15 јун 2011

AGADIR

POPULARNI FENIKS NA ATLANTIKU

Duge peščane plaže na kojima nema gužve, čist okean i visoki talasi odlike su ovog modernog grada u Maroku koji se digao iz ruševina posle zemljotresa 1960. godine

Pitanje je kako katastrofalan zemljotres može pozitivno da utiče na život jednog grada. Za Agadir, koji je 1960. godine sravnjen sa zemljom, učinio je mnogo, jer se grad izdigao kao feniks iz pepela i sada je jedno od najposećenijih letovališta u Maroku. Iako porušen do temelja, izgrađen je potpuno nov i moderan grad sa brojnim hotelima koji svake godine ugoste brojne turiste iz celog sveta, a posebno Evropljane, koji spas od hladne zime često traže u Maroku, poznatom po umerenoj i toploj klimi.

Mapa lokacije Agadira

U Agadir je najlakše i najbolje doći avionom. Maroko je udaljen između 3 i 4 sata leta od većine evropskih gradova, a sam Agadir ima međunarodni aerodrom. Od aerodroma do željene destinacije u gradu možete se prevesti taksijem, i to za 15 evra u toku dana, odnosno 20 u toku noći. Do Agadira može da se dođe i kolima, jer preko Gibraltara postoje redovne feribot linije, ali to je privilegija onih kojima nije potrebna viza kroz zapadnu i južnu Evropu.

Potpuno drugačiji

U Agadiru dominiraju široki bulevari i avenije sa modernim građevinama koje su mešavina različitih evropskih stilova u arhitekturi. Zbog toga kažu da se ovaj grad u svemu razlikuje od ostalih u Maroku. Ukoliko samo želite da se izležavate na plaži, onda ćete uglavnom biti zadovoljni. Ali, sam grad odaje utisak kao da mu nešto nedostaje. Avanturisti će u njemu provesti dan ili dva pre nego što krenu u posetu mnogo interesantnijim Tarudantu ili Esauiri. Ako možda neko odluči da provede čitav odmor u Agadiru, onda je bolje da isplanira nekoliko celodnevnih izleta, jer u okolini postoji veliki broj fascinantnih sela, gradova i mesta koja treba posetiti.

Agadir, panorama grada

Što se smeštaja tiče, u Agadiru postoji veliki broj kvalitetnih hotela poznatih internacionalnih lanaca. Može se naći i jeftin smeštaj, posebno u delu grada koji se zove Talbordžt (Talborjt). U njemu se nalazi veliki broj privatnih apartmana sa organizovanom ishranom, koji nude smeštaj za one koji nisu spremni da potroše puno novca. Posebno treba obratiti pažnju na rezervaciju unapred, jer je tokom špica sezone – u julu i avgustu, odnosno u vreme novogodišnjih praznika – sve popunjeno. Oni su veoma popularni, a ako i ne nude hranu, u blizini se obično nalaze restorani. Veliki apartmani u kojima može da se smesti i do 8 osoba izdaju se za 35 do 60 evra dnevno. Većina ima dve spavaće sobe i veliki dnevni boravak, kupatilo i zaseban toalet, kuhinju i satelitsku televiziju.

Treba znati i da porodice i prijatelji više od 15.000 poginulih u zemljotresu ovaj deo grada smatraju grobljem, i tu se nalaze još i mala džamija i nedovršena memorijalna bašta. Turistima je najatraktivnija nova medina, u kojoj može da se uživa u tradicionalnoj kupovini i orijentalnom šarmu kakav ima samo Maroko.

Smeštaj može da se nađe i u rijadima, koji su u poslednje vreme postali izuzetno popularni. Rijadi su kuće ili palate sa unutrašnjim dvorištem ili baštom, karakteristični za marokansku arhitekturu. Doduše, danas osim spoljašnje arhitekture imaju malo sličnosti sa onim što su nekad bili, jer su najčešće luksuzno opremljeni.

Agadir, gradska plaža

Nedostatak kulturnih spomenika, muzeja i interesantnih mesta koja mogu da se obilaze nadomeštaju popularne plaže. Njihova atraktivnost među turistima naterala je lokalne vlasti da aktivnije učestvuju u njihovom održavanju i čišćenju. Pesak se čisti svakog jutra, a patrole koje redovno prolaze plažom ne dozvoljavaju prosjacima i skitnicama da na njih zalaze. Takođe, tu je i puno barova i kafića koji prodaju raznorazna pića i izdaju ležaljke i suncobrane.

Sam okean je prelep, ali se treba paziti podvodnih struja koje su veoma opasne posebno za decu i loše plivače, koji ne bi trebalo da se udaljavaju suviše daleko od obale. Na južnom delu gradske plaže nalazi se klub u kojem se može iznajmiti džet-ski. kada je okean malo nemirniji, mogu se upražnjavati neke od kopnenih aktivnosti kao što su jahanje konja i kamila ili vožnja bagijima po plaži, koja je veoma uzbudljiva i popularna.

Za one koji vole velike talase i surf, pravo mesto je selo Tagazut (Taghazout), severno od Agadira. Mnogi kažu da je ovde najbolje za surfovanje u celoj Africi. Sezona velikih talasa traje od oktobra do aprila, i tada se veliki broj surfera iz celog sveta okuplja na ovom delu obale.

Bog, kralj, država

Kazbah

Kazbah (Kasbah) je velika građevina koja se nalazi na brdu iznad zaliva, i zapravo predstavlja ostatke zidova starog grada. Prepoznatljiv je jer se na padinama brda nalazi natpis na arapskom jeziku koji u prevodu znači "Bog, kralj, država". Ovo su tri stvari o kojima Marokanci nikada ne govore loše. Sa utvrđenja se pruža prelep pogled na Agadir i okean, a osim zidina nema ničeg zanimljivog što može da se vidi u njemu. Do Kazbaha je najlakše doći taksijem i to za svega 2 ili 3 evra, a uz malu naknadu taksista će vas čekati i vratiti nazad. Takođe, može se doći i na kamilama, što je veoma lepo i tradicionalno, a u isto vreme i romantično.

Jedno od omiljenih mesta koja posećuju turisti je park "Dolina ptica" u kojem se može videti veliki broj najrazličitijih vrsta tokom cele godine. Puno kaveza za ptice, životinja, vodopada i igrališta za decu čine ovo mesto idealnim za porodične posete. Park radi dvokratno, od 9.30 do 12.30 i od 14.30 do 18.00 časova svakog dana.

Gradski muzej nije sigurno jedna od glavnih destinacija koje obilaze turisti, ali je dobro mesto za upoznavanje sa lokalnom kulturom, umetnošću i ručno pravljenim predmetima.

Park Džardin de Olhao

"Džardin de Olhao" je jedno od najlepših otvorenih prostora u gradu. Čine ga zelena bašta, dečje igralište i građevine u originalnom berberskom stilu. Takođe, tu se nalazi i mala galerija u kojoj izlažu lokalni umetnici, kao i veoma simpatičan kafe-restoran u kojem se možete okrepiti.

Prizor sa riblje pijace u Agadiru

Jedna od lokalnih atrakcija je i riblja pijaca. Obzirom na to da u Agadiru nema veće pijace, turistički vodiči često vode grupe turista na nju, a zanimljiva je kako zbog svoje veličine tako i zbog živosti trgovaca koji pokušavaju da prodaju velike količine sveže ulovljene ribe na najrazličitije načine.

Nedaleko od Agadira se nalazi "Mala pustinja", mesto na kojem turisti mogu da voze motocikle u pustinjskom okruženju a da ne posete samu Saharu.

Osim onoga što nude veliki hoteli, nema puno diskoteka, klubova i barova sa zabavom do duboko u noć. Ipak, postoji puno kafića i restorana koji rade do sitnih sati i u kojima se može kupiti hrana za svačiji džep – od internacionalne do tradicionalne marokanske kuhinje.

Transport u Agadiru je prilično efikasan i relativno jeftin, sa puno taksija i autobusa koji će vas odvesti do željenog mesta. Ovaj grad nije pravo mesto za duži odmor, ali nikako ga ne treba zaobići, pogotovo ako volite duge peščane plaže na kojima nema mnogo gužve. A oni koji su se odlučili za duži odmor mogu da istraže okolinu koja je veoma zanimljiva i u kojoj se može osetiti i videti kako se nekada živelo u Maroku.
Nikola Jablanov
Prees Kofer 12 – 22.08.2007.

Нема коментара:

Постави коментар