15 јун 2011

ŠARM EL ŠEIK

VODIČ ZA NEUPUĆENE

Šarm el Šeik se sastoji iz više celina koje se nadovezuju jedna na drugu: Nama beja, zaliva Šarm el Maja između kojih se nalaze litice Ras um Sid, u čijoj su zoni izgrađeni brojni kvalitetni hoteli

Najpoznatije egipatsko letovalište može da se opiše u nekoliko reči: sunce, more, plaže, hoteli, kupovina i zabava. I to preko cele godine, a na samo tri sata leta od Beograda. Tokom letnjih meseci dnevna temperatura je oko 40 stepeni Celzijusa, a jutarnja i do 30 stepeni.

Mapa lokacije Šarm el Šeika

Za klasičan odmor u rizortu idealan je oktobar, kada je top sezona i kada je u ovom letovalištu smeštaj najskuplji. U zimskom periodu temperatura Crvenog mora je oko 20 stepeni Celzijusa, pa ko voli može da se brčne uz prethodnu pripremu. Ali, zaboravite na plićak.

U more se ulazi preko pontona, koji ima svaki bolji hotel, zato što tik uz obalu žive korali koji su zaštićeni i ne smeju da se diraju. Samo u centralnom delu Šarma, koji se zove Nama bej, jedan deo obale ima "klasičan" plićak.

Šarm el Šeik, panorama grada

Šarm el Šeik se sastoji iz više celina koje se nadovezuju jedna na drugu: pomenutog Nama beja, zaliva Šarm el Maja između kojih se nalaze litice Ras um Sid, u čijoj su zoni izgrađeni brojni kvalitetni hoteli.

Severno od Nama beja su Tajger bej i Šarks bej, u kojem se nalazi nekoliko odličnih ronilačkih centara po kojima je ovaj kraj i poznat u svetu. Na Šarks bej koji je najbliži aerodromu se nadovezuje Ras Nasrani, koji je najdalji od centra Šarma.

Izleti

Koralni vrt

Nacionalni park "Ras Mohamed" (atraktivan zbog ronjenja, pa zato obavezno kupite fotoaparat za podvodno snimanje za jednokratnu upotrebu), ostrvo Tiram, oaza Feiran, Mojsijeva gora i poseta manastiru svete Katarine.

Manastir svete Katarine

Ovaj grčki manastir je jedna od najvećih atrakcija Sinajskog poluostrva, a podigao ga je u VI veku vizantijski car Justinijan. Poseduje veliku biblioteku u kojoj se čuva grčki prevod Biblije iz IV veka! Poznat je i po veoma starim i vrednim ikonama, od koji su neke urađene u zlatu. Monasima obavezno recite da ste iz Srbije.

I još ponešto

Šarm el Šeik, hotelski kompleksi

Novac menjajte u hotelu, jer je kurs najpovoljniji, pijte isključivo flaširanu vodu, a prva dva-tri dana jedite umereno zbog moguće dijareje (probajte jagnjetinu, ovčetinu i junetinu sa pirinčem i pikantnim umacima, ručak u boljem restoranu košta nešto više od 10 evra). Koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom, cenkajte se gde god je to moguće.

I konačno, ronjenje u Crvenom moru je avantura koju ne treba propustiti.
Siniša Stanimirović
Press Kofer 14 – 05.09.2007.

Нема коментара:

Постави коментар