02 мај 2011

STARA PLANINA

BUDUĆNOST SRPSKOG TURIZMA

Babin zub trenutno je pravo otkriće našeg zimskog turizma i, ako je verovati vlastima, početak nečeg novog u ovom delu Evrope

Ako je verovati najavama iz vrha Vlade Srbije, Stara planina će u narednih nekoliko godina postati najveći zimski turistički centar u jugoistočnoj Evropi. U njen razvoj biće uloženo više od 550 miliona evra, a moći će da primi najmanje 28.000 skijaša na sat. Do kraja januara trebalo bi da bude raspisan tender za izgradnju još 22 žičare, dok bi tokom narednih godina bio izgrađen ogroman hotelski kompleks na lokaciji Jabučko ravnište, nedaleko od Babinog zuba. Tako će Stara planina prevazići i dobri stari izvikani Kopaonik.

Mapa lokacije Stare planine

Pravo otkriće ovogodišnje zimske sezone jeste upravo Babin zub (1.758 metara nadmorske visine) na knjaževačkom delu Stare planine na kome su prošle godine izgrađena, a ove puštena u rad savremena žičara – četvorosed na stazi Konjarnik dužine 1.155 metara, ski-lift dužine 637 metara na stazi Sunčana dolina i bejbi ski-lift dužine 250 metara na stazi Markova livada. Staze Konjarnik i Sunčana dolina spadaju u kategoriju srednjih i težih staza i predstavljaju pravi raj za iskusnije skijaše.

Jedini problem sa kojim se ovaj turistički centar susreće jeste nedostatak smeštajnih kapaciteta.

Najpovoljnije cene u Srbiji

Babin zub

Na Babinom zubu se nalaze dva veća smeštajna objekta ukupnog kapaciteta oko 135 ležajeva gde ljubitelji zimskih sportova, planinari i drugi zaljubljenici u prirodu mogu da prenoće po najpovoljnijim cenama, uživaju u čarima Stare planine i pogledaju na najviši vrh Srbije – Midžor (2.168 metara nadmorske visine), koji se sa Babinog zuba vidi kao na dlanu.

Hotel "Babin zub" i Planinarski dom

Hotel "Babin zub", koji je izgrađen 2.000 godine, ima 58 ležajeva. Reč je o objektu B kategorije koji ima dve zvezdice, a najviše gostiju dolazi iz Beograda, Vojvodine i centralne Srbije, dok ih iz istočne i južne Srbije ima veoma malo. Raspolaže sa četiri dvokrevetne sobe, 14 trokrevetnih, dok su onima sa dubljim džepom namenjena dva apartmana.

Ono što svakako privlači turiste na Babin zub naročito one sa tanjim novčanicima, jesu veoma pristupačne cene. Cene skipasa su 300 dinara za decu i 500 za odrasle, a postojeće žičare prenose 2.400 skijaša na sat.

Žičara a iza nje najviši vrh Srbije – Midžor

Cena punog pansiona u dvokrevetnoj sobi iznosi 2.200 dinara po osobi, 2.000 u trokrevetnoj i 2.600 za apartmanski smeštaj. U hotelu "Babin zub", koji je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, kažu da su svi kapaciteti zauzeti do 20. januara, kada će se osloboditi dvadesetak odsto. Cene pića i jela u restoranu ovog hotela koji može da primi 70 gostiju su zaista bagatelne. Ako neko poželi da se okrepi običnom crnom kafom, to će ga koštati svega 30 dinara, dok je espreso 50. Sokovi koštaju od 60 do 80 dinara, pivo od 60 do 120, a porcija roštilja može da se dobije za svega 300 dinara.

Drugi objekt u kome turisti mogu da prenoće na Babinom zubu jeste Planinarski dom koji se nalazi na svega desetak metara od hotela. Njime gazduje Turistička organizacija Knjaževca, a on raspolaže sa 77 ležajeva. U njemu su cene smeštaja još povoljnije, dok su cene pića i hrane slične kao i u "Babinom zubu". U zavisnosti od toga da li se odlučite za stariji ili noviji deo, za prenoćište ćete morati da platite svega 650, odnosno 1.080 dinara. Pun pansion u starom delu Planinarskog doma košta 1.130 dinara, a u novom, nedavno renoviranom u kome svaka soba ima svoje kupatilo – 1.560, računajući i boravišnu taksu u iznosu od 70 dinara dnevno.

Ski-staza

Planinarski dom ima restoran sa 50 mesta i TV salu. I u njemu su takođe popunjeni kapaciteti do 20. januara. Ukoliko je za nekoga i to skupo, smeštaj može da potraži u nekom od kategorisanih seoskih domaćinstava u selima Gradište, Crni Vrh, Vrtovica i drugim okolnim selima. U njima se "pun pansion" može naći i za manje od 1.000 dinara.

Rezervati prirode

Stara planina se prostire na teritorijama tri opštine. Dve trećine srpskog dela Stare planine nalazi se na teritoriji opštine Pirot, a ostatak na teritoriji opština Knjaževac i Dimitrovgrad. Najveći vrh na Staroj planini je Midžor. On se nalazi na pirotskom delu planine, a od Babinog zuba, ogromne stene koje neodoljivo podseća na trošan zub, udaljen je osam kilometara i do njega se leti bez problema može stići terenskim vozilom. Klima je izuzetno povoljna za skijaše jer je Stara planina skoro pet meseci pod snegom na visini između 1.100 i 1.900 metara.

Paraglading na Staroj planini

Ova planinska lepotica pruža velike mogućnosti i za razvoj lovnog turizma jer su njene šume bogate životinjskim svetom, a u toku leta možete da uživate u šetnji beskrajnim pašnjacima, paraglajdingu, mauntinbajku, trčanju ili samo u posmatranju bajkovitih staroplaninskih vrhova.

Prostori Stare planine su ekološki čisti i zdravi. Kao strogi rezervati prirode proglašeni su Babin zub, Draganište i Golema reka, a vodopad Bigrenog potoka ima status hidrološkog spomenika prirode.
Aleksandar Ćirić
Press Kofer 32 – 23.01.2008.

Нема коментара:

Постави коментар