09 јул 2009

SEJŠELI

RAJSKO OSTRVO

Dovoljno je samo jednom da bacite pogled na slike plaža na Sejšelima i da poželite odmah da se tamo zaputite, sa kartom u jednom pravcu

Sejšelska ostrva su najstarija oke­anska ostrva na svetu. Od ukupno 115 ostrva samo su 33 naselje­na. Stotine plaža koje se protežu ostrvima Mahe, Praslin i La Dige, ubraja­ju se u najlepše na svetu. Glavno i naj­veće ostrvo je Mahe, koje ima preko 75 plaža od kojih se ne zna koja je lepša, gde se nalazi i glavni grad Viktorija.

Mapa i lokacija Sejšela

Istorija

Sejšele su prvo posetili arapski trgovci, a prvi zapis ostavili su Portugalci u XVI veku, dajući mu ime Sedam ostrva. Ar­hipelag je bio idealno gusarsko skrovište sve do dolaska Francuza sredinom XVIII veka. Najveće ostrvo Mahe dobija ime po francuskom guverneru Mauricijusa Mahe de la Burdonu, koji je dao nalog o zau­zimanju nenaseljenih ostrva. Ostrva su prešla pod britansku vlast 1814. godine, a tek od 1976. su nezavisna i tada počinju unutrašnji sukobi. Prva demokratska vlada je zbačena vojnim pučem i uvedena je diktatura. Nekoliko puta su plaćenici iz Juinoa­fričke Republike pokušali da vrate stari režim na vlast, ali su poraženi uz pomoć vojske iz Tanzanije.

Palme, pesak i kornjače

Slike koje asociraju na ova ostrva su palme, srebrnobeli pesak od kojeg zastaje dah i koralni grebeni koji izviruju iz voda Indij­skog okeana. Ne brinite, nećete se razoča­rati, jer je upravo to slika koja će vas do­čekati kada sletite. Sejšeli su udaljeni sve­ga devet sati leta od Evrope.

Sanset bič

Najpoznatija plaža Sejšelskih ostrva je Sanset bič, koja se nalazi na ostrvu Maha, a u njenoj blizini je i istoimeni hotel. Velika plaža na ostrvu Praslin omiljena je kod ljubitelja vodenih sportova. Plaža Sever je na ostrvu La Dige pruža mogućnost za uživanje u potpunom miru i tišini. Ukoliko imate mogućnosti, posetite Ostrvo ptica.

Esmeralda, najveća kornjača na svetu

Ovo ostrvo je dom milionima ptica, a jedino je prirodno stanište esme­raldi, najvećih kornjača na svetu.

Palma koko de mer žive preko 200 godina

Ostrvo Prastin, koje je oko sat vremena udaljeno od Mahe, nudi vam mogućnost da vidite palme koko de mer, koje jedino rastu na tom mestu i žive više od 200 godina.

Bogatstvo podvodnog sveta

Podvodni svet

Ako ste na Sejšelima, ono što nikako ne smete da propustite, pored prelepih plaža i spektakularnih zalazaka sunca, jeste ronjenje. Uživajte u bogatstvu nestvarnog podvodnog sveta, riba i ko­rala koji se jedino na ovom mestu mogu videti. Većina turističkih brodića ima providno stakleno dno, kroz koje možete da vidite kornjače, koje teško da biste videli prilikom ronjenja.

Stanovnika koliko i kornjača

Stanovništvo Sejšela danas govori fran­cuski i kreolski jezik (mešavina francu­skog i jezika Bantu crnaca). Celokupna populacija ovog arhipelaga danas broji oko 80.000 stanovnika, a gotovo da je i toliko kornjača. Skoro trećina stanov­niftva živi u glavnom gradu arhipelaga Viktoriji.

Rajski vrt

Rajski vrt Vale de Mai

Legendarni Vale de Mai je mesto na Sejšelima koje je pod zaštitom UNESCO-a. Toliko je zadivljujuće da se nekada zaista verovalo da je to orginalni rajski vrt. U privlačnoj lepoti njegovih šuma nalazi se više od 6.000 stabljika koko de mera i šest endemskih vrsta palmi. Ovo je i poslednje prebivališta ugrožene crne papige.

Fabrika čaja

Osnovana je 1962. godine i zadužena je za celokupno uzgajanje i proizvodnju čaja na Sejšelima. Fabrika čaja uživa u predivnom pogledu na zapadne padine Mahe i sigurno je jedna od najlepših pa­noramskih tačaka na ostrvu. Tamo, izme­đu brojnih stabljika čaja, otkrićete iz prve ruke kako se na Sejšelima pravi čaj.

Kokos sa pečata

Jedno od prirodnih bogatstava ovog arhipelaga, pored kornjača, svakako je i koko de mer koji je karakterističan po tome što njegov plod ima oblik dva spo­jena kokosa. Ovaj kokos može se naći samo na Sejšelima i zbog toga je dospeo na zvaničan sejšelski pečat, kojim će vam carinik overiti pasoš prilikom ulaska u zemlju.

Na Sejšelima je tokom cele cele godine toplo po­što vlada tropska klima, tako da je u svakom trenutku idealna prilika za putovanje.
Milica Prelević
Stil magazin 75 – 02.06.2008

Нема коментара:

Постави коментар