionima, dok su za one bogatije izgra­đene posebne vile. Najatraktivniji je hotel sa pet zvezdica "Mare Nostrum", u mestu Las Amerikas, luksuzan kom­pleks od tri objekta koji se zovu Julije Cezar, Kleopatra i Marko Aurelije. Cene nisu za prosečnog turistu, jer samo je­dno noćenje u najzabačenijoj sobi košta 80 evra.

Za turiste se često organizuju posebne zabave i svečanosti, a karnevali se održavaju tokom cele godine, obično u vreme verskih praznika. Tada stanovni­ci ostrva prave na plažama velike tepihe od cveća i to je impresivan vatromet boja. Najpoznatiji je karneval Mardi gras u Santa Kruzu, koji je po grandioznosti i veličini drugi na svetu, odmah posle čuvenog karnevala u Rio de Žaneiru.

Jednom Tenerife, zauvek Tenerife

U Santa Kruzu, u parku "Gracija Sana­brija", u akvaparkovima i na poznatim plažama često se organizuju zabave sa plesom, muzikom, mađioničarima, klovnovima i pantomimičarima, pa su prava atrakcija i za najmlađe posetioce.

Osim toga, veli­ki broj agencija organizu­je izlete do okolnih ostrva arhipelaga – Gran Kanarije, Fuerteventure, Palme, Gomere i Ijera, što veliki broj po­setilaca nikako ne propušta, ukoliko bo­ravi bar dve nedelje.

Desetak dana nije dovoljno da se Tenerife potpuno dožive, niti mogu da se vide sve lepote i nevero­vatni kontrasti pojedinih predela. Otuda nije čudno što većina turista posle prvog boravka nastavlja da dolazi godinama, pa i decenijama, tako da ovde kažu: "Jednom Tenerife, zauvek Tenerife".
M.P.
Stil magazin 91 – 22.09.2008.

Нема коментара:

Постави коментар