09 јул 2009

NJU DELHI

GRAD GDE VLADAJU BOGOVI

Upoznavanje ove velike zemlje treba početi u glavnom gradu, koji inače zovu vrata Indije, gde živi oko 15 miliona stanovnika a ima više od 1.000 spomenika kulture

Indija je oduvek za mene bila zemlja čuda i kolorita, zemlja gde još uvek vladaju bogovi u ljudskom ili životinjskom obličju. Ogromna zemlja, ogromnih mogućnosti. Za Delhi kažu da su vrata Indije. Mogućnost da se poseti glavni grad bio je pokušaj da se odškrinu ta vrata.

Mapa lokacije Nju Delhija

Grad različitosti

Nju Delhi je dinamičan grad sa oko 15 miliona stalnih stanovnika, a kažu da u toku dana uđe još 5 miliona. To je grad različitosti: moderne vile okružene stražarima u kojima žive bogate porodice sa brojnom poslugom i kućerci ili, tačnije, stanovi u različitoj fazi raspadanja.

Panorama grada

Mogu se videti šatori u kojima žive cele porodice, obično angažovane na građevinskim radovima, i koje ne spadaju u puku sirotinju jer na stotine familija "stanuje" bukvalno na ulici.

Ovi poslednji noć obično provedu uz vatru, u nekom mirnom kutku, a manjak sna nadoknade danju, na toplom suncu u parku ili nasred trotoara. Ulice, inače, ni u modernom delu nisu dovoljno široke za gusti saobraćaj, a u starom delu je pravi krkljanac. Bicikli, rikše na nožni o motorni pogon, volovske zaprege, motocikli na kojima se prevozi čitava porodica i automobili svih vrsta koji samo odnekud ulete u ulicu uz zaglušujući zvuk sirene. Uz to, svete krave koje se šetaju ili leže na ulici.

Ulični saobraćaj

Moderan metro gradi se 24 sata bez prestanka, sa ciljem da bude završen do 2010. godine, pre azijskih igara. Zato je za sada motorna rikša najbolji način prevoza, a uz malo sreće i dosta cenkanja vozač brzo može postati i vodič.

Tvrđava ili prestonica hindu kraljeva

Smešten između reke Jamune i krečnjačke hridi, grad zna za mnogobrojna osvajanja. Pretpostavlja se da je nastao u davna vremena (po legendi oko 1500. godine p.n.e. u vrema nastanka epa Mahabharate) služeći kao tvrđava ili kao prestonica hindu kraljeva još od 663. godine.

Hamajunov mauzolej

Krajem XII veka dolazi vreme muslimanskih vladara koji ruše hindu hramove i grade od tog materijala džamije. Kasnije dolaze ništa manje surovi Moguli, koji su izgradili grobnice, tvrđave i hramove i ostavili neizbrisiv trag u istoriji i kulturi ovog grada. Prelepi Hamajunov mauzolej je uvršten u riznicu svetske baštine i preteča je Tadž Mahala. U Delhiju inače ima preko 1.000 značajnih spomenika kulture.

Jama Masid – najveća džamija Istoka

Smešteni su uglavnom u centralnom i južnom delu grada. Gradom dominira velelepna Jama Masid – najveća džamija Istoka puna vernika i znatiželjnih turista (gde se čuva sandala i otisak stopala proroka Muhameda, kao i dlaka sa njegove brade).

Lotus Temple

Lotus Temple posvećen novoj bahai veri arhitektonsko čudo današnjice.

India Gate – spomenik neznanom junaku

India Gate je spomenik neznanom junaku, Jantar Mantar – stara opservatorija, Gandijeva kuća i njegov spomenik koji podseća na čuveni marš, muzej moderne umetnosti, stari zanati u trgovačkim kvartovima i zoo-vrt sa belim tigrovima su deo ponude ovog grada. U starom delu je lavirint uličica Čandi čauk sa pijacom začina, srebra i svakojakih proizvoda gde izgleda pazari ceo Delhi.
Jovan A. Ikonomovski
BLIC Panorama 74 – 11.05.2008.

Нема коментара:

Постави коментар