12 јул 2009

MAROKO

MAGIČNA CRVENA ZEMLJA

Od Sredozemnog mora preko vrelog peska Sahare pa sve do Atlantskog okeana prostire sa Maroko, crvena zemlja egzotičnih mirisa i plesova koja uvodi turiste u tajne 1001 noći

Maroko se nalazi u severozapadnoj Africi. Sredozemno more na severu i Atlantski okean na zapadu čine prirodnu granicu u odnosu na moderan svet, dok na jugu i istoku, Sahara i obronci planine Atlas crtaju granicu sa Alžirom.

Marokom gospodare kraljevi više od 360 godina. Danas vlada mladi kralj Mohamed VI po ugledu na moderne evropske monarhije. Kraljevski gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prestonica Rabat, najveća su atrakcija ove zemlje. I, naravno, Kazablanka.

Mapa i lokacija Maroka

Ovo je zemlja koja čuva tragove starih civilizacija već 30 vekova, večita inspiracija umetnika celog sveta, riznica egzotičnih mirisa, zvukova i boja. Gradovi u Maroku dele se na stari deo ili medinu i novi deo ili ville novelle. To su dva različita sveta – u jednom se kazaljka na satu zaustavila u srednjem veku, a drugi je moderan, brz i drži korak sa svetom.

Rabat

Nekadašnje gusarsko utočište, danas glavni grad Maroka, četvrti je kraljevski grad. U Rabatu se mogu kupiti najbolji tepisi, a legenda kaže da je to zahvaljujući jednoj rodi. Naime, dok je letela iznad kuća, roda je bacila komad tepiha koji je pokupila negde u planinama. Žena ga je našla i, videvši čudan dizajn, došla je na ideju kojom je zaradila bogatstvo jer niko drugi nije izrađivao takve tepihe.

Rabat, glavna ulica

Rabat je i značajna industrijska luka koja uključuje proizvodnju tekstila, prehrambenih proizvoda i građevinskih materijala. U Rabatu su smešteni Univerzitet Mohameda V, Nacionalni konzervatorijum muzike, plesa i dramskih umetnosti, a posebno je interesantno videti mauzolej Hasana V sa istoimenom kulom.

Fes

Fes, zidovi starog grada

Fes se sastoji, kao i ostali veći marokanski gradovi, od medine Fes el Bali (stari deo grada,
opasan zidinama) i novog dela. Za Fes el Bali se veruje da je najveća urbana pešačka zona na svetu. U srcu Fes el Bali tvrđave nalazi se ogromna džamija, ali u nju mogu da uđu samo muslimani. Turistički obilazak je najbolji način da se upustite u upoznavanje tradicionalnog Fesa, ali hrabri mogu da se otisnu prepunim alejama, previše uzanim za vožnju motorom, rizikujući da se izgube i potom da se cenkaju sa lokalnim vodičima da ih vrate na pravi put.

Marakeš

Marakeš je četvrti grad po veličini, u kojem živi više od milion i po ljudi. Dok je zaštitna boja Fesa žuta, Marakešu je crvena. Stara legenda kaže da kada je džamija izgrađena u srcu grada, toliko je krvi poteklo njegovim ulicama da su svi zidovi, kuće i ulice poprimili crvenu boju.

Marakeš

Marakeš je danas prestonica marokanskog turizma, čiju su lepotu prepoznali mnogi, tako da su hoteli u rukama stranog kapitala, a mnogi glumci i druge svetske zvezde imaju svoje vile baš u Marakešu.

Kazablanka

Kazablanka

Kazablanka je, za razliku od Fesa, pravi moderan grad. Nalazi se na obali Atlnatskog okeana, najveći je marokanski grad i ekonomsko središte.

Glavno obeležje Kazablanke je džamija Ha-sana II. Napravljena je 1993. godine i druga je po veličini na svetu.

Kazablanka, velika džamija Hasana II

Marokanci imaju podeljeno mišljenje o njoj, neki se njome ponose dok drugi misle da se silan novac koji je u nju uložen mogao potrošiti drugačije. Grad ima železnicu, glavne saobraćajnice i međunarodni aerodrom. Takođe, ima jednu od najvećih luka na svetu, a žitarice, koža i vuna su glavne sirovine za izvoz.

Đavolje oko

Mnogi Marokanci veruju u đavolje oko koje donosi zlo, a od njega se štite na simboličan način, pokazuju dlan prstima okrenut nagore. Ta Fatimina ruka, ćerke proroka Muhameda, često se može videti nacrtana na vratima kuća ili kao privezak u prodavnici nakita.

Takođe, mnogi veruju da kameleon poseduje magične moći. Na primer, da bi joj muž bio ponovo veran, žena mora da ubaci kameleonove kosti u njegovu hranu. Ako misle da ih prati nesreća, Marokanci će baciti kameleona u peć na drva i obići je pet puta. Ako kameleon eksplodira, zlo je odstranjeno, a ako samo izgori, još će ih pratiti zla sudbina.

Tradicionalno tetoviranje žena

Tradicionalno tetoviranje žena

Gotovo svaka žena na ruci, nozi, licu ili zglobovima nosi neku tetovažu kanom. Žene koje crtaju tetovaže su prave umetnice, a njihovi radovi izgledaju poput crtane čipke.

Mlade žene ukrašavaju samo ruke, a kad se udaju, dopušteno im je da ukrašavaju i noge, a kasnije i ostale delove tela. Običaj je da se žena za svoje venčanje posebno uređuju kanom. Devojke se često tetoviraju kako bi se označio njihov ulazak u svet odraslih, a dizajn tetovaže govori da li je žena udata ili ne.

Neke tetovaže se stavljaju kako bi naglasile osetljivost ženskog tela, a za neke se veruje da imaju isceljujuću moć.

Kuhinja

Nacionalno jelo, kus-kus

Glavno nacionalno jelo Maroka je kus-kus. Iako se misli da je ovo tunižansko nacionalno jelo, on se sprema u svim severnoafričkim zemljama na drugačiji način. U Maroku ga spremaju sa mesom (jagnjetina, teletina ili piletina) i sedam vrsta povrća.

Tradicionalna jela su harira – čorba od ovčijeg ili goveđeg mesa, kefta – ćufta i tadžine – jelo od različitih vrsta mesa. Često se sprema i kuvana riba. Nacionalno piće je čaj od nane.

Svinjetina i alkoholna pića su verski zabranjena, ali ne i zakonom.

Koža visokog kvaliteta

Fes, kožarske radionica

Maroko je poznat po proizvodnji meke kože visokog kvaliteta. Ipak, poseta kvartu sa kožarskim radionicama, u blizini Karauin džamije, preporučuje se samo onima sa izdrživim stomakom, jer je poznat po neprijatnom mirisu, a glavna je atrakcija Fesa.

Posetioci mogu da se popnu na neku od terasa koji pripadaju okolnim prodavnicama kože, sa kojih se pruža pogled na celokupan teren sa radionicama, burad sa bojama i štavljenom kožom.
Milica Prelević
Stil magazin 67 – 07.04.2008.

Нема коментара:

Постави коментар