25 март 2011

VAL TORENS

NAJPOSEĆENIJI SKI-CENTAR

Val Torens je skijalište na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi, koje istovremeno nosi i titulu najvećeg i najposećenijeg ski-centra na svetu. Saznajte iz prve ruke šta je to toliko posebno u ovom mestu smeštenom u francuskim Alpima

Počnimo od onog što je najvažnije za skijaše. U Val Torensu su godišnje padavine snega u proseku preko deset metara, što znači da ga na višim terenima ima do kraja aprila i početka maja. Među mladima i onima koji se tako osećaju Val Torens je daleko najpopularnije skijalište. Smešteno u najvišoj od Tri doline, otvoreno je od kraja oktobra do početka maja. Obzirom na nadmorsku visinu od 2.300 metara, ovo mesto je najviše u Evropi, a to garantuje dobar sneg do kraja aprila. Ski-pas je skup, 210 evra za šest dana, ali važi za sve Tri doline. Samo u sistemu Val Torensa kapacitet žičara je 60.000 ljudi na sat.

Mapa lokacije Val Torensa

Što se tiče smeštaja, nudi se sve, od jeftinih apartmana do skupih hotela, a svima je zajedničko to da se skija gotovo do ulaznih vrata, tako da se automobili ne koriste, za njih postoje velike garaže na ulasku u mesto.

Val Torens u brojkama

Val Torens ima impresivan broj kreveta, 22.500, a sa više od milion posetilaca poslednje sezone, čvrsto drži prvo mesto najvećeg i najposećenijeg ski-centra na svetu. Kada pričamo o brojkama, one o veličini skijališta su neverovatne.

Panorama Val Torensa

Skijalište Tri doline prostire se na preko 600 kilometara označenih ski-staza koje se nalaze na 400 kvadratnih kilometara. Nadmorska visina varira od najnižih 1.300 pa do 3.230 metara. U Tri doline se nalazi 16 mesta povezanih sa 200 žičara. Ima 328 staza, od čega je 56 zelenih, 120 plavih, 115 crvenih i 37 crnih. Sve su sređene, a osim njih, na raspolaganju je i prostranstvo od 142 kilometra označenih nesređenih staza. Za svaki slučaj, na staze je postavljeno 1.500 snežnih topova, a o stazama se brine oko 100 ratraka. Na samom skijalištu su heliodromi, aerodromi, od kojih je jedan međunarodni, ali samo za manje avione.

Jedna od mnogobrojnih ski-staza

Klopa, piće

Gastronomska ponuda je bogata. U ponudi je oko 70 restorana gde ćete naći sve, od brze hrane do svežih ostriga, za svačiji ukus ponešto. Cene večere sa vinom u prosečnom restoranu je oko 30 evra.

Od belih vina se pije lokalni apremont koji u radnjama košta oko 3 evra. Cena hrane i vina, pogotovo u supermarketu u Albertvilu, slične su ili jeftinije od naših, tako da većina autobusa staje na velikom parkiralištu u tom mestu ispod skijališta. Radnje u samom mestu nešto su skuplje. Osim restorana i prodavnica snabdevenih prvenstveno skijaškom opremom, suvenirima i majicama sa natpisima, dobra je ponuda barova i diskoteka.

Već godinama je najpopularnije mesto "Malazia" koja se nalazi ispod same glavne ulice gde se skija. Lokal je u poslednjih desetak godina nekoliko puta menjao ime i izgled, ali zbog svoje lokacije i dobre muzike za mnoge je obično prvi izbor. Osim njega, popularna je i diskoteka "Underground".

Atmosfera u baru Malazia

Za ljubitelje adrenalina

Jedna od najnovijih atrakcija je najduža staza za sankanje u Francuskoj – Le Toboggan. Dugačka je 6 kilometara, sa nadmorskom razlikom od 700 metara, odlična je zabava za decu stariju od osam godina i odrasle. Samo spuštanje traje duže od pola sata, a počinje na visini od 3.000 metara. Sanka se na iznajmljenim sankama, a spust košta 9 evra.

Najduža staza za sankanje – Le Toboggan

Postoje i neke ekstremnije varijante za povećanje nivoa adrenalina. Zanimljiva je škola vožnje na ledu po posebno uređenoj stazi na kojoj se voze i trke automobila. Penjanje po zaleđenim vodopadima je sve popularnije, kao i paraglajding i, za one najizbirljivije, pakleno skijanje po netaknutim padinama daleko od skijališta i uz pratnju vodiča.

Žurke 24 časa dnevno

Val Torens je ski-centar kao stvoren za mlade i one koji se tako osećaju. Nakon dnevne jurnjave po pistama, zabava počinje već rano popodne. Određeni lokali od tri popodne puštaju muziku, a postoji mnogo irskih pabova i tehno-diskoteka.

Unutrašnjost jednog restorana

U našim turističkim agencijama se nude aranžmani za Val Torens već od 400 evra, što uključuje prevoz autobusom, smeštaj u jeftinim apartmanima sa jednom ili dve zvezdice i ski-pasom za Val Torens. Skupi aranžmani u apartmanima sa četiri zvezdice, uz ski-pas za Tri doline i prevoz autobusima u kojima na svakog putnika dolaze najmanje dva mesta, tri puta su skuplji.
Suzana Obradović
Stil magazin 55 – 14.01.2008.

Нема коментара:

Постави коментар