15 септембар 2011

FRANCUSKA

SKIJANJE U ALPIMA

Sneg je konačno pao u Evropi, i veliki ski centri počinju da dišu punom parom. Chamonix, Meribel, Avoriaz, Val Thorens...

Sneg je konačno pao u Evropi, i veliki ski centri počinju da dišu punom parom. Chamonix, Meribel, Avoriaz, Val d'Isère, Tigni, Val Thorens...

Mapa Francuskih Alpa sa najpoznatijim ski-centrima

Brides-les-Bains

Nekadašnja banja Brides-les-Bains bila je Olimpijsko selo gde su bili smešteni učesnici zimskih Olimpijskih igara 1992. U njemu vlada atmosfera malog planinskog mesta koja je u apsolutnom kontrastu sa svetski poznatijim mestima na višoj planinskoj visini među kojima su najpopularnije francusko skijalište Courchevel, najviše veliko skijalište u Evropi Val Thorens i najružnije skijalište u Evropi – Les Menuires.

Brides-les-Bains

Smeštaj u Brides-les-Bains je jeftiniji nego u skijalištima na većim visinama, a i uveče je mirniji, i pored toga što je glavni administrativni i komercijalni centar u okruženju.

Brides-les-Bains je još od XIX veka bio poznato banjsko lečilište, a poslednjih decenija je doveo procvat upravo zahvaljujući skijanju. Zahvaljujući termalnoj banji Thermes d'Orsi, ovde radi veliki broj specijalista i profesionalaca, uključujući lekare, masere, nutricioniste i psihologe specijalizovane za fitnes programe i programe za mršavljenje.

Chamonix

Prelepi pejzaži, zimski sportovi, i après-ski: to je ono što ljude privlači u Chamonix (Šamoni). Zagriženi skijaši, snouborderi, i ljubitelji dobrih žurki dolaze u Chamonix u velikom broju, i retko ko se vraća razočaran. Dolina Chamonix okružena je najvišim alpskim vrhovima, među kojima je čuveni masiv Mont Blanc (4.810 metara nadmorske visine).

Chamonix

Čak i ako niste skijaš, uživaćete u Chamonix-u, jer aktivnosti ima na pretek – vožnja snoumobilom, alpinizam, šetnja na krpljama, vožnja na sankama sa psećom zapregom. Posetite Alpinistički muzej i opservatoriju Mont Blanc. Ne propustite nezaboravnu vožnju gondolom do Aiguille du Midi koji se nalazi na visini od 3.482 metara. Crvenim vozićem sa početne stanice u Montenversu možete stići do glečera Mer de Glace (Ledeno more).

Après-ski je u Chamonix-u umetnost svoje vrste. Restorani, kafei, pabovi, barovi, pa čak i kockarnice, ispuniće vam vreme provedeno van ski staze. U gradiću ima najraznovrsnijih restorana, od malenog Chalet le Cerr u kojem se služi tradicionalna lokalna hrana, do modernog L'Eden gde je na meniju klasična francuska kuhinja. Sa dugačke liste barova izdvojićemo samo neke – Le Stone Bar, u italijanskom stilu sa dobrom klopom i vinima, i sa živom muzikom. Za nešto sasvim drugačije, potražite Cybar, internet kafe i poznato mesto za après-ski.

Courchevel

Courchevel je omiljeno pariskog džet seta, koji na skijalište često stižu direktno na mini aerodrom koji se nalazi na samim terenima. Hoteli i restorani u Courshevelu su među najboljim u Alpima, ali i među najskupljim.

Courchevel

Ali, nemojte da vas to odbije: odmor u Courchevelu ne mora da bude preskup, naročito ako odsednete u nekom od sela na nižoj nadmorskoj visini. Osim toga, ni atmosfera često nije preterano ekskluzivna, a staze su odlične. Courchevel je najekstenzivniji i najraznovrsniji deo regiona Three Valleys (Tri doline). Mnogi skijaši koji ovde dođu nikada ne napuštaju Courchevel, iako je do ostalih skijališta Tri doline vrlo jednostavno doći na skijama.

Selo Le Praz je previše naraslo, ali je i dalje prijatno. Nešto tiše i prikladno za porodice sa decom je La Tania. I ova i ostala sela zadržala su deo stare seoske atmosfere, a to ćete osetiti tek kad u njima provedete malo vremena.

Ipak, ne može se reći da je ovo skijalište naročito romantično. S druge strane, ništa nije savršeno, a Courchevel ima dugu listu vrlina koja je dovoljna da privuče ogroman broj stranih turista. Osim toga, Courchevel ima više francuskog duha nego skijalište Méribel koje se nalazi sa druge strane brda, a i sneg je obično bolji.

