26 октобар 2010

KEJPTAUN

KAO NIGDE NA SVETU

Ovo je samo kratak vodič kroz najatraktivniji deo Južne Afrike, pravo turističko otkriće decenije i odredište koje polako postaje najveći hit za svetske putnike

Nigde na svetu nije kao u Kejptaunu (Cape Town). Majka svih gradova, kako ga zovu u Južnoafričkoj Republici, je najstariji u zemlji sa više od 300 godine bogatog kulturnog nasleđa. Prelepe građevine burskih kolonizatora, domoroci koji igraju po gradskim ulicama sa licima ofarbanim u najrazličitije boje i ukus odličnog vina su ono čime ovaj grad na prvi pogled kupuje svoje posetioce.

Mapa lokacije Kejptauna

Smestio se odmah do čuvenog Rta dobre nade, baš između okeana i planina, a u samom srcu nacionalnog parka. Zato i ne čudi što se Kejptaun nalazi između pet najpopularnijih mesta među turistima koji posećuju ovu državu na krajnjem afričkom jugu. Tamo vam nikada neće biti dosadno. Tu je veliki broj najrazličitijih aktivnosti, od planinarenja na obližnjoj planini Tejbl (Table Mountain) do ronjenja sa velikim belim ajkulama.

Pogled na Kejptaun i planinu Tejbl

Raj za adrenalince

Da bi se posetioci lakše snašli u ovom milionskom gradu, podeljen je, samo za turiste, na četiri distrikta. Obilazak je najbolje početi u centralnom delu. Nalazi se u podnožju planine Tejbl i uključuje brojne plaže duž čitave atlantske obale, sve do zaliva Haut (Hout Bay). Ovo je relativno mala oblast, ali ipak najpopularnija među turistima, i to pre svega, jer ju je lako obići peške.

Do plaže se može doći sopstvenim prevozom ili javnim gradskim prevozom koji je izuzetno dobar. Na obali u svako doba dana tiska se gomila ljudi, ali samo najhrabriji ulaze u vodu. Struje su toliko jake da je plivanje nemoguće, pa zato surferi i vindsurferi uživaju do mile volje. Na pesku se, međutim, pružaju mogućnosti za raznorazne zabave, a najviše je onih koji puštaju zmajeve. Tako smo i upoznali Džordža, momka koji iznajmljuje najšarenije zmajeve brojnim turistima i lokalcima kojima je ovo jedna od omiljenih atrakcija.

Plaža Boulders

– Turista je toliko, da mi se desi da ostanem bez zmajeva – hvali se on.

Džordž voli u šali da kaže sa se svakog dana moli Bogu za vetar, jer da ga nema, ne bi ni bilo posla za njega. Uvek je vedar i nasmejan i spreman da pomogne onima koji od njega traže savet šta da rade dok su u Kejptaunu.

– Znam da ovde dolazi puno zavisnika od adrenalina i ljubitelja ekstremnih sportova. Surferi su najmnogobrojniji, ali za obične ljude koji baš ne žele da se kvase u uvek ledenom moru, pravi je izbor spuštanje paraglajdingom sa planine Tejbl. Zamislite kakav je osećaj kada skočite sa vrha i spuštate se do plaže – mami nas Džordž i dodaje da su za one, malo manje hrabre, napravljene žičare pomoću kojih se lako stiže do podnožja planine.

Centar grada je i mesto na kom se nalaze najbolji hoteli i restorani, a pravo mesto da odsednete je "V&A Waterfront" u kojem su otvoreni najbolji hoteli poput hotela "Cape Grace". Na kraju, treba obići ostrvo Roben (Robben Island), na kojem je nekada bio zatvoren Nelson Mendela.

Sa ostrva Roben

Nemani i kućni ljubimci

Sledeći deo grada koji se obilazi je južni, koji čine dve obale i Nacionalni park Table Mountain. U ovom delu grada nalaze se najbolje gradske atrakcije, plaže i restorani. Među atrakcijama najpopularnije su Nacionalna botanička bašta Kirstenboš (Kirstenbosch National Botanical Garden), Nacionalni park Tejbl Mauntin, kao i plaža Boulders na kojoj se mogu videti pingvini, a od maja do septembra i kitovi.

Nacionalna botanička bašta Kirstenboš

Posebno mesto je takozvani Cape Point, mnogo poznatiji kao Rt dobre nade. Vekovima unazad je bio neprelazna prepreka za sve moreplovce koji su tražili put iz Evrope ka Indiji, a danas je omiljeno mesto jedriličara koji svojim modernim brodovima lako izlaze na kraj sa uvek uzburkanim okeanom.

Sportovi na vodi, a posebno surf, jedrenje i ribolov su veoma popularni u ovom delu grada. Ovde čak turisti mogu da rone sa najčuvenijim predatorom među životinjama, velikom belom ajkulom, ali u sigurnosti velikog kaveza. Mark, jedan od iskusnijh ribara koji vodi ljude na ovakvu vrstu izleta, kaže da je Fols bej (False Bay) najbolje mesto na kom mogu da se vide ova okeanska "čudovišta", koja su, inače, ugrožena vrsta.

Velika bela ajkula

– Da biste videli ove predivne ribe, potrebno je da krenete veoma rano. Važno mi je da napravim dobar mamac kojim ću ih privući. Često se čeka i po ceo dan da se velika bela pojavi, ali kad uđete u kavez i susretnete se sa njom izbliza, shvatite kako je ona opstala stotinama hiljada godine i steknete određeno poštovanje prema njoj – priča Mark o susretima sa ovom morskom nemani.

Za razliku od belih ajkula, pingvini na plaži Boulders su kao kućni ljubimci. Često su veoma radoznali, pa pojedini prilaze ljudima u potrazi za hranom. Zato se pored plaže uvek može kupiti sveža sardela kojom se oni hrane.

Južni deo grada je čuven i po odličnim prodavnicama. U priobalnim naseljima, kao što su Muizenberg, Kalk bej ili Kometje, mogu da se kupe rukotvorine od drveta, kao i trendi umetnine, poput afričkih maski. Takva mesta su idealna za upoznavanje sa pravim životom Južnoafričke Republike, koja se 1994. potpuno oslobodila aparthejda. Popularne komune, koje zovu Ubudu, što u prevodu znači zajedništvo, su mesta suživota crnaca i belaca. Na ovakav način života Južnoafrikanci su veoma ponosni.

Parl, uzgoj kvalitetnog vina

A sa druge strane nalazi se severni deo grada koji je čuven po uzgoju kvalitetnog vina. Posebno su zanimljive građevine i vinogradi duž vinske rute Durbanvil (Durbanville). Ovaj deo je, osim po izuzetnim vinima, poznat i po kulinarskim specijalitetima, a tu se posebno ističe mesto Parl (Paarl), gde se nalazi nekoliko odličnih restorana. U restoranu "Bosman" se služi čuvena riba Cape line, koja je lokalni specijalitet.

Parl, restoran Bosman

I kada sve ovo obiđete, tek ste zadrli po površini onog što Kejptaun nudi. Ovaj grad je mnogo više od turističke atrakcije i bogate istorije. Etnička i kulturna raznolikost, bogatstvo prirode čine ga jedinstvenim u svetu. Zato i ne čudi što je turističko otkriće decenije.
Nikola Jablanov
Press Kofer 27 – 12.12.2007.

Нема коментара:

Постави коментар