09 јул 2009

PORTUGALIJA

SJAJ PROHUJALIH DANA

Nekadašnja pomorska sila privlači zbog kulturnog nasleđa, ali i predivnih plaža na jugu. Lisabon mami uzbudljivim noćnim životom, Porto arhitekturom, Alentežo arheološkim ostacima, Algarve morskim letovalištima, a Madeira prijatnom klimom

Portugalija, zemlja setnih emocija i romantičnih nadanja, jedna je od najatraktivnijih evropskih destinacija. Bogato kulturno nasleđe, neodoljivi fado i živopisna arhitektura glavni su aduti ove male, ali šarmantne zemlje. Neobič­na, na momente zemlja u kojoj kao da je stalo vreme, sa čudesno lepom prirodom i stanovništvom koje čuva uspomenu na davna i slavna vremena. U Portugaliji definitivno vlada duh predavnjih epoha, ali i da se odlično zabavi. Leti privlači mlade turiste koji žele da upoznaju njegovu bo­gatu tradiciju, a zimi pruža utočište boga­tim Englezima koji ne vole niske tempe­rature. Bilo koju regiju Portugalije da pose­tite očaraće vas zauvek.

Mapa Portugalije

Grad sedam brda

Portugalska prestonica, Lisabon, po mišljenju iskusnih svet­skih putnika jedan od najlepših gradova na svetu, smeštena je na sedam brda, tako da je grad sav u stepenicama, što njegov obilazak može da učini malo napornim. Zanimljivo je da je centar gra­da sav u kaldrmi, a poseban šmek daju stari tramvaji ko­ji prolaze kroz uske uličice. Središte grada oko Rua Au­gusta je predivna pešačka zona, a turistima je zanimljiv i deo koji se zove Belem, me­sto odakle je Vasko de Gama u XV veku pošao na ekspedi­ciju ka Indiji. Tu se nalazi i manastir svetog Žeronima, u kome je sahranjen Vasko de Gama, a kraj reke Težo je Tore de Belem, odakle se pruža veličanstven pogled na reku i grad.

Lisabon, Tore de Belem

Stare četvrti Baiša Sado, kao i Dokasima, deo uz reku Težo, poznati su po brojnim restoranima, pabo­vima i diskotekama. Ipak, poseban doži­vljaj je poseta tradicionalnim kafanama u Alfami ili Bairu Altu u kojima možete uži­vo da slušate fado – nacionalnu portugal­sku muziku karakterističnu po melanho­ličnim pesmama o ljubavi i usamljenosti. Lisabon ima uzbudljiv noćni život, pa sva­ko prema svom ukusu može da pronađe mesto u kome će se odlično provesti.

Lisabon, Alfama

Božanstvena luka

Na severu se nalazi Porto, jedan od najzanimijivijh portugalskih gradova, čiji je centar pod zaštitom UNESCO-a. Impozantne građevine su Porto katedrala, crkva svetog Franciska i mala crkva Sedoifeita, koja je jedna i od najstarijih u Portu. Vredi proše­tati se i uz obalu gde se nalaze autentične ribarske četvrti. Ipak, ovaj grad je najpo­znatiji po vinu "porto" (mada su i ostala portugalska vina veoma cenjena) koje je i najvažniji izvozni proizvod Portugalije.

U okolini ove razvijene luke nalazi se dolina reke Douro gde se nalaze najbolji vinogra­di. Njegova atrakcija su crteži praistorij­skih ljudi u lokalnim pećinama, srednjo­vekovne tvrđave i crkve, kao i barokne vi­le iz XVII veka. Ako od Porta sledite put uz obalu ka mestu Vila du Konde to Valensa, stići ćete do predivnih plaža, simpatičnih sela i odmarališta.

Porto, stari deo grada

Rimska zemlja

Regija Alentežo ima bogato kulturno nasleđe iz perioda Rimskog carstva, ali i arapske vladavine koji su oplemenjeni hrišćanskom tradicijom. Brojne usamljene srednjovekovne tvrđave prizor su koji mami mnoge turiste.

Alentežo je poznat po autentičnim seocima i malim gradovima koji garantuju miran odmor. Vrlo je posećena banja Kastelo de Vide koja ima i simpatičan srednjovekovni zamak i živopisnu Jevrejsku četvrt. Beža je stari rimski grad u čijem je centru primetan i veliki uticaj arapske kulture, a u brojnim muzejima posetioci mogu da se upoznaju sa značajnim arheološkim otkricima.

Santjago de Kašem je interesantan gradić zbog predivne arapske tvrdave koju su Hrišćani obnovili u XII veku. Ako se nadete u ovom kraju, obavezno bi trebalo da posetite i arheološko nalazište Mirobriga koji je bio bitan centar u rimsko doba. Tu možete da vidite kuće sa oslikanim muralima, paganska svetilišta i kompleks rimskih kupatila koji je odlično očuvan.

Bajkovite plaže

Albuferia

Algarve je najjužnija pokrajina sa izuze­tnim plažama, čistom vodom i obiljem su­nca što je čini idealnom za letnje odmore. Turistički centri su Albuferia, Lagos i Praia da Roša. Blaga klima, niske cene i bogata gastronomska ponuda razlog su zbog kojih je ova pokrajina dobro posećena.

Algarve, plaža

Algarve je inače deo Portugalije koji su Mavari poslednji osvojili, ali njihov uticaj je i danas vrlo prisutan u posebnom načinu građenja kuća.

Svaki gradić ponosi se svojim katedralama i crkvama koje posetiocima oduzimaju dah. Poseban šarm ovoj regiji daju brojna stabla pomorandže, badema i smokvi.

Ostrvo proleća

Madeira

Vrlo privlačna destinacija je ostrvo Madeira, koje se nalazi usred Atlantskog okeana u paraleli sa marokanskim gradom Kazablanka. U XIX veku bila je omiljeno mesto odmora evropske aristokratije, a danas zavodi brojne svetske turiste. Temperatura nikad ne prelazi 30 stepeni, tako da na ostrvu vlada večno proleće.

Spektakularni vulkanski krajolik i izuzetno bogata zemlja na kojoj uspevaju banane i mnoštvo vinograda pružaju nezaboravan doživljaj. Najveći grad je Funšal, smešten u mirnom zalivu u podnožju planina do kojih se može doći i žičarom. Većina hotela na ostrvu nalazi se u tom gradu ili njegovoj okolini.

Funšal

Madeira je posebno lepa zbog raznovrsnog cveća i tropskog voća koje ovde uspeva. Odlično vino, topla voda, luksuzni hoteli, bogata kulturna ponuda i dobar provod prednosti su ovog popularnog ostrva.
G. Opalić
Press Kofer 48 – 21.05.2008.

Нема коментара:

Постави коментар