Šta valja?

– Ekstenzivan i raznovrstan teren koji dogovara i početnicima i naprednim skijašima.
– Jednostavno se stiže do ostaliha skijališta Tri doline.
– Mnogo staza za početnike.
– Veliki izbor smeštaja na samim stazama.
– Impresivna i neprekidno apdejtovan sistem žičara.
– Odlično održavanje staza.
– Izbor u okviru četiri sasvim različita sela.
– Nekoliko zaista savršenih restorana, i dobar après-ski, naročito po francuskim standardima.

Šta ne valja?

– Na nekim stazama često vlada neprijatna gužva.
– U selima u kojima se odseda vlada bezlična atmosfera, uz često gust saobraćaj u centru
– Malo toga zanimljivog osim skijanja, makar tokom dana.
– Francuski duh sve je manje prisutan kako raste broj stranih turista koji otkrivaju atrakcije ovog skijališta

Les Deux Alpes

Les Deux Alpes je skijalište poznato po svoje dve odvojene sezone: zimskoj i letnjoj. Zimi je ovo mesto fantastično zbog freeride skijanja, a leti je popularno zbog skijanja na glečeru.

Kako god da se skijate, Les Deux Alpes će biti prava destinacija za vas, jer predstavlja odličnu kombinaciju dobrog i jeftinog smeštaja i staza koje će zadovoljiti kako napredne skijaše, tako i početnike. Skijaško selo je izuzetno simpatično, a dobre žurke su svakodnevne. A kako je ovo glečersko skijalište, sa snegom nikada nema problema.

Les Deux Alpes

Nigde u francuskim Alpima nećete naći ovako raznovrstan izbor klubova, pabova, i après-ski zezanja. Svako veče je pravo veče za izlazak. Izbor je takav da ćete naći mesto za sebe bilo da ste na skijanje došli sami, u paru, sa porodicom, ili sa prijateljima.

Od jednog do drugog kraja grada treba samo 20 minuta peške, tako da nikada nećete biti daleko od liftova i vašeg hotela. A ako niste raspoloženi za šetnju, sedite u neki od besplatnih autobusa koji neprekidno kruže po gradu.

Šta valja?

– Velika nadmorska visina i garantovan sneg
– Raznovrstan teren, od laganih početničkih staza do ozbiljno strmih padina.
– Efikasan i moderan sistem žičara.
– Odlične i zanimljive početničke staze.
– Fantastičan pogled sa vrhova Ecrins.
– Dobar i raznovrstan noćni život.
– Veliki izbor hotela i pansiona.

Šta ne valja?

– Mreža staza je skromna, naročito po standardima francuskih mega skijališta.
– Samo jedna plava staza za povratak u skijaško selo, a i na njoj često vlada gužva. Preostale staze do sela su crvene i plave, i često upropašćene suncem.
– Nema bukvalno nijedne staze kroz šumu.
– Saobraćajne gužve su česte.
– Mali broj dobrih restorana na stazama.

Les Menuires

Iako nije tako simpatično kao neka druga evropska skijališta, Les Menuires je jedno od najpraktičnijih i najfunkcionalnijih, uz pravi odnos cena-kvalitet. Les Menuires se često naziva "Alpski osmeh" koji je ime dobio po luku na glavnoj zgradi, a skijanje po sunčanim stazama na kojima nema gužve sigurno mami osmeh kod skijaša. Posle Val Thorensa, koji se nalazi sa druge strane doline, ovo je sa 1.850 metara najviše skijalište u okolini.

Les Menuires

Sa vrhova liftova pruža se neverovatan pogled na Les Menuires, čiji se kvartovi nižu jedan za drugim po sunčanoj i prostranoj dolini. Kvartovi se drastično razlikuju jedan od drugog, od modernističkih do tradicionalnih. Najbolji šoping oduvek je bio u kvartu La Croisette.

Iz svakog kvarta se lako stiže do sistema lifotva, koji obuhvata 45 žičara sa kapacitetom od više od 50.000 skijaša na sat. Skijalište ima 160 kilometara staza koje se prostiru na preko 5.000 hektara. Kako žičare služe i za komunikaciju između kvartova, otvorene su do 23:00. Osim toga, lokalni busevi su besplatni tako da nećete imati problema da se krećete po skijaškom selu.

Šta valja?

– Ovo je verovatno najjeftinije skijalište na ogromnom području tri doline.
– Nekoliko zaista fantastičnih dugih staza.
– Veliki izbor smeštaja na samim stazama.

Šta ne valja?

