17 јун 2011

SUS

MEDINA ARAPSKOG TURIZMA

U svakom tuniskom letovalištu možete kupiti "najki" zlatni lančić koji su izradili beduini, naučiti pravila arapskog seksa i uživati u starinama iz IX veka

Titov prijatelj Habib Burgiba, otac modernog Tunisa i oslobodilac žena, bio je oženjen Francuskinjom Matildom, koja je prihvatila islam i ime Mufida. Burgiba se od Mufide kasnije razveo, ali je pre toga zakonom regulisao razvod i osnovao fond za izdržavanje nezbrinutih i razvedenih žena. Zakonom je zabranio i poligamiju i omogućio devojkama da same sebi biraju muža. Tunižanke danas marame nose po želji, a u gradovima je sve više devojaka koje su jasmin u kosi zamenile mini suknjama. A i horde turista učinile su svoje.

Mapa lokacije Susa

Berberski brendovi

Sus (Sousse), glavni grad pokrajine Sahel, na velika vrata turizma kročio je pre desetak godina pomoću stranog kapitala i ponudio kombinaciju evropskog standarda i komercijalne egzotike. Nikao je na istočnoj obali Tunisa, na mestu starog feničanskog grada Hadrumeta.

Danas Susom dominira tvrđava Medina koju su sagradili Arapi u IX veku, a većinom njenih uličica načičkanih dućanima ne prolaze čak ni bicikli jer su široke svega metar. Prodavci stoje ili sede pored svoje robe, a kad ugledaju turistu, skaču, vuku ga za ruku, obećavajući robu bolju i jeftiniju od komšijine. Obično se služe istom trgovačkom pričom – "prepoznaju" vas kao gosta hotela gde navodno honorarno rade, te vam kao novopečenim prijateljima nude posebne cene ili iz neke fioke vade robu koju "ne prodaju svakome, nego čuvaju za posebne kupce".

Sus – tvrđava Medina

Naravno, cenkanje je obavezno. Trgovac izgovara uvek isti monolog, pokazuje vam beležnice prepune arapskih znakova kojima dokazuje kolika je nabavna cena određenog proizvoda. Ako se turista okrene i ode bez reči, dešava se da će za njim poleteti i poneka sočna psovka na arapskom ili na nemačkom. Trgovci su inače savladali temelje nemačkog: brojke, svoj monolog ("Želiš li da me uništiš? Znaš li koliko ja imam dece?") i psovke rezervisane za kupce koji se tvrdoglavo drže niskih cena i odbijaju kompromis.

A nudi se sve i svašta: velike marame, lažne "kelvin klajn" i "najki" majice, a "najki" znak se može naći čak i na srebrnom i zlatnom nakitu koji izrađuju saharski Berberi, brojni začini i gomila suvenira, od kojih mnogi imaju veze sa Tunisom koliko i urme sa Srbijom. Ako neko natuca koju reč arapskog, sigurno postiže povoljnu cenu, a prilično ih odobrovolji kad čuju da je neko musliman iz Bosne.

Raj za kupovinu

Na ulazu u medinu je državni tržni centar, u kojem je roba malo skuplja, ali i kvalitetnija. Ovde se mogu kupiti čuveni svileni tepisi, koji će vas posle letovanja čekati u Beogradu. najpouzdanije mesto za kupovinu vrednijih stvari jesu upravo državne radnje.

Fitilj za bračne dužnosti

Suk

Iz suka se izlazi pravo na Ribat skver, skoro u samom centru grada, gde se u VIII veku izgrađene džamija i tvrđava, koja 12 metara širokim zidinama štitila njegove stanovnike od neprijatelja. Na spratu su bili smešteni strelci i vojnici spremni da vatrenim kuglama i vrelim uljem počaste napadače ukoliko probiju kapiju.

Na visoravni iznad grada u delu stare tvrđave Kazbah smešten je Nacionalni muzej, čuven po rimskim mozaicima i katakombama, u kojem su sahranjivani hrišćani od VI do VIII veka. Ipak, najzanimljiviji je stan visokog državnog službenika iz XIX veka, smešten pri vrhu medine, koji je pretvoren u muzej.

Višejezični natpisi daju zanimljiv, a ponekad i intrigantan uvid u svakodnevni život stanovnika kuće i njihove međusobne odnose. tako je dotični službenik, kao i svaki boljestojeći Arapin, imao dve žene, od kojih je prva polagala puno prava na njega i imovinu, a druga ga je mogla imati tek kad prva to dozvoli. Zanimljivo je da je druga žena spavala u malom i skrajnutom sobičku, a prva je imala uzak krevet u glavnoj sobi.

Kasbah

Ipak, za bračne dužnosti u istoj prostoriji stajao je ogroman i svilom bogato opremljen krevet, pored kojeg je žena palila uljanu svetiljku. Muž je morao paziti da se bračne dužnosti ne završe pre nego što fitilj dogori, a njegovu dužinu određivala je žena.

Uz morsku obalu se protežu brojni hoteli, čak 45. Svi su komforni, relativno novi, ali i ne preterano luksuzni. Uglavnom su opremljeni bazenima, teniskim igralištima, kockarnicama, maštovitim kafićima i restoranima koji serviraju odlične obroke. U sobama se obavezno nalazi televizor sa satelitskim programima, klima uređaj i frižider, a neki hoteli imaju i zatvorene privatne plaže, iako su plaže najvećim delom otvorene za javnost. U marini su ukotvljene jedrilice i veliki jedrenjaci kojima turisti plove do Monastira.

Noćna tarifa u podne

Port el Kantaui

Susednu gradići mogu se obići lokalnim autobusima, prevoz je jeftin i odlično organizovan i bolji je od taksija, jer su taksisti skloni da uključe noćnu tarifu u podne. Za desetak minuta autobusom stiže se u Port el Kantaui, grad hotela, koji se ugnezdio tik uz Sus, a diči se dvema dugim plažama i raskošnom marinom gde je usidreno na stotine jedrilica i jedrenjaka, čamaca, gusarskih jedrenjaka, mini-podmornica, sa bezbrojnim mogućnostima izleta, pecanja, posmatranja delfina ili ronjenja.

Monastir – grob bivšeg predsednika Habiba Burgibe

Na 20 kilometara od Susa je grad Monastir, najveća vazdušna luka posle prestonice Tunisa, ali i rodno mesto Habiba Burgibe. Vođa nesvrstanih i doživotni tuniski tuniski predsednik sagradio je sebi za života mauzolej nalik na Tadž Mahal, i to na mestu gde je sahranjena njegova majka kojoj je bio veoma privržen. Svakoga petka pod kupolama prekrivenim zlatom vernici čitaju delove iz Kurana svom voljenom vođi.

Ono što se ne propušta u Tunisu svakako je safari preko peščanih dina Sahare. Izbor je šaren, od kamila, konja, magaraca do džipova, motora ili balona, a možete iznajmiti i beduinsko odelo. Preko pustinjskog peska danas možete jezditi i na skijama, dok se Tunižani radije opredeljuju za borbe i trke kamila, saharsko venčanje, a pesnici se nadmeću stihovima o najvećoj pustinji na svetu.
Sanja M. Tomić
Press Kofer 15 – 12.09.2007.

Нема коментара:

Постави коментар