07 фебруар 2011

PERT

UKRAS INDIJSKOG OKEANA

Pert je administrativni centar i metropola koja se najbrže razvija. Odlične infrastrukture, saobraćajnica i uređenog načina života, ovaj grad nudi raznolikost kulturnih uticaja u arhitekturi i umetnosti, koje je, jednostavno, nemoguće ne primetiti

Na ušću reke Svan u Indijski okean, nalazi se Pert, prestonica Zapadne Australije i, sa 1,5 miliona stanovnika, četvrti po veličini grad na celom australijskom kontitnntu, posle Sidneja, Melburna i Brizbejna. Spada u jedan od najzanimljivijih gradova Australije, o čemu govori i podatak da mu je najbliži milionski grad Adelaida na "svega" 2.000 kilometara.

Mapa lokacije Perta

Istorija kaže da je Pert 1829. godine osnovao britanski kapetan Džejms Sterling, a doseljenici su, potom, u ovaj večito zeleni grad, doneli različite kulture, govor, hranu. Stoga će vam se već po dolasku u Pert učiniti da svaka zgrada u toj, kako lokalno stanovništvo voli da kaže, "maloj metropoli po meri čoveka", govori sama za sebe i to – po nekoliko jezika. Ipak, brzo ćete shvatiti da u tom neobičnom gradu možete poželeti sve, osim snega i teške industrije. Što se tiče ovog prvog, u celoj Australiji 1. decembra zvanično je počelo leto, dok ćete odsustvo drugog primetiti u svežem vazduhu i neuobičajeno čistim jutrima bez smoga.

Grad sa najbržim razvojem

Panorama Perta

Ono što pleni svakog ko dođe u Pert jesu prekrasni zeleni parkovi, prijatni i vedri ljudi i utisak da je u ovom gradu sve moguće: od semafora koji će vas, ako zatražite, "propustiti" pre vremena do autobuske table koja vam ciframa i glasom, precizno u sekundu, "govori" za koliko vam stiže prevoz. Obzirom na to da važi za najnaseljeniji grad Zapadne Australije, Pert je administrativni centar i metropola koja se najbrže razvija. Odlične infrastrukture, saobraćajnica i uređenog načina života, ovaj grad nudi raznolikost kulturnih uticaja u arhitekturi i umetnosti, koje je, jednostavno, nemoguće ne primetiti.

Zgrada gradske skupštine Perta

Među najstarijim javnim objektima Perta je gradska skupšina, tzv. Taun hol. Kamen-temeljac položen je na rođendan kraljice Viktorije 1867. godine. Inače to je jedina skupština u svetu koju su sagradili zatvorenici.

London kort

Od gradskih zdanja svojom lepotom ističe se i London kort, zgrada sagrađena 1937. godine, u stilu dinastije Tjudor. Prozori i fasade rađeni su po uzoru na Vestminstersku palatu i veliku palatu u Ruenu, a jedna od glavnih atrakcija za turiste je prolaz unutar zgrade u kome se nalaze najlepše prodavnice suvenira, zlata i dijamanata.

Mažestis teatar

Nedaleko odatle je i Mažestis teatar – kraljevsko pozorište koje datira iz 1904. godine, stecište ljubitelja opere i baleta.

Rekreacija i šoping

Da je u Pertu prijatno živeti, ali i boraviti neko vreme, shvatićete čim prođete šetalište na reci Svan ili odete u King park, rezervat australlijske flore sa više od 100 vrsta divljeg cveća – i to sve u centru grada!

Akvarijum

Kad ste već tu, možete da posetite i veliki akvarijum, u kome je podvodni svet Indijskog okeana.

Ako vam plivanje sa ajkulama u bazenu nije toliko zanimljivo, krenite brodom za turiste do najatraktivnijih ronilačkih lokacija. Naravno, na ovom mestu, svi prolaze obaveznu obuku ronjenja, osim ako ne žele da se u plave dubine okeana otisnu na sopstvenu odgovornost...

Za šoping u Pertu rezervisane su ulice u centru grada, sa svetski poznatim imenima, ali sa evropskim cenama. Najzanimljivije su prodavnice suvenira, gde možete da kupite plišane kengure, koale, "krokodil dendi" neobične šešire i bezbroj domaćih proizvoda.

Čuvena australijska vina nisu baš jeftina, ali užitak je vrhunski.
Danijela Kljajić
Večernje novosti – 09.12.2007.

Нема коментара:

Постави коментар