21 јул 2011

SENT DŽULIJANS

VELIKI NOĆNI KLUB

Mnoštvo pabova, kafića, picerija, žurke na jahtama, kursevi engleskog u kombinaciji sa morem čine ovu destinaciju idealnom za mlade i one mlade duhom

Udovičina supa koja se služi sa parčetom ovčijeg ili kozjeg sira pravi se po tajnom receptu malteških gospoda, a uz nju odlično ide nacionalni specijalitet fenek (zečetina) sa paradajzom sušenim na suncu, koji se kruniše koktelom "seks na plaži". Posle ovakvog obroka turista na Malti lako može da postane pirat i upusti se u čuvenu gusarsku turu gde će biti u prilici da izučava tajne mačevanja, hoda na dasci iznad mora, ispaljuje đule iz topa i na kraju se baci u potragu za blagom na piratskoj lađi.

Mapa lokacije Sent Džulijansa na ostrvu Malta

Vatromet i noćno kupanje

Na ostrvu Malta nema ni planina ni reka. Brežuljci se nižu jedan za drugim, a duž obale su nanizani gradovi koji se prosto stapaju, pa ako volite pešačenje dugo nekoliko kilometara, ubrzo ćete se naći u drugom gradu. Stoga je Malta pravo otkrovenje za one koji uživaju u arhitekturi, istorijskim građevinama i noćnom ludovanju.

Ako vam je na prvom mestu plaža i leškarenje na pesku, izbegnite ovu destinaciju, jer su plaže uglavnom stenovite, a u more se ulazi kao u bazen. Peščanih plaća koje su rado viđen detalj na letnjim razglednicama, na Malti ima samo nekoliko, a najpoznatije su Meliha, Rajska plaža, Golden bej i Sent Džordž u Sent Džulijansu. Maltežani veruju da se upravo na Golden beju odigrava najfascinantniji zalazak sunca na svetu zbog zlatnožute boje peska, pa je tu nedavno nikao najluksuzniji hotel na Malti Radisson SAS Golden Sands Resort & Spa, čijem otvaranju je prisustvovala i kraljica Elizabeta Druga.

Plaža u Sent Džulijansu

Sent Džulijans (Saint Julians – San Gilijan) nije prestonica Malte, ali jeste dobrog provoda. Diči se dugom promenadom uz more gde su se načičkali kafići, pabovi, picerije i restorani. Svake večeri bljesne nekoliko vatrometa pa se stiče utisak da je Sent Džulijans jedan veliki noćni klub sa mnogo prostorija, a svaka nudi dobru zabavu. Najbrojniji gosti su tinejdžeri iz Engleske, Nemačke, Rusije i Norveške. Malta se u Zapadnoj Evropi smatra em jeftinijom, em sigurnijom destinacijom od mnogih drugih, pa roditelji sa poverenjem šalju svoju mlađariju na letovanje, koja se noću kreće u svim pravcima – od pabova do noćnih kupanja i žurki na jahtama.

Pogled na Sent Džulijans

Od mnogih vladara najjači pečat ostavili su Britanci koji su Maltom vladali 150 godina, pa je engleski jedan od dva zvanična jezika, najtraženije dnevne novine se štampaju na engleskom, a omiljeni doručak je engleski. Tako je osim po provodu Sent Džulijans poznat i kao centar za učenje engleskog jezika, pa ukoliko se malo manje zabavljate a više držite knjige, možete usavršiti jezik ili poslati decu na letovanje kombinovano sa učenjem. Deca su obično smeštena u školskim rezidencijama, malteškim porodicama ili u hotelu, a na nastavu se idu dva puta dnevno školskim autobusima. Koštaće vas od 2.000 evra za dve nedelje do 4.000 evra za četiri nedelje u hotelu "Hilton".

Hotel "Westin Dragonara"

Najluksuzniji hoteli se nalaze upravo u Sent Džulijansu, od "Le Meridiena", "Interkontinentala", preko pomenutog "Hiltona", "Westin Dragonara" do "Corinthia Marina" i "Corinthia San Gorge", na peščanoj plaži Sent Džordž čija je jedina prednost odsustvo stena. Smeštaj u hotelu sa tri zvezdice košta 570 evra za 11 dana, a možete iznajmiti i privatnu vilu sa pet zvezdica, koja ima bazen, đakuzi, dečje igralište, teren za mini-golf, a u njenih 1.300 kvadrata može da se smesti 8 osoba. To će vas koštati 1.500 evra nedeljno ili 26 evra dnevno po osobi. Jeftinija varijanta je apartman za 4 osobe sa pogledom na more koji košta 65 evra dnevno ili 15,50 evra po osobi.

Ahilova dilema

Pre 200 godina u Sent Džulijansu nije bilo ničeg osim luksuzne palate Spinola, parohijske crkve i ribarskih kućeraka. Zaštitnik grada je sveti Džulijan, poznat i kao Džulijan Siromašni, a njemu je i posvećena parohijska crkva podignuta 1580. godine. U gradu ćete se najbolje snaći ako vam orijentir bude Portomaso kula visoka 28 spratova, koja je najviša zgrada na Malti i nadnela se nad marinom kod hotela "Hilton". Na vrhu ovog poslovnog nebodera nalazi se vinski bar.

