17 јул 2009

KARIBI

NAJLEPŠE PLAŽE KARIBA

Jedna od najprestižnijih destinacija na svetu nudi prirodne lepote i mir brojnih ljudskom rukom netaknutih mesta, ali i luksuzan „fast-fud" raj

U istoriji poznati po piratima, danas važe za najprestižnije turističke destinacije. Za sladokusce, avanturiste, istraživače, hedoniste. Prvo iskrcavanje Kristofera Kolumba na američko kopno bilo je upravo na Karibima. Čini ih više od 7.000 ostrva u Karipskom moru i sastoje se od Velikih, Malih i Holandskih Antila. Kako je Kolumbo pomislio da je kročio na tlo Indije, nazvao ih je Zapadnoindijskim ostrvima. Da biste olakšali izbor, izabrali smo 10 najlepših plaža Kariba, od Kube na severu do Venecuele na jugu.

Mapa lokacija 10 najlepših plaža Kariba

1. Plaža Sirena - ostrvo Kajo Largo de Sur – jugoistočni arhipelag Kube
2. Plaža Negril – zapadna obala Jamajke
3. Plaža Grejs bej – ostrvo Providensials – Turks i Keikos
4. Ostrvo Saona – jugoistočna obala Dominikanske Republike
5. Plaža Flamenko – ostrvo Kuelbra – Portoriko
6. Plaža Trank bej – ostrvo Sent Džon – Američka Devičanska ostrva
7. Plaža Dijamant – južna obala Martinika
8. Plaža Krejn – jugoistočna obala Barbadosa
9. Plaža Pidžn Point – ostrvo Tobago – Trinidad i Tobago
10. Ostrvo Heradura – 64 km od obale Venecuele

Neizbežna Kuba

Plaža Sirena na Kubi

Plaža Sirena (Playa Sirena - 1) prostire se zapadnim delom kubanskog ostrva Kajo Largo del Sur (Cayo Largo del Sur), od Havane udaljenog 177 kilometara. Plaža duga dva kilometra, načičkana palmama, nema nijednog hotela. Ali ima štandova na kojima se prodaju suveniri. Ležaljke i suncobrani se iznajmljuju. Prvi restoran je na susednoj plaži Palasio (Playa Palasio), pa se lenjim turistima savetuje da ponesu piće i hranu. More je mirno, prozirno, toplo i oko ostrva plitko. Beli pesak i na temperaturama iznad 35 stepeni ostaje prijatno topao, ne užari se. Inače, krečnjačko ostrvo Kajo Largo poznato je kao mesto na kojem se razmnožavaju ugrožene morske kornjače. Zato je osnovana farma kornjača. Između aprila i septembra tri različite vrste kornjača izlegu jaja na plaži Sirena, a radnici farme ih posle skupljaju i drže u inkubatoru oko dva meseca. Puštanje mladih kornjača u more poseban je događaj za turiste.

Plaža Negril na zapadu Jamajke

Na svega 95 kilometara od Kube, na Jamajci, jedno od omiljenih odredišta za mlade jeste plaža Negril (Negril Beach - 2). Nalazi se na zapadnoj strani trećeg po veličini Velikog Antila. Ova plaža nudi 10 kilometara rajski belog peska, prelepe restorane duž obale i mir zbog koga ćete poželeti da vas neka porodica sa Jamajke usvoji posle samo nekoliko dana provedenih tamo. More je dobro za ronjenje i surfovanje, a pesak za odbojku. Zimsku sezonu treba izbegavati jer je tada sve prepuno, a smeštaj je skuplji do 30 odsto. Na raspolaganju su hoteli sa pet, četiri i tri zvezdice: jedan od većih hotela na samoj obali uređen u viktorijanskom stilu je "Riu Tropical Bay", sestrinski hotel "Club Hotel Riu Negril", otvoren ove godine i smešten u prelepoj bašti u čijoj su neposrednoj blizini golf tereni i škola jahanja, "Negril Gardens Beach Resort" i "Sunset on the Palms", udaljen od plaže nekoliko minuta hoda. Ne postoji zgrada koja je veća od prosečnog stabla palme. Negril je idealan i za porodice.

Plaža Grejs bej, raj hotelske industrije

Kada je američki astronaut Džon Glen iz svemira opazio grupu koralnih ostrva Turksa i Keikosa, rekao je da to mora biti raj na zemlji. Grupa od osam većih i 40 manjih ostrva nalazi se na sat i po vremena avionom od Majamija. Najpoznatije ostrvo Providensials (Providenciales) pruža prvoklasna uživanja. Bilo da ste sami, sa prijateljima ili celom porodicom najviše hedonizma možete doživeti na plaži Grejs bej (Grace bay beach - 3), dugoj 19 kilometara. Za one koji ne žele da su u gužvi, već da se osame i u hladu čitaju knjigu izgrađene su posebne, prostrane platforme sa udobnim ležaljkama i pogledom na kristalno čisto more. Iako poznata kao mesto gde je zalazak sunca najlepši na zemaljskoj kugli, beli pesak fin kao bebi puder, more tirkizno, mirno i bezbedno za plivanje, postoji pretnja da Grejs bej koja je okružena sa 116 luksuznih rizorta uskoro preraste u "fast-fud" raj.

Šuma palmi na obali

Ostrvo Saona u Dominikanskoj Republici

Samo 160 kilometara južnije je Dominikanska Republika, gde obavezno treba obići ostrvo Saona - 4. Skoro je nenastanjeno i na njemu nema hotela i restorana. Predivne dugačke plaže, prekrivene najfinijim belim peskom, oivičene su palmama. Voda koja zapljuskuje obale prelivajući se u nijansama tirkiznoplave boje kristalno je čista. Mir i tišinu povremeno remete samo šum mora i lagani povetarac. Naši turisti koji mogu da otputuju u Dominikanu u svom aranžmanu ili u organizovanim turama agencija "Kon Tiki" i "Džoli" ne smeju da propuste izlet na Saonu, gde se obično dolazi posle posete šarmantnom selu Altos de Čavon, koje neodoljivo podseća na mediteranska naselja.

Izolovana plaža Flamenko na Ostrvu zmija

Ako i dalje želite da uživate u suncu, pesku i tišini krenite na ostrvo Kuelbra (Cuelbra), poznatom i kao ostrvo zmija (Snake island), koje pripada Portoriku. Pošto se čuvaju kao prirodni rezervat, široke peščane plaže, naročito plaža Flamenko (Playa Flamenco - 5), izgledaju kao deo netaknute prirode sa diskretnim građevinama. Sa male, čiste plaže Flamenko, na koju se stiže feribotom ili letom iz Fajarda i San Huana, vidi se vrh samo jednog hotela udaljenog nekoliko stotina metara. Ima trafika koje prodaju hranu i piće. Ne i alkohol. Možete ga poneti. Ali, obavezno probajte čuvenu pina koladu (koktel od svetlog ruma, krema od kokosovog oraha i soka od ananasa). Posetioci mogu uživati zavaljeni u udobne ležaljke, posmatrati penušave talase, ali i roniti, skijati i voziti se sportskim čamcima. Avanturistima je neposredno uz plažu dozvoljeno kampovanje. Po izboru Diskaveri kanala Flamenko je druga najlepša plaža na svetu.

Plažu Trenk bej prekriva najfiniji pesak na svetu

Samo 80 kilometara istočno od Portorika nipošto ne treba zaobići najlepšu plažu sa najfinijim belim peskom na svetu – Trank bej (Trunk bay - 6) koja je smeštena na najmanjem od četiri glavna ostrva Američkih Devičanskih ostrva, Sent Džonu. To je jedini deo teritorije SAD-a gde se vozi levom stranom. Iako je na plaži često gužva, naročito onih dana kada se veliki kruzeri odmaraju u luci, savršena je za plivanje. Širom sveta poznata je po atraktivnom ronjenju i bujnoj vegetaciji, netaknutoj ljudskom rukom. Čak je i skupljanje školjki zabranjeno. Izabrana je za najfotogeničniju plažu do koje se dolazi feribotom.

Martinik je poznat po plaži Dijamant

Na proputovanju Karibima, ako želite da osetite evropski duh, svratite na Martinik, gde je rođena Napoleonova supruga Žozefina. Na jugozapadnom delu ostrva, pola sata vožnje od glavnog grada Forta nalazi se plaža Dijamant (Le Diamant- 7), duga pet kilometara kojoj, takođe, posebnu čar daje tropska vegetacija. Raznobojno cveće i egzotično voće praznik su za oči. Ribari svakodnevno isplovljavaju malim čamcima u ribolov kako bi turiste snabdeli svežom ribom i plodovima mora.

Plaža Krejn na jugoistoku Barbadosa

Oni koji vole popularne turističke destinacije ne treba da propuste Barbados, jednu od država sa najvišim standardom na svetu i sa velikim brojem močvara. Pristup njegovoj najlepšoj plaži Krejn (Crane beach - 8) moguć je samo kroz brojne rizorte. Ali, restorani i hoteli su na brdu iznad okeana. Izbor zabave je šarolik, od plivanja, vind-surfinga, vožnje pedalina, skijanja na vodi do odbojke na pesku. Ili uživajte u talasima Atlantika zavaljeni u ljuljašci ili ležaljci pod suncobranom ispijajući koktele. Nipošto se ne skidajte do gole kože, nudizam je zabranjen.

I na kraju pustoš

Plaža Pidžn Point, jedan od ukrasa Tobaga

Kada biste želeli da na putovanju Karibima naslikate najlepšu sliku bio bi to, verovatno, pejzaž sa plaže Pidžn Point (Pigeon point beach - 9) sa Tobaga. Tirkizno more koje zapljuskuje belu peščanu obalu, okruženu gustom šumom palmi, pravo je mesto za one koji žele da se osame. Ali, kako su odskora svetske zvezde i džet-seteri počeli da se šetkaju obalom, sunčaju i brčkaju, tako je plaža pretrpela brojne komercijalne promene. Izgrađeni su luksuzni hoteli! Zato ako, ne daj bože ne želite da uđete u Karipsko more, onda možete da leškarite u bazenčiću ili džakuziju za dvoje neposredno uz plažu i posmatrate penušave talase pogodne za surfovanje. Oni na obali će vas ogovarati.

Ostrvo Heradura, san umornih od celog sveta

Za samotnjake preporučujemo i malo, nenaseljeno ostrvo Heradura (Cayo Herradura - 10) u neposrednoj blizini poznatijeg venecuelanskog ostrva La Tortuga (Isla La Tortuga). Dnevne ture organizuju se sa kontinentalnog dela Venecuele, udaljenog 64 kilometra. Za tri sata stiže se do snežno bele peščane plaže. Kristalno čisto plavo more, bez talasa i sa plićacima i do 10 metara od obale, pogodno je samo za plivanje. Ono što usamljenom ostrvu daje poseban šarm jeste pustoš, bez vegetacije i ijedne građevine. Zar ima idealnijeg mesta kada želite da pobegnete od svih i odmorite dušu i telo!
Biljana Bojić
Press Kofer 34 – 06.02.2008.

1 коментар: