22 новембар 2009

SAO PAULO

PRESTONICA KAFE

Sao Paulo je najveći grad južne hemisfere, treći grad po veličini u svetu, koji često nazivaju Njujorkom Južne Amerike. Ovo je i grad u kome se puno radi, ali u kojem ljudi nisu zaboravili da žive

Većina turista koji dolaze u Brazil jure na plaže na severu i u Rio de Žaneiro, ali pravi kosmopolitski gigant je Sao Paulo. Protkan hiljadama gusto zbijenih visokih poslovnih zgrada, stambenih blokova, širokih avenija Sao Paulo je, kao i svaki pravi velegrad, dom svim slojevima društva, ali i velikom broju etničkih grupa. Zato je poznat i kao gastronomski raj Brazila. Sao Paulo, što na portugalskom znači Sveti Pavle, takođe je i ekonomski i kulturni centar Brazila.

Mapa lokacije Sao Paula

Računajući šire područje grada, ovde živi više od 20 miliona stanovnika. Geslo grada je: „Non Ducor, Duco", što u slobodnom prevodu znači: „Nisam vođen, nego vodim".

Lov na zlato i Indijance

Selo Sao Paulo de Piratininga su osnovali jezuitski misionari 25. januara 1554. godine između dve reke. Selo se nalazilo na putu između jugoistočne obale i prostranog i bogatog platoa na zapadu, koji je kasnije postao država Sao Paulo.

U XVII veku na ovom području se javljaju istraživači koji su tražili zlato i dijamante u novim područjima. Otkriće zlata privuklo je pažnju krune na Sao Paulo, koji je 1711. godine postao grad. Kad se zlato iscrplo krajem XVIII veka, počinje trgovina šećerom koja se širila iz unutrašnjosti provincije kroz grad prema luci u Santosu.

Pogled na Sao Paulo noću

Sredinom XIX veka, grad se razvija zahvaljujući železnici koja je povezivala unutrašnjost države Sao Paulo sa lukom u Santosu. Lakoća izvoza kafe omogućava veliki ekonomski rast. Od sredine do kraja ovog veka traje period useljavanja velikog broja imigranata, većinom Italijana, koji su radili na plantažama kafe. Danas se ovaj grad okrenuo prema trgovini i tehnologiji, u čemu se smatra najvažnijom metropolom u Latinskoj Americi.

Blaga klima i česte kiše

Sao Paulo nalazi se na platou Sera do Mar, koji je deo šireg područja Brazilskih visoravni, sa prosečnom nadmorskom visinom od 800 m, 70 km od Atlantskog okeana. Grad sa okeanom povezuju dva autoputa. Reka Tijete je nekad bila izvor slatke vode za grad, ali je u drugoj polovini XX veka znatno zagađena kanalizacijom.

Reka Tijete

Trenutno je na snazi program čišćenja reka koji je, ipak, donekle ublažio posledice zagađenja.

Sao Paulo ima vlažnu suptropsku klimu. Temperature retko kad dostižu 30 stepeni leti, dok je zimi mraz vrlo redak. Kiša je vrlo obilna, pogotovo u toplijim mesecima, ali ređa između maja i avgusta. Ni Sao Paulo ni obalu nikad nisu pogodili uragani.

Grad isprepletenih kultura

Sao Paulo je grad u kojem se meša najviše kultura u Brazilu. Od 1870. godine u ovu državu se doselilo oko 2,3 miliona ljudi iz svih krajeva sveta. Stanovništvo Sao Paula čine belci (65,7 odsto), mulati ili u brazilskoj verziji pardos (26,2 odsto), crnci (6 odsto), azijati ili u brazilskoj verziji amarelos (2,1 odsto), i domoroci, tj. Indijanci (0,1 odsto).

Ovo je grad u kojem se zarađuje novac

Preko dana se ne može videti mnogo stanovnika koji se zabavljaju, jer je to grad u kojem se zarađuje novac. Ali, ipak su to Brazilci. Uveče grad oživi i ima mnogo toga da ponudi. lzmeđu ostalog, i najbolje muzeje na kontinentu, ali prvenstveno klubove u kojima sve gori od sambe. Sao Paulo je postao i centar brazilske borilačke veštine kapuere, kombinacije plesnih i borilačkih pokreta, a predstave se često mogu videti na ulici. Ulice su relativno sigurne, i nema kriminala kao u Riju.

Brazilski gurmanluci

Industrijsko srce Brazila je domaćin nekoliko kulinarskih stilova. U kuhinji Sao Paula oseća se veliki uticaj evropske, posebno italijanske, i severnoafričke kuhinje. Međutim, i bezbrojne etničke četvrti nude sve postojeće specijalitete sveta, od arapske, indijske, azijske, jevrejske, japanske do italijanske kuhinje. Najbolje jelo je svakako govedina, a kao prilog, tradicionalno se priprema crveni pasulj.

Brazilski gurmanluci

Jela se pripremaju i od kukuruza, svinjetine, pasulja i mekih domaćih sireva. Kao i svi Latinoamerikanci, u Sao Paulu ljudi ne dolaze na večere pre 21 ili 22 časa, a neretko su restorani otvoreni do tri ujutro. Uobičajeno je da seku meso pred vama na stolu i onda vam ga posluže.
Suzana Obradović
Stil magazin 149 – 23.11.2009.

Нема коментара:

Постави коментар