Marina

Malteške luke su jedne od najpopularnijih, najatraktivnijih i najbezbednijih za jahte i brodove pa se u Sent Džulijans marini obično bezbrižno ljuljuškaju snežnobele jahte kao kontrast živopisno obojenim tradicionalnim ribarskim čamcima. Leti se lako može iznajmiti čamac i obići uvale: Baluta bej koja razdvaja Sent Džulijans i Slimu, Sent Džulijans bej, Sent Džulijans marinu i zaliv Sen Džorž. Ništa manje od Malte nisu atraktivna i susedna ostrva Gozo, gde je po legendi Kalipso držala Odiseja, i Komino, na kojem se nalazi plaža Plava laguna čuvena po sceni iz filma "Troja" u kojem Ahila (Breda Pita) majka savetuje dali da pođe u rat.

Nevelika Malta može se brzo i lako prokrstariti jer je autobuski prevoz odlično organizovan, karte nisu skupe, a posebno su simpatični vozači koji obično imaju peškir oko vrata i veliku sliku Device Marije ispod retrovizora. Autobusima često nedostaju vrata, oblepljeni su slikama fudbalera i svetaca, a napravljeni su 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Na izlete možete ići i minibusevima ili iznajmiti "mercedes" sa vodičem.

La Valeta

Vitezovi reda svetog Jovana Krstitelja, koji su vladali Maltom skoro 250 godina, popravili su stara utvrđenja oštećena u napadima gusara i takoreći opasala Maltu zidinama. Pošto su spasli Maltežane od piratskih pljački, osnovali su novi grad La Valetu (La Valetta) sa vrtovima Baraka koji gledaju na luku. U Valeti se nalazi i srednjevekovna katedrala Svetog Jovana koju je oslikao Karavađo, Nacionalni muzej i Palata malteških vitezova. Posebno je neobičan Muzej igračaka gde su izložene sve vrste lutaka, vozova, automobila, brodova, drvenih i mehaničkih igračaka.

Popajevo selo

Mdina ili Grad Tišine, stara prestonica Malte, nalazi se u sredini ostrva. U gradu uskih primorskih ulica i kamenih kuća sa drvenim doksatima videćete i bivšu rezidenciju viteza Vilene (sadašnji muzej istorije), baroknu katedralu Svetog Pavla iz XVII veka i Casa Iguanez, najveću palatu na ostrvu, koja pripada najstarijoj malteškoj aristokratskoj porodici. U ovom gradu nema ni prodavnice, ni pijace, već samo dva restorana i kafeterija koja se nalazi na vrhu zidina sa kojih se vidi celo ostrvo.

Mdina

Iz Mdine se može bukvalno prošetati do Rabata gde se nalaze antička vila sa odlično sačuvanim podnim mozaicima i katakombe svetog Pavla gde su rani hrišćani sahranjivali svoje mrtve.

Tokom obilaska ostrva ne treba propustiti čuveno Popajevo selo koje je, da bi se snimio mjuzikl "Popaj", niklo na litici iznad mora na severu Malte, u blizini plaže Melieha. Za potrebe filma napravljeno je 20-ak kuća za koje je drvo dopremljeno iz Holandije, a grede iz Kanade. Na njima je sedam meseci radilo 165 majstora sa raznih strana sveta, a utrošili su 8 tona eksera i 2.000 galona farbe. U blizini Popajevog sela nalazi se i veliki zabavni park za decu.

Popajevo selo

Na južnoj strani ostrva su hramovi iz 3000. godine p.n.e. koji se smatraju jedinstvenim u svetu.

Malta nudi i aktivno bavljenje sportom. Tenis, golf, kriket, skvoš, jahanje, polo i konjičke trke vrlo su popularni na ostrvu, dok za vodene sportove možete iznajmiti veslačke čamce, skije, daske za jedrenje i opremu za ronjenje. Ne zaboravite, na Malti se vozi levom stranom, pa ko nije imao prilike, mogao bi da se isproba u suprotnoj traci.

Slima

Jedino se treba paziti u septembru jer u moru ima najviše meduza i peku opasno, a lako se može opeći i u šopingu u Slimi, jednom od največih trgovačkih centara koji se nadovezuje na Sent Džulijans. Tu je najveći izbor svetski poznatih modnih brendova, ali i mnoštvo lokalnih dućana suvenira gde se nudi ručni rad – malteška čipka i predmeti od stakla. Skupo je, ali to možete kupiti samo na Malti i nigde više. Uostalom, Malta i njena prestonica provoda Sent Džulijans nude mnogo više od sunčanja i brčkanja.
Sanja M. Tomić
Press Kofer 10 – 08.08.2007.

Нема коментара:

Постави коментар