– Verovatno najružnije skijaško selo u Alpima.
– Na crvenim i plavim stazama se često topi sneg.
– Nema staza koje idu kroz šumu.
– Na početničkim stazama je često gužva

Megève

Megève je sušta suština rustičnog šika. Ono ima srednjevekovnu dušu, ali je u stvari sagrađeno 1920-ih kao francuska alternativa švajcarskom St. Moritzu. I mada je Courchevel odavno preuzeo primat fancy skijališta u Francuskoj, preskupi hoteli i u Megève i dalje privlače bezbrojne 'lepe ljude' sa bundama i debelim novčanicima. Srećom, danas vam nije potrebno ni jedno ni drugo da biste uživali u ovdašnjem skijanju.

Megève

Megève se može pohvaliti sa 300 kilometara obeleženih staza, koje opslužuje 81 žičara (bez ijednog sidra). Staze su veoma raznovrsne i pogodne sa skijaše svih kategorija. Od kada je otvoreno 1913. godine, ovo skijalište je uvek igralo važnu ulogu u razvoju skijaškog sporta, a Svetski kupovi se ovde regularno održavaju. Danas postoje i odlične staze za snoubording.

Skijalište opslužuje savremen i brz sistem žičara. Osim toga, ovde godišnje padne u proseku oko 200 cm snega, tako da su staze dobro pokrivene. U slučaju da sneg ipak zakaže, skijalište raspolaže sa preko 170 snežnih topova.

Šta valja?

– Duge staze, od kojih kilometri i kilometri plavih, što je idealno za početnike i srednje obučene skijaše.
– Predivan pejzaž i fascinantan pogled.
– Šarmantan centar sela.
Fancy šoping.
– Nekoliko sjajnih luksuznih hotela.
– Gurmanski planinski restorani u atraktivnom okruženju.
– Odlične staze za langlauf, od kojih su neke na velikoj nadmorskoj visini.
– Veliki broj aktivnosti izvan staza.

Šta ne valja?

– Većina staza se nalazi ispod 2.000 m tako da postoji rizik da sneg bude vrlo loš, naročito na stazama koje vode do skijaškog sela.
– Skijalište se sastoji od tri odvojene planine – dve su povezane liftovima, ali ne i stazama, dok treća nije uopšte povezana.
– Ne tako mnogo izazovnih crnih staza.
– Saobraćajne gužve i zagađenost izduvnim gasovima su česti, naročito vikendom.

Méribel

Za zagrižene skijaše koji ne vole nalickana skijališta, Méribel je pun pogodak. Nalazi se u sred Tri doline – najvećeg kompleksa skijališta na svetu. Sa 600 km staza, i beskrajnim mogućnostima izvan staza, ovde se retko ko dosađuje. Do skora su fanovi Courchevela i Val Thorensa prezirali lokalne staze u Méribelu, ali od kako je pre nekoliko godina otvoren Mont Vallon, Méribel može da se meri sa najboljim skijalištima.

Méribel

Selo je sagrađeno u tradicionalnom stilu, i skoro sve kuće i hoteli su u drvetu. Centar mesta je vrlo prijatan, sa podignutim trotoarima i bezbojnim radnjicama. Poslednjih godina selo se vrlo brzo širi i sad već obuhvata i drugu stranu brda. Veoma je popularno među Britancima, od kojih mnogi ovde imaju vikendice. Osim toga, na stazama i u barovima se češće čuje engleski nego francuski.

Mesto je prilično fancy i nije jeftino. Ali regularni posetioci ga obožavaju i tvrde da mu nema ravne.

Šta valja?

– Nalazi se u centru najveće mreže ski staza na svetu, i zato je idealno za srednje napredne skijaše koji vole da prelaze kilometre i kilometre, ali zanimljivo je i za stručnjake.
– Savremen sistem žičara koji se neprekidno renovira, što znači da ima veoma malo čekanja, kao i da se do staza stiže lako.
– Dobro održavane staze.

Šta ne valja?

– Glavno selo je suviše raštrkano, a veliki broj hotela je daleko od staza.
– Skupo.
– Satelit Méribel-Mottaret je prilično beživotan.

Morzine Avoriaz

Morzine je staro francusko skijalište, a popularno je jer se nalazi blizu glavnih puteva, zbog tradicionalne atmosfere, i prijatnih staza od kojih mnoge prolaze kroz šumu. Za zagrižene skijaše koji žele da se skijaju na Portes du Soleil, glavni nedostatak odsedanja u Morzineu je što su onda prinuđeni da se voze autobusom, a zatim gondolom da bi stigli do Avoriaza i glavnih staza. Lokalne staze u Morzineu ponekad pate od prilično lošeg snega.

Morzine Avoriaz

Ipak, ti problemi se najlakše izbegavaju sopstvenim prevozom. Na nekoliko kilometara od Morzine nalazi se malo korišćena gondola Ardent, odakle možete stići do glavnih staza, a da pri tom izbegnete Avoriaz, na kojem je često gužva. Ako je lokalni sneg loš, auto će značiti i da imate alternativu da posetite obližnji Flaine, koji je mnogo prijatniji od Avoriaza, a često ima i bolji sneg.

Šta valja?

Morzine Avoriaz je deo ogromne mreže žičara Portes du Soleil.
– Lokalne staze su šire nego u ostalim skijalištima u Portes du Soleil.
– Dobar noćni život.
– Prilično atraktivan gradić.

Šta ne valja?

– Treba dosta vremena da bi se stiglo do Avoriaza i glavne mreže žičara Portes du Soleil.
– Veliki broj hotela je daleko od žičara.
– Niska nadmorska visina često znači loš sneg, iako vodeni topovi dosta dobro odrađuju posao.
– Ne tako dobre staze za početnike.
– Ne tako dobre staze za vrlo dobre skijaše.
– Vikendom su velike gužve.

Tignes

Tignes

Privlačnost skijališta Tignes je jednostavna: dobar sneg i ogromni tereni. Tignes i Val d'Isère zajedno čine ogroman kompleks Espace Killy, koji je Meka za napredne skijaše. A Tignes je istovremeno i odlična baza: nadmorska visina je visoka, što je dobro za kvalitetan sneg, okružen je odličnim terenima, i lako se dolazi do glečera Grande Motte.

Neki tvrde da je Val humanije mesto, zaokruženije skijalište i bolji kao centralna baza za istraživanje čitave oblasti, ali ne zavaravajmo se, jer budućnost leži u Tignesu. Put kroz Tignes-le-Lac je pre nekoliko godina prokopan ispod zemlje, tako da prilikom komunikacije između zapadnih i istočnih staza više nema zagušenja. Osim toga, i parkirališta su ispod zemlje tako je ovo raj za one koji ne podnose saobraćaj i izduvne gasove.

Tignes – sunčanje

Šta valja?

– Dobar sneg je garantovan tokom cele sezone, i verovatno je najbolji u Alpima.
– Ogromna količina terena koji zadovoljavaju sve standarde.
– Veliki broj hotela je u neposrednoj blizini staza.
– Lako se dolazi do staza na Val-d'Isère.

Šta ne valja?

– Gotovo da nema staza koje idu kroz šumu, što pogotovo nije dobro po vetrovitom vremenu.
– Sedežnice su prilično spore.
– Ne tako dobri restorani na stazama.
– Nema laganih i dugih staza za početnike.
– Ograničen après-ski.

Val d'Isère

Val-d'Isère je jedno od najboljih svetskih skijališta za napredne skijaše, ali istovremeno atraktivno i za srednje napredne koji vole duge, a ne tako teške staze. Ipak, nije potrebno da budete veliki avanturista da biste uživali. Osim toga, ambijent sela je značajno poboljšan poslednjih godina.

Val d'Isère

Šta valja?

– Ogromno skijalište, sa stazama koje zadovoljavaju sve standarde.
– Velika nadorska visina znači da je sneg manje više garantovan.
– Veliki izbor ski škola, naročito za skijanje po dubokom snegu izvan staza.
– Gradić je atraktivan, veoma živahan noću, sa dobrim izborom restorana.
– Održavanje staza veoma je napredovalo poslednjih godina.

Šta ne valja?

– Većina liftova ne radi kada je vreme loše.
– Staze za povratak u selo su prilično teške.
– Na pojedinim stazama su ogromne gužve u punoj sezoni.
– Neki liftovi su zastareli.
– Restorani na stazama su pomalo razočaravajući.

Val Thorens

Val Thorens je za entuzijaste koji traže najbolji sneg na Alpima – teško je naći bolje skijalište. Osim toga, arhitektura sela je vrlo simpatična.

Val Thorens

Šta valja?

– Duge staze koje zadovoljavaju sve standarde.
– Lako se stiže do ostatka ogromne Tri doline
– Skijalište na najvišoj nadmorskoj visini u Alpima što garantuje dobar sneg.
– Kompaktno selo u kojem se većina hotela nalazi u neposrednoj blizini staza.

Šta ne valja?

– Može da bude komplikovano po lošem vremenu – nema nijednog drveta na vidiku.
– Nema mnogo toga zanimljivog izvan skijanja.
– Pojedini delovi staza su često krcati skijašima.
– Ponegde se čeka na žičaru, naročito na gondolu za Cîme de Caron.

B92 (Ski Europe) – 02.02.2007.

Нема коментара:

Постави коментар