25 март 2011

LJUBLJANA

SKLAD ISTOKA I ZAPADA

Ono što se nikako ne sme zaobići prilikom posete Ljubljani je Tromostovje, most koji se nalazi na reci Ljubljanici, a koji se sastoji iz tri dela, jedan za automobile i dva za pešake. U njegovoj blizini se nalazi i Prešernov trg i Frančiškanska crkva

Ljubljana, glavni grad Slovenije, slovi za jedan od mirnijih gradova, ali nikako i nezanimljivih. Njegov zaštitni znak je zmaj kojeg je moguće videti na raznim znamenjima, kao i na samom grbu grada. Sam dolazak do Ljubljane je moguć na razne načine, ali ono što se nikako ne sme zaboraviti jeste viza koja je neop-odna, pošto je Slovenija članica EU od 2004. godine. Sam postupak dobijanja vize je standardni, ali rešavanje je mnogo brže i vizu je moguće dobiti istog dana kada se i podnese zahtev. Ako se opredelite da idete vozom, uživaćete u prilično lepom prizoru, šuma, brda i neverovatno čistih malih planinskih reka, naročito ako idete iz pravca Zagreba. Ono što je još bitno je i to da državljanima Srbije nije potrebna viza za ulazak u Hrvatsku. Zvanična valuta Slovenije je evro.

Mapa lokacije Ljubljane

Istorija

Sam naziv Ljubljane se prema podacima spominje još u antičko vreme, kada je grad nosio naziv Emona i bio poznat po trgovini. Početkom XII veka grad dobija nemački naziv Lajbah, što ukazuje na jak uticaj zapadne Evrope, koja će zadržatu taj uticaj i u narednim vekovima. Naziv koji Ljubljana danas ima nastao je nešto kasnije i glasio je najpre Luvigana, da bi nešto kasnije prerastao u današnji naziv. Kroz istoriju ona je bila mesto okupljanja i osvajanja, od Turaka do Napoleonovih pohoda.

Panorama Ljubljane

U novijoj istoriji, nakon raspada Austrougarske monarhije postaje formalno centar Savske banovine, da bi tokom socijalizma dobila status glavnog grada, koji je i potvrđen nakon raspada Jugoslavije.

Znamenitosti

Ono što sigurno predstavlja jednu od znamenitosti je i Ljubljanski grad, koji se nalazi u samom gradu, ali na jednoj uzvišici, brdu, na kojem je kula sa vidikovcem sa koje se pruža prelep pogled na grad i okolinu.

Ljubljanski grad

Sam Ljubljanski grad se prvi put spominje u XIII veku, kada je bio u posedu tadašnje goričke vlastele, a nakon toga je pod vlašću dinastije Habsburga, jer je tadašnja Slovenija bila pod vlašću Austrougarske monarhije, sve do 1918. godine. Ono što je danas aktuelno za videti pored vidikovca je i mala kapela, kao i niz malih pomoćnih objekata. Oni koje umori obilazak mogu da predahnu u kafe-restoranu koji se nalazi u samom Gradu, a oni koji su u formi mogu da vide i jedini sunčani sat koji se nalazi u Ljubljani, a čiji način utvrđivanja tačnog vremena nije nimalo komplikovan.

Tromostovje

Ono što se nikako ne sme zaobići prilikom posete Ljubljani je Tromostovje, most koji se nalazi na reci Ljubljanici, a koji se sastoji iz tri dela, jedan za automobile i dva za pešake. U njegovoj blizini se nalazi i Prešernov trg i Frančiškanska crkva. Inače, Franc Prešern je bio poznati slovenački pisac, koji je bio zaljubljen u jednu damu, ali ta ljubav se nije mogla ostvariti zbog tadašnjih društvenih i moralnih normi. Ono što će primetiti pažljiviji posmatrači je da Prešernov kip tačno gleda u susednu zgradu na čijoj se fasadi nalazi isklesan lik njegove neostvarene ljubavi, a koja je prema predanju živela u toj zgradi. Pošto sam trg spada u uži deo grada, tu se nalazi i turistički vozić, mape grada, ali se tu odvijaju i razne kulturne manifestacije.

Ono što je takođe zanimljivo je i vašar starih stvari koji se svake nedelje održava kraj reke Ljubljanice i na kojem se mogu pronaći razne stvari, od znački i ordenja iz bivše Jugoslavije (koji su posebno zanimljivi strancima) do harmonika, escajga, slika, knjiga i mnogo toga još. Naravno i cene su pristupačne.

Zgrada Univerziteta

U samom gradu je moguće videti još veliki broj zgrada, kao što je zgrada Univerziteta, pojedinačnih fakulteta, zgrada filharmonije, biblioteke, kao i veliki broj crkava, među kojima i jedna pravoslavna, posvećena Sv. Ćirilu i Metodiju. Ono što je karakteristično je i to da je u planu da se uradi i prva džamija, pošto postoji brojna islamska zajednica.

U toku Drugog svetskog rata grad je bio okružen bodljikavom žicom i ogradom, kako bi se ostvarila veća kontrola građana, a nakon rata ograda je pretvorena u stazu "uspomena i drugarstva", koja se danas obilazi u turističke, rekreacione i ceremonijalne svrhe. Ono što je zanimljivo za sve generacije je i BTC, odnosno ogromni trgovinsko-zabavni centar u kojem je moguće provesti nekoliko dana kako bi se obišao. Posebno treba ukazati na akva park i ringišpil za decu, restorane i kafee, ogromne prodavnice obuće i odeće, kao i sve popularnije sale za kuglanje.

Da bi se stiglo u sve delove grada preporučuje se taksi, mada je to moguće i gradskim saobraćajem, koga čine autobusi, pošto je tramvajski saobraćaj ukinut 1961. godine, posle 60 godina korišćenja.

Za sve one koji posete Ljubljanu u sećanju će im sigurno ostati sklad između Istoka i Zapada, starog i novog, specifičnih vrednosti i, naravno, poželeće da se ponovo vrate.
Katarina Jonev
Travel magazine – OnLine izdanje

Нема коментара:

Постави коментар