10 јул 2009

ARUBA

KARIPSKO CRVENO ZLATO

Aruba jedno od najmanjih i najlepših ostrva među Malim Antilima, deo je Kraljevine Holandije, ali uživa potpunu unutrašnju autonomiju i ima svoju vladu i ustav

Fini beli pesak, prijatna tropska klima i tirkizno more glavni su aduti ostrva Aruba. Prema legendi, njene plaže pripadaju peščanom patuljku koji se prema svakom zrnu peska ophodi sa mnogo pažnje i ljubavi, pa su zbog toga tako lepe. Imućniji turisti ovde mogu u potpunosti da se opuste i odmore od svih briga koje ih muče. Lagani ritam, zavodljiva priroda i pozitivni domaćini čine da se i najveći mrgudi prepuste čarima malog raja na zemlji.

Mapa i lokacija Arube

Da biste stekli pravu sliku o Arubi, potrebno je da obiđete njene najpopularnije plaže.

Najčistije plaže na svetu

Plaža Palm Beach

Palm Beach jedna je od najvećih i najposećenijih. Njene mirne vode odlične su za plivanje, pogotovo za decu, a u pesku lako mogu da se nađu zanimljive školjke.

Plaža Boca Prins

Boca Catalina je potpuno pusta, ali je idealna za ronjenje zbog brojnih riba i raznolike vegetacije, dok je Boca Prins čuvena kao omiljeno mesto zaljubljenih parova, romantičnih piknika i bega od urbane gužve.

Pelikan

Aruba privlači i brojne pustolove koji na njenim plažama uživaju u raznovrsnim vodenim sportovima. Njene plaže su među najčistijim na svetu, pa je zbog toga na njima strogo zabranjeno pušenje. Ko prekrši ovu zabranu, suočiće se sa kaznom od 190 evra! Arubljani su vrlo ponosni na prirodne lepote svog ostrva i vrlo ozbiljno shvataju ovo pitanje.

Ljubavni tunel

Arikok nacionalni park

Ako vam dosadi more, lako možete da idete na pešačke ture u Arikok nacionalnom parku. Bez obzira na broj ljudi u grupi, svi imaju vodiče koji šetnje prilagođavaju kondiciji posetilaca. Eko-turizam u poslednjih nekoliko godina brzo se razvija na Arubi, pa u Arikok parku organizuju raznovrsne izlete. Ipak, za porodice sa decom daleko su zanimljivije posete farmi leptira, parku magaraca i utočištu ptica. Posetioce intrigiraju i brojne pećine, među kojima je, zbog ljubavnog tunela, najunteresantnija Huliba.

Oranhestad

Vesela atmosfera vlada na celom ostrvu, a naročito u glavnom gradu Oranhestadu u kome se svakog utorka organizuje fastival hrane, muzike i ručnih radova Bombini (što znači dobro došli, na jeziku papiamentu). Dobar provod obećava i šareni autobus "Kuku kunuku", koji svake večeri turiste vodi u obilazak grada, a potom i na nezaboravnu večeru. Aruba pruža bezbroj prilika za pravi odmor iz snova!
G. Opalić
Press Vaskrs – 26.-28.04.2008.

Нема коментара:

Постави коментар