01 септембар 2011

BARBADOS

PREDVORJE RAJA

Barbados je najistočnije karipsko ostrvo sa najlepšim plažama u Karipskom moru. Prostire se na 430 kvadratnih kilometara, dugačko je oko 34 i široko 22 kilometra. Od oko 270.000 stanovnika samo tri posto je evropskog porekla iako su Barbados otkrili i osvojili Španci, a 1627. prvi naselili Englezi, tako da danas 93 procenta stanovništva čine potomci afričkih robova koji su slobodu dobili 1837.

Ostrvo je bilo britanska kolonija do 1966, kada stiče nezavisnost. Britancima mogu da zahvale i što je parlament Barbadosa osnovan kao treći u svetskoj istoriji.

Mapa Barbadosa

Postoji više letova tokom dana iz Njujorka za Bridžtaun (glavni grad Barbadosa), a putovanje traje oko 4,5 sata. Inače, svako ko napušta Barbados mora da plati nešto više od 12 američkih dolara izlaznu taksu, namet koji je neko vreme postojao i kod nas. Službeni jezik je engleski, a govori se i barbadoski dijalekt. Sredstvo plaćanja je barbadoski dolar, mada sve možete da platite i američkim dolarima (jedan US dolar vredi približno dva barbadoska dolara).

Prelepe plaže i priroda

Najveća vrednost Barbadosa su njegove prelepe plaže i priroda. Tirkizna voda, beo pesak i kokosove palme su ono što će vam biti uvek pred očima i ostati u najlepšem sećanju. Bez obzira da li volite da leškarite i uživate u toploj vodi ili da surfujete na svetski poznatim lokacijama, Barbados je pravo mesto za vas.

Plaža Bačeba

Zapadnu i južnu obalu zapljuskuje Karipsko more i nudi uživanje u kristalno čistoj, veoma toploj i mirnoj vodi pogodnoj za sve aktivnosti na vodi osim surfa. Kako idete ka istočnoj obali, koju zapljuskuje Atlantski okean, talasi postaju veći i smenjuju se plaže pogodne kako za učenje surfa tako i one na kojima se održavaju svetska takmičenja u ovom sportu. Na Barbadosu ne postoje privatne plaže. Čak i hoteli u kojima noć košta 2.000 američkih dolara moraju da omoguće svima pristup plažama.

Najbolje je iznajmiti auto

I pored dobrog javnog prevoza, najbolji način da se zaviri u svaki kutak ostrva jeste – iznajmiti automobil u nekoj od mnogobrojnih rentakar agencija. (Za "tojotu jaris" sa neophodnim klima-uređajem platio sam 250 US dolara za osam dana, što je prilično povoljno imajući u vidu da je Barbados ekskluzivna turistička destinacija.) Putna mreža je uglavnom dobra, osim veoma uskih i krivudavih puteva u nekim delovima unutrašnjosti ostrva i činjenice da bi putokazi mogli biti češći. Bitno je napomenuti da se vozi levom stranom i da su, samim tim, i komande na vozilima raspoređene drugačije nego što je većina navikla, pa je potrebno vremena da se čovek prilagodi.

Zapadna obala Barbadosa, Kraljevska plaža

Prosečna dnevna temperatura uvek je između 27 i 30 stepeni. Turistička sezona traje cele godine, ali najviše turista ima od novembra do maja, kada su i cene smeštaja dosta više. Ja sam boravio 10 dana, krajem septembra, i imao odlične vremenske uslove, mada je u avgustu i septembru moguća pojava uragana.

Postoji veoma dobra ponuda izleta od kojih bih izdvojio poludnevno krstarenje katamaranom i vožnju terenskim vozilom po unutrašnjosti ostrva. Tokom krstarenja imate priliku da ronite iznad brodskih olupina koje se odlično vide, da plivate okruženi jatom koralnih ribica koje ćete hraniti iz ruke, kao i da budete u vodi okruženi kornjačama dužine oko jedan metar koje su na Barbadosu poput kućnih ljubimaca. Sve to uz nacionalna jela Barbadosa i poznati "mount gay" i "malibu" rum koji se služe na brodu.

Pećine Barbadosa

Totalni kontrast je izlet terenskim vozilima po brdovitoj unutrašnjosti ostrva, gde može da se vidi autohtona vrsta majmuna koji živi u prirodi, svet prelepih orhideja i gde iskusni vodiči zastaju na najlepšim mestima za fotografisanje. Svetski je poznata i Harisonova pećina, sa jezerima i vodopadima. Ko želi da sazna i nešto više o kulturi i istoriji Barbadosa, obavezno treba da poseti nacionalni muzej Barbadosa.

Popularna destinacija za medeni mesec

Barbados je veoma zanimljiv i noću. U barovima možete da uživate u rege i kalipso muzici, ali i u zvucima muzike koja se sluša u najboljim klubovima Evrope i SAD. Tokom noćnih izlazaka nije retkost videti žene koje su uveliko zašle u šestu deceniju u društvu lokalnih momaka, uglavnom mlađih od 20 godina. Ono što Tajland predstavlja za starije muškarce iz SAD i zapadne Evrope, to su karipska ostrva za žene. Ipak više je mladih, tek venčanih parova, jer su Karibi veoma popularna destinacija za medeni mesec. Pre početka noćnog provoda petkom, zanimljivo je posetiti ribarsko mesto Oistins gde je tog dana velika riblja pijaca i gde se na licu mesta priprema barbadoski specijalitet "leteća riba".

Bridžtaun, zgrada Parlamenta trećeg u istoriji

Treba pomenuti i gostoprimstvo lokalnog stanovništva. Svuda će vas dočekati osmeh i predusretljivost, pa čak i ako ste tražeći neku plažu uzrokovali zastoj u saobraćaju nenaviknuti na vožnju levom stranom.
Vladimir Perović Pančevo
Politika PUTOVANJA – 06.12.2006.

Нема коментара:

Постави коментар