06 јул 2009

BARSELONA

GAUDIJEVA BARSELONA

Svoju očaravajuću lepotu prestonica Katalonije dobrim delom duguje genijalnom arhitekti čija su građevinska remek-dela jedna od najposećenijih atrakcija na svetu

Smeštena na obali Sredozemnog mo­ra, Barselona poseduje opojni mediteranski šarm. Čarobna i zanosna, izdvaja se jedinstvenom lepotom koja odu­zima dah. Za svoj sadašnji izgled u velikoj meri može da zahvali izuzetnom arhitekti Antoniju Gaudiju, čiji je upečatljivi trag pri­sutan u mnogim delovima ove metropole. Gaudijeva dela jedna su od najposećenijih turističkih atrakcija na svetu i razlog zbog kojeg mnogi putnici dolaze u Barselonu.

Mapa i lokacija Barselone

Barselona je poznata kao prestonica modernizma upravo zbog neverovatnih građe­vina Antonija Gaudija. Na vrhuncu karijere razvio je originalni i individualni dizajn in­spirisan prirodom. U arhitekturu je preneo forme koje je nalazio u prirodi, pa zbog to­ga njegov stil nazivaju organski. Kod njega nema ravnih linija i površina – valovite fa­sade, obilje ornamenata, mozaici jakih bo­ja i drugi ukrasi odlika su nijegovlh dela. Zdanja ovog velikana predstavljaju savrše­nu mešavinu tradicionalnog i inovativnog, a obeležila ih je njegova velika ljubav pre­ma arhitekturi, prirodi, religiji i Kataloniji.

Nedovršeni san

Gaudijeve kreacije deluju poput unikatnih skulptura koje bi mogle u svakom trenutku da ožive. Jedna od najpoznatijih je (još nezavršena) katedrala Svete porodice (Sagrada Familia), koja u posmatraču bu­di ushićenje i strahopoštovanje. Njena izgradnja je počela 1882. godine na zahtev fondacije Svetog Josifa, a procena je bila da će biti završena za dvadesetak godina.

Katedrala Svete porodice (Sagrada Familia)

Gaudi je postao glavni arhitekta ovog hra­ma 1883. godine i na njemu je radio sve do svoje iznenadne smrti 1926. godine. Uz papin blagoslov, Gaudi je sahranjen u kri­pti Svete porodice, delu kome je opsesiv­no posvetio više od 40 godina svog života.

Aždajina kuća
Nemoguće je promašiti zdanje Kaza Batlo na aveniji Gracija. Njen ekscentrični izgled magnetski privlači pažnju prolaznika. Neafirmisanom Gaudiju, aristokratska porodica Batlo poverila je rekonstrukciju svoje kuće 1907. godine. Od klasične zgrade on je napravio krajnje poetsko delo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Kaza Batlo

Pomalo čudna fasada deluje da je urađena od lobanja i kostiju, dok valoviti krov mnoge podseća na izvijena leđa zmaja. Zbog toga se veruje da krst na krovu zapravo predstavlja mač Svetog Đorđa koji ubija aždaju.

Keramički mozaici morskih boja, kao i neobični dimnjaci na krovu, podarili su ovoj predivnoj zgradi bajkoviti izgled. Otvorena je za javnost i u njenim prostorijama se održavaju mnogi bitni kulturni događaji, dok radoznali turisti njenu magičnu unutrašnjost mogu da istražuju svakodnevno.

Vilin dom

U istoj ulici dominira Kaza Mila, impresivna i originalna kreacija koja lići na dvorac šumskih vila. Njena valovita fasada nema nijednu ravnu liniju, a urađena je od kamenih blokova koje su oblikovali najbolji španski klesari na licu mesta.

Kaza Mila (La Pedrera)

Umesto običnih dimnjaka, njen krov krase predivne kamene skulpture. Zbog istaknutog umetničkog dostignuća i uticaja koje je imala na druge stvaraoce, "La Pedrera" (kamenolom), kako je od milja zovu Katalonci, nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Park Guelj

Gaudijev pokrovitelj Eusebi Guelj na početku XX veka na obodu grada kupio je veliko imanje sa namerom da napravi luksuznu stambenu četvrt koja bi bila svojevrsni grad unutar parka. Od 20 placeva, srećom, samo 3 su prodata i tako je nastao park Guelj – najmaštovitiji na svetu. Ako planirate posetu ovom parku, budite spremni da uđete u fantastičan i nadrealan svet u kome dominira sklad prirode i arhitekture.

Park Guelj

Gaudi je svoje nacrte prilagodio prirodnom brdovitom terenu, pa građevine deluju kao da su iznikle iz zemlje. Sve su ukrašene živopisnim keramičkim mozaicima, a naročito se izdvaja zmaj na ulazu koji je postao simbol Gaudijeve kreativnosti.

Nekadašnja Gaudijeva kuća u parku je pretvorena u muzej, ali najveća atrakcija je ogromna keramička klupa u obliku morske zmije koja dominira ovim prostorom. Ipak, pravi adut parka je centralna terasa sa koje se prostire zadivljujući pogled na celu Barselonu.
G. Opalić
Press Kofer 64 – 10.09.2008.

Нема коментара:

Постави коментар