15 јул 2009

EGIPAT

PROLEĆNO KUPANJE

Već sada želite na more?! Sanjate o peščanim plažama, duša vam zaigra pri pogledu na monumentalne spomenike prepune faraonskih saga…, a želite da izbegnete letnje gužve i ne podnosite preterane vrućine. Rešenje za vas je Egipat, u kom sezaona traje tokom cele godine

Dosadile su vam letnje gužve ili ne podnosite preterane vrućine? Ipak, volite more, njegov miris i šum, uživate u šetnjama po obali, kupanju u kom ne rizikujete da će vas neko poprskati ili možda udariti dok uvežbava kraul, sunčanju bez gomile peškira i ljudi na njima oko vas… I… već sada, u martu, razmišljate o što skorijem letovanju! A u tim maštarijama jedini problem je novac. Ne možete, naime, sebi da priuštite daleke, egzotične destinacije na kojima sada svega toga ima.

Mapa lokacija Šarm el Šeika, Hurgade…

E, pa ima rešenja. Afrika! A sada vam predstavljamo Egipat u aprilu! Ako sanjate o peščanim plažama ili vam duša zaigra pri pogledu na monumentalne spomenike prepune faraonskih saga…

Egipat je po mnogo čemu jedinstven. U proteklih 5.000 godina skoro da nema perioda u kome se nije nešto zanimljivo događali, počev od velikih građevinskih poduhvara, pa sve do velikih ratnih sukoba. S toga je razumljivo da se Egipat smatra prvorazrednom turističkom atrakcijom, koju tokom godine poseti milioni turista iz svih krajeva sveta.

Kairo, panorama glavnog grada Egipta

Osim brojnih tragova u vrenemenu, istorijskih pikanterija i pravog kolorita običaja, nošnji i zanimljivih kulinarskih specijaliteta. Egipat krasi i izuzetno povoljna klima i toplo more, što omogućava da se turistička sezona praktično ne prekida tokom cele godine. Većina domaćih agencija organizuje putovanja u ovu zemlju, a najčešće destinacije su Šarm el Šeik, Hurgada, Kairo, a poslednjih godine je sve popularnije i krstarenje Nilom.

Šarm el Šeik

Šarm el Šeik, panorama grada

Šarm el Šeik je najlepše i najpoznatije letovalište u Egiptu, Smestio se na samom vrhu Sinajskog poluostrva, oko 480 kilometara udaljen je od Kaira. Krase ga prelepe plaže, brojni hoteli, zanimljiva mesta za izlazak, kao i orijentalni bazari na kojima se roba i suveniri kupuju uz obavezno cenkanje. U početku je bio ekskluzivno letovalište bogatih Egipćana, da bi vremenom steklo i međunarodnu popularnost.

Sem uživanja na morskoj obali, posetioci imaju priliku da obiđu i brojne znamenitosti, a među njima pravoslavni manastir Sveta Katarina ili Mojsijevu goru. Reč je o mestu na kom je Mojsije, prema predanju, video slavu Božju i primio Toru (deset Božjih zapovesti). Dobri poznavaoci kažu da se ovde mora doći u praskozorje, kada izlazak sunca obasja planinske vrhove Sinaja, a pogled dopire daleko, sve do Akabskog zaliva u Crvenom moru.

Pravoslavni manastir Svete Katarine

Sa Mojsijeve gore se silazi niz 3.750 stepenika koju su vekovima gradili monasi manastira Svete Katarine. Manastir je, inače, podignut za vreme vladavine cara Justinijana u VI veku, na mestu gde su, prema biblijskom predanju u plamtećem grmu Bog ukazao Mojsiju. Posetioce će, verujemo, posebno privući manastirska zbirka rukopisa, kao i vizantijski mozaik koji prikazuje Preobraženje Hristovo. Iz Šarm el Šeika organizuje se i safari u pustinji.

Šarm el Šeik, podvodni svet Crvenog mora

Međutim, za većinu turista glavni razlog dolaska je, svakako, uživanje u moru. Za Šarm el Šeik se bez sumnje može reći da je jedno od najlepših mesta za kupanje i sunčanje, ali poslednjih godina sve više postaje i stecište ronilaca iz celog sveta.

Centar svih dešavanja je Nama zaliv, smešten oko 7 kilometara od centra grada. Na južnom delu Sinajskog poluostrva je i Ras Muhamed, gde je podvodni svet toliko jedinstven da ga smatraju bez premca na svetu. Do njega se stiže mini busom ili brodićem, ali čime god da putujete zastaćete na više mesta kako biste uživali u pogledu na brojne korale i jata neobičnih riba koja žive samo u Crvenom moru.

Šarm el Šeik, hotelski kompleks Hilton Dreams

Smeštaj se može dobiti u brojnim hotelima kategorisanih od tri do pet zvezdica, a najpoz-natiji su Grand Plaza, Reef Oasis Bluebay, Hilton Dreams…

Hurgada

Hurgada, panorama grada

Jedno od popularnijih letovališta u Egiptu, posebno kada je reč o našim turistima je, svakako, Hurgada. Osnovali su je pre stotinak godina britanski i italijanski istraživači, koji su ovde dospeli tragajući za naftom. Ne znamo da li su imali sreće u svom naumu, ali su svetu otkrili do tad neotkriveno parče raja. Pored prelepih plaža, pažnju posetilaca će, svakako, privući i mali nenastanjeni arhipelag koralnih ostrva, kao i izuzetno bogat podvodni svet.

Slobodno vreme se može provesti i u društvu beduina, na leđima kamile ili u vožnji džipom kroz nepregledna pustinjska prostranstva. Naravno, tu je i raznovrstan noćni život, barovi sa muzikom i nezaobilazni trbušni ples, koji će radoznalce neosetno preneti u atmosferu iz "1001 noći".

Hurgada, podvodni svet Crvenog mora

Među brojnim atrakcijama, svakako, valja izdvojiti Biološki muzej, otvoren nekoliko kilometara od grada ili veliki akvarijum u samom mestu. Međutim, kao i u Šarm el Šeiku, neobične ribe možete videti i u samoj prirodi. Ronjenje u Hurgadi je jedinstvena prilika da vidite najneobičniji podvodni svet Crvenog mora, ali valja biti i oprezan s obzirom na to da ni ajkule nisu retki gosti.

Jedno od zanimljivijih mesta je Umm Qamar, otprilike na polovini puta izmešu Hurgade i Šafdana.

Krstarenje Nilom

Abu Simbel, hram Ramzesa II

Jedno od atraktivnih rešenja odmora možda je krstarenje Nilom. Program obuhvata obilazak većine značajnih mesta, počev od glavnog grada Aleksandrije, pa sve do 1.500 kilometara udaljenog Abu Simbela, na samoj granici sa Sudanom.

Plovidba brodom se odvija na znatno kraćoj relaciji, načešće od Luksora do Asuana, međusobno udaljenih oko 220 kilometara.
V. A.
Press Kofer 40 – 19.03.2008.

Нема коментара:

Постави коментар