12 јул 2009

AMRICAR

U SVETILIŠTU SIKA

Legenda kaže da je mesto na kojem je podignut Zlatni hram, ostrvo usred jezera okruženog gustom šumom, otkrio sam Buda. Vremenom se oko jezera razvio grad Amricar

Indija je zemlja začuđujućih protivrečnosti. Na svakom koraku prepliću se sjaj i beda, drevno i moderno i zato je oduvek i privlačila putnike i avanturiste željne da osete njenu čudesnu atmosferu i vide lepotu znamenitosti starih vekovima. To je zemlje koja putnika ne ostavlja ravnodušnim, zemlja koja se voli ili mrzi.

Mapa Indije i lokacije Amricara

U Indiju sam se vraćala više puta. Svaki put sam po povratku pokušavala sa saberem obilje utisaka. To se pokazalo kao vrlo teško, jer Indija je toliku puna protivrečja da putnika zbunjuje, i koliko god da nalazite stvari koje ga zdivljuju, toliko ga druge zbunjuju, posebno broj siromaha i uslovi u kojima oni žive.

Bazen slasti i večnosti

Smeštena u Južnoj Aziji, Indija pokriva veći deo indijskog potkontinenta i sa svojih više od milijardu stanovnika koji pripadaju raznim religijama, sektama i etničkim grupama i podgrupama, govore više različitih jezika i služe se sa gotovo više od hiljadu dijalekata, ova zemlja je toliko šarolika, da putnik svaki put otkriva nove tajne koje dotad nije primećivao.

Ipak, kad bih izdvojila najlepše utiske sa mojih putovanja po Indiji, bez mnogo premišljanja to bi bila poseta Zlatnom hramu u Amricaru, o prestonici Nju Delhiju.

Amricar

Amricar, koji je nastao u drugoj polovini XVI veka, nalazi se u indijskom delu Pendžaba, neposredno uz granicu sa Pakistanom, na glavnom autoputu koji povezuje Pakistan sa Indijom. Grad nije toliko živopisan kao gradovi u okolini. Ima blizu milion i po stanovnika koji govore pendžabi, zvanični jezik ove savezne države. Izgrađen je u doba britanske dominacije u neokolonijalnom stilu.

Zlatni hram u starom jezgru grada već godinama privlači veliki broj putnika. Legenda kaže da ga je otkrio sam Buda. Nekada davno tu je bila gusta šuma sa jezerom u sredini, koje se zvalo Amrit-Sar, što u prevodu znači "bazen slasti i večnosti", i po kome je grad dobio ime.

Zlatni hram

Oko jezera počeo je da se širi današnji Amricar i samo jezero sa hramom u sredini postelo je sveto mesto Sika. Hram je sagrađen 1601. godine i njegov izvorni naziv je Hari Mandir, što u prevodu znači Božji dom. Danas je to najveći kulturni i duhovni centar Sika.

Velikodušni maharadža

U Indiji ima blizu 18 miliona Sika, naseljenih uglavnom u Pendžabu, gde je i nastao sikizam. To je jednobožačka religija koju je osnovao guru Nanak, krajem XV veka, kao spoj hinduizma i muslimanske religije i odgovor na kastinski sistem. Verovao je u jednog boga, i mogućnost bratstva među religijama kao harmoniju duhovnog i svetovnog života.

Zlatni hram, detalj

Zato Zlatni hram ima četiri ulaza koji simbolizuju otvorenost prema svim narodima i religijama. Rušen je više puta i u vreme vlasti dinastije Mugala i u doba kad su ovde vladali Englezi. Konačno, 1767. godine, kada su Siki oslobodili Pendžab, hram je obnovljen i maharadža Randžit Singlav od Pendžaba dao je 750 kilograma zlata da se hram pozlati.

Kupanje u jezeru oko Zlatnog hrama

Arhitektura hrama je mešavina hinduističkog i muslimanskog načina gradnje. Zidovi hrama su ukrašeni istim motivima kao i Tadž Mahal u Agri. Danas je hram danonoćno otvoren za svakog, bez obzira na religiju ili kastu. Da biste ušli u hram obavezno morate izuti cipele i čarape i oprati noge pred samim ulazom. I kod žena i kod muškaraca kosa mora biti pokrivena maramom. Siki su prepoznatljivi po veliki narandžastim turbanima (narandžasta je njihova boja), što daje posebnu živost ovom prostoru.

Stranci dobrodošli

U redu za ulaz u Zlatni hram strpljivo se čeka

U hramu se neprekidno pevaju pesme i recituju stihovi iz Svete knjige Sika. Originalna kopija te knjige se svako veče, uz poseban ritual, vraća u nacionalni parlament i ponovo, u zoru pred svanuće, prenosi u hram za dnevne molitve. U hramu se nalazi i kuhinja za beskućnike i sirotinju.

Ulica koja vodi do hrama ispunjena je narodom i vozilima, pa je napor probiti se do glavnog ulaza. Sve je u znaku molitava koje se održavaju neprekidno. Poseta stranaca se prati sa posebnom blagonaklonošću.

Džalianvala Bag, spomenik masakru

Nedalekao od hrama nalazi se Džalianvala Bag, mesto gde su 1919. godine, naoružani britanski vojnici ubili više stotina nenaoružanih Indijaca. Taj nezapamćeni masakr je u istoriji Indije opisan kao jedan od najvećih zločina kolonijalne vlasti nad golorukim narodom.

Jedno od najprijatnijih mesta za prenoćište u Amricaru je pansion gospođe Bandhari, koja je nedavno navršila 106 godina. Velika kuća izgrađena u neokolonijalnom stilu i okružena predivnim parkom po kome se crne krave slobodno šetaju, predstavlja neku vrstu turističke atrakcije grada. Razume se, u ovom gradu ima i sijaset hotela i pansiona a u oktobru se očekuje otvaranje Radison hotela koji će imati 5 zvezdica.
Maja Karaulac
Politika MAGAZIN 551 – 20.04.2008.

Нема коментара:

Постави